Op 1 januari 2018 heeft Coca-Cola het ijstheemerk Fuze Tea op de markt gebracht. Het werd omschreven als de grootste merkintroductie van Coca-Cola sinds 10 jaar. Op de Nederlandse mark verschenen er 6 verschillende smaken.
' Fuze Tea is een bestaand merk in het internationale portfolio van Coca-Cola. Het werd in 2012 gelanceerd. Speciaal voor de Nederlandse markt werden de twee smaken Green Tea en Black Tea Sparkling ontwikkeld.
Veruit de meeste ijstheeën bevatten een combinatie van suiker en zoetstof. Deze bevatten gemiddeld niet veel minder suiker dan ijsthee met alleen suiker. Met een glas ijsthee (250 ml) drink je gemiddeld 2,5 suikerklontjes op. Ter vergelijking: in een glas cola zitten bijna 6,5 suikerklontjes.
De joint venture Beverage Partners Worldwide werd in 2001 opgericht door Coca-Cola en Nestlé om met het ijstheemerk Nestea een antwoord te bieden op het succesvolle Lipton Ice Tea van Unilever en PepsiCo. Na meer dan 15 jaar, zetten de twee voedingsgiganten hun succesvolle samenwerking stop.
Het ontstaan van ijsthee hebben we te danken aan onze eigen Sir Thomas Lipton. Na de opening van zijn eerste kruidenierswinkels in 1871 in Glasgow, waar hij zijn klanten thee verkocht, zag hij de mogelijkheden van deze aromatische drank en kocht een aantal theevelden in Ceylon (nu Sri Lanka).
Lipton maakt als eerste grote ijsthee merk de stap naar een significante suikerreductie. Lipton Ice Tea Green bevat vanaf nu in plaats van 3,5 gram suiker nog maar 2,2 gram suiker per 100 ml. Deze ijsthee is daarom een verantwoorde verwennerij voor tussendoor.
Grofweg zijn er drie grote ijstheemerken in Nederland actief: Lipton, Fuze tea en Nestea. Lipton is van Unilever, Fuze tea van Coca Cola en Nestea van Nestlé.
In Nederland zijn de volgende merken verkrijgbaar: Coca‑Cola, Coca‑Cola zero sugar, Coca‑Cola light, Coca‑Cola Energy, Coca‑Cola signature mixers, Fanta, Sprite, Aquarius, Minute Maid, Royal Bliss, Chaudfontaine, Monster*, Fernandes*, Capri-Sun*, Fïnley en Fuze Tea.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
Fanta bestaat al sinds 1940 en is één van de bekendste frisdranken met sinaasappelsmaak. Na Coca‑Cola is dit het oudste drankje van The Coca‑Cola Company. Het grote verschil met Coca‑Cola, naast de smaak, is dat Fanta geen Amerikaanse, maar een Europese oorsprong heeft!
Allebei zijn het geen gezonde keuzes. Light-frisdrank bevat geen of minder suiker dan gewone frisdrank, en dus minder calorieën. Als je op je gewicht wil letten, kun je light-frisdrank drinken. Maar het beste kun je water drinken, dat is ook beter voor je tanden, die door het zuur in (light-)frisdrank worden aangetast.
Het beste is om kinderen tot een jaar of 6 helemaal geen frisdrank te geven. Oudere kinderen kun je een glaasje frisdrank geven bij speciale gelegenheden, zoals een feestje of tijdens het 'opblijven'. Zo blijft het bijzonder. Er zijn ook frisdranken op de markt zonder suikers, maar met zoetstoffen.
IJsthee is een theevariant. Het is afgekoelde, normaal gezette thee, soms op smaak gebracht met suiker en vaak citroensmaak of perziksmaak. Bij het trekken van thee in heet water komen vooral geur- en smaakstoffen vrij, alsmede de opwekkende stof cafeïne.
Proef nu de natuurlijke en unieke smaak van Fuze Tea Black Tea Peach Hibiscus. Deze koolzuurvrije ice tea is gemaakt van zwarte getrokken thee en heeft een natuurlijke perziksmaak. De ijsthee is laag in calorieën en is gemaakt van duurzaam ingekochte thee.
Fuze Tea bevat zo'n 19 kcal per 100 ml en valt daarom onder de caloriearme drankjes. Daardoor lijkt het alsof je een heel verantwoord drankje wegdrinkt, maar als je beter naar de ingrediëntenlijst kijkt, blijkt dat dit wel tegenvalt.
Sprankelend water; suiker; citroensap uit concentraat (1%); voedingszuren: citroenzuur, natriumcitraat; thee-extracten(0.12%); conserveermiddel: kaliumsorbaat; antioxidant: ascorbinezuur; zoetstof: steviolglycosiden; natuurlijke aroma's.
Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Wat tandbederf kan veroorzaken, slechte tanden en kiezen kan schade veroorzaken aan je gehele gezondheid. Slecht genoeg dus, om je zoon aan te zetten tot het minder drinken van cola. Hou het op maximaal 1 glas per dag.
Mensen die dagelijks producten zoals cola-light drinken, hebben 43 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Cola-drinkers die denken dat ze gezonder af zijn door light te drinken hebben het mis. Elke dag een cola light schijnt stukken slechter te zijn voor hart en vaten dan de 'gewone' drankjes.
Om gelijk met de deur in huis te vallen, Coca Cola Zero is niet per definitie gezond. Laten we het zo zeggen, water blijft het meest gezonde drankje dat er is. Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid.
Coca Cola werd aanvankelijk uitgevonden als medicijn tegen morfineverslaving, indigestie, zenuwaandoening, hoofdpijn en impotentie. Da's een hele waslijst! Nu drinken we het natuurlijk vooral omdat we het zo lekker vinden.
Sprite is een koolzuurhoudende frisdrank van The Coca-Cola Company. Het werd in 1961 in de Verenigde Staten op de markt gebracht als antwoord op 7Up. Sprite is kleurloos en heeft een lemon-lime-smaak.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
De Fuze Tea blijkt iets gezonder te zijn qua kcal en koolhydraten, maar het verschil met de Lipton Ice Tea is klein. Ook hebben beide merken veel dezelfde smaken in het assortiment zitten. Het zal dus vooral een persoonlijke voorkeur zijn welke van de twee uw voorkeur heeft.
Je kunt zelfgemaakte ijsthee een paar dagen in de koelkast bewaren. Wel raden we aan om dan de verse kruiden en het fruit eruit te halen. Ook handig: je kunt ijsthee vooraf maken en invriezen, dan hoef je bij het serveren alleen nog maar ijsblokjes en wat verse kruiden toe te voegen.