Wat een ambtenaar precies is, staat niet in de wet. Iedereen die bij de overheid werkt, is een ambtenaar. Ook mensen die een tijdelijk arbeidscontract bij de overheid hebben, zijn ambtenaar.
Een ambtenaar kan een gemeenteambtenaar zijn, maar ook medewerkers bij de provincies, waterschappen en rijksoverheid zijn ambtenaren. Bovenstaande definitie bestaat sinds 1 januari 2020 door de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra).
Ambtenaren hebben in de meeste gevallen een uitvoerende functie, zoals het beoordelen en verlenen van vergunningen, het innen van belastingen en premies en het verwerken van aanvragen. Er zijn verschillende beroepen die onder ambtenaar vallen, denk aan: handhaver (BOA), politieagent, wethouder en leerplichtambtenaar.
Een ambtenaar is iemand die op grond van een bijzondere vorm van arbeidsovereenkomst of benoeming werkzaam is voor een overheid.
Een ambtenaar is iemand die in dienst is bij de overheid. Dit kan rechtstreeks bij de Rijksoverheid zijn, maar ook bij de gemeente, bij de provincies of bij de waterschappen.
De overheid bestaat uit drie lagen: de centrale of rijksoverheid, de provincies en de gemeenten. Andere delen van de overheid zijn in eerste instantie op grond van hun functie ingedeeld.
Medewerkers openbaar onderwijs niet langer ambtenaar
Daarmee vallen medewerkers in het openbaar onderwijs niet langer onder het ambtenarenrecht. Het private arbeidsrecht uit het Burgerlijk Wetboek gaat gelden. Dit is al zo voor de bijzondere onderwijsinstellingen en voor werknemers in het bedrijfsleven.
Rijksambtenaren zijn in dienst van de overheid, ook wel het Rijk genoemd. Als rijksambtenaar valt u onder één van de ministeries die we in Nederland kennen. Sinds 1 januari 2020 vallen rijksambtenaren via de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) onder het private arbeidsrecht.
De Rijksoverheid is het onderdeel van de overheid dat op landelijk niveau werkt. Bij het Rijk werken ongeveer 116.000 ambtenaren. Ambtenaren op de 12 ministeries bereiden beleid en wetgeving voor. Bij uitvoerende diensten voeren ambtenaren het beleid uit.
Je bent werknemer als je een arbeidscontract hebt met een werkgever. Je werkgever oefent gezag over je uit en betaalt je een loon in ruil. Ambtenaren hebben een vast arbeidscontract of een benoeming bij een werkgever die tot de overheid behoort.
Het gemiddelde salaris van een ambtenaar ligt tussen de 2600 en 3515 euro bruto per maand. Dit komt neer op een jaarsalaris tussen de 31.000 en 42.180 euro op basis van een fulltime dienstverband.
Er is ook een verschil qua loon naargelang je statutair of contractueel ambtenaar bent. Als statutair verdien je in overheidsdiensten gemiddeld 4.640 euro bruto per maand. Ben je contractueel ambtenaar, dan is dat 4.006 euro. Het gemiddelde bediendeloon bedraagt 3.939 euro bruto per maand.
Het ambulancepersoneel van de publieke diensten was voorheen werkzaam als ambtenaar onder toepassing van de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling en de uitwerkingovereenkomst (CAR/UWO), terwijl het ambulancepersoneel van de private diensten werkzaam was op basis van een (collectieve) arbeidsovereenkomst.
"Leerkrachten zijn ambtenaar zolang ze voor een publieke school werken.
Wat volgens hem ten grondslag ligt aan het grote verschil, is dat de druk om te presteren in de ambtelijke wereld minder groot is. 'Op heel veel terreinen hebben gemeenten een monopoliepositie. Het heilige moeten is daardoor veel minder. Medewerkers van bedrijven opereren op een speelveld waar de concurrentie groot is.
Werkgevers en werknemers sparen meestal samen voor de pensioenen van werknemers. Dat is ook zo bij de overheid. Bijna al het personeel bij de overheid bouwt pensioen op bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP).
Bij de Nederlandse overheid werken bijna een miljoen werknemers. Bijna 12% van het totaal aantal werkzame personen in Nederland werkt voor de overheid. Deze mensen werken bij 2360 overheidswerkgevers, variërende van defensie en politie tot basisscholen en gemeenten.
Een van de mooiste voordelen aan het werken bij de overheid is het feit dat je in veel gevallen echt een bijdrage levert aan onze maatschappij. Met banen in bijvoorbeeld de domeinen wonen, werken, veiligheid, klimaat, volksgezondheid, onderwijs en cultuur heb je een mooie kans om echt iets te betekenen voor anderen.
Over het algemeen is de overheid een betrouwbare werkgever en heb je goede arbeidsvoorwaarden. Bovendien zijn er verschillende functies die je binnen de overheid kunt vervullen en worden er zelfs vacatures aangeboden waar je zonder diploma voor aangenomen kunt worden.
Ambtenaren hebben sinds 1 januari 2020 een arbeidsovereenkomst, net als werknemers in het bedrijfsleven.
Hoge ambtenaren worden geselecteerd op hun vakgebied (juridische, administratieve, financiële, technische, sociaalwetenschappelijke deskundigheid) en op hun kennis van het beleidsterrein waarover ze moeten adviseren.
Gemiddeld verdienen leraren in het basisonderwijs en leraren in het speciaal (basis- en voortgezet) onderwijs zo'n € 5.800 per maand. In die berekening is rekening gehouden met de schalen en treden van alle leraren (gewogen gemiddelde) in loondienst.
Er zijn namelijk geen specifieke opleidingen om ambtenaar te worden, wel hele specifieke opleidingen in bepaalde richtingen. Er is een uitzondering: er is een algemene opleiding tot gemeenteambtenaar. Daarin leer je bijvoorbeeld over staatsrecht, bestuursrecht en gemeenterecht.