Het onderzoek wordt doorgaans als weinig pijnlijk ervaren. Eventueel kan een pijnstiller genomen worden een uur voor het onderzoek. Aansluitend aan het onderzoek wordt een 3D echografie van de baarmoeder gemaakt, om de vorm van de baarmoederholte na te kijken.
U zal een standaard Hyfosy krijgen, waarbij een schuimige contrastgel in de baarmoederholte en eileiders gebracht wordt om te evalueren of de eileiders doorgankelijk zijn. Als u deelneemt aan de studie, zal u 50% kans hebben om direct daarna een extra spoeling te krijgen met Lipiodol® Ultra Fluide.
HyFoSy (hysterosalpingo foam sonography) is een nieuw onderzoek om de permeabiliteit van de eileiders te controleren met behulp van een echografie dat ambulant uitgevoerd kan worden.
De gehele procedure duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, het feitelijke onderzoek slechts enkele minuten. Tijdens het onderzoek worden diverse opnames gemaakt. U kunt het beste iemand meenemen, zodat u na afloop niet zelf een auto hoeft te besturen.
Het is een inwendig/vaginaal echoscopisch onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder en de eileiders zichtbaar worden gemaakt door schuim in de baarmoederholte en de eileiders in te brengen. De luchtbelletjes in het schuim laten de eileiders lichtjes opzwellen waardoor ze op de echo goed zichtbaar worden.
U kunt u na het onderzoek wassen en u krijgt een maandverbandje om de olieachtige afscheiding op te kunnen vangen. Lichte buikpijn en een beetje bloedverlies zijn heel normaal in de eerste uren na afloop van het onderzoek.
Het kan soms pijnlijk zijn, vergelijkbaar met een flinke menstruatiepijn/kramp. Deze pijn zakt snel af. Het onderzoek duurt, inclusief de voorbereiding, ongeveer 10 tot 15 minuten. Na het onderzoek kunt u nog enige dagen lichte (menstruatie) pijn in de onderbuik hebben, evenals wat afscheiding of gering bloedverlies.
Een groot onderzoek uit 2017 (de H2Olie studie) liet zien dat bij een bepaalde groep vrouwen een HSG met olie contrast 10% meer kans op een doorgaande zwangerschap geeft dan bij het gebruik van water contrast.
Het gebruik van oliecontrastmiddel bij het testen van de doorgankelijkheid van de eileiders bevordert de vruchtbaarheid van vrouwen met een onvervulde kinderwens. Met het doorspuiten van de eileiders wordt eventueel afvalmateriaal van cellen en slijmproppen in de eileiders weggespoeld.
U kunt na het onderzoek last hebben van de volgende verschijnselen: Vaginaal bloedverlies Is onschuldig, duurt enkele dagen en gaat over in bruine afscheiding; Buikpijn Kan een dag ''zeurend'' aanwezig blijven maar verdwijnt meestal snel na het maken van de foto.
Tijdens het onderzoek
Gaat u vooraf naar het toilet om uw blaas te legen. In de röntgenkamer gaat u op een behandeltafel liggen, met uw benen in beensteunen. Uw arts brengt een eendenbek (speculum) aan in uw vagina en brengt daarna jodium aan op de baarmoedermond.
Wanneer de eileiders verstopt raken, wordt de beweeglijkheid van de eicel en de zaadcellen afgeremd of zelfs geblokkeerd. Ofwel vindt de bevruchting niet plaats en gaat de eicel verloren in de buikholte, ofwel heeft de bevruchting wel plaats, maar raakt de bevruchte eicel niet tot in de baarmoeder.
Niet doorgankelijke eileiders geven op zichzelf vaak geen pijnklachten. Verklevingen of veel vocht in een eileider (hydrosalpinx) kunnen soms wel buikpijnklachten geven.
De eileiders kunnen afgesloten zijn als gevolg van een ontsteking in het verleden, een eerdere buikoperatie, endometriose of verklevingen. Een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) kan de oorzaak zijn van een eileiderontsteking. Als beide eileiders afgesloten zijn, is medische hulp nodig om zwanger te worden.
U belt bij het begin van uw cyclus om een afspraak te maken voor een HSG. Het onderzoek zal dan plaatsvinden tussen cyclusdag zes en twaalf. De reden hiervoor is dat het onderzoek moet plaatsvinden na de menstruatie, maar voor de eisprong. Er mag namelijk geen onverwachte zwangerschap zijn opgetreden.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
Meestal worden eileiders verwijderd door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Dit gebeurt altijd onder narcose. De baarmoeder, eileiders en eierstokken zijn zichtbaar op de monitor. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld verklevingen, vleesbomen of cystes direct uit de buikholte te verwijderen.
Bel altijd dezelfde dag je huisarts als je denkt aan een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok. Klachten die passen bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok zijn: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger)
Bij een sterilisatie worden de eileiders afgesloten. Zo kunnen zaadcellen de eicel uit de eierstok niet bereiken en bevruchten. Een zwangerschap is dan niet meer mogelijk. Slechts bij zeer grote uitzondering worden vrouwen na een sterilisatie toch zwanger.
Gedegen onderzoek heeft echter aangetoond dat bij gebruik van het spiraaltje de kans op het ontstaan van ontstekingen niet verhoogd is, gerekend vanaf 3 weken na inbrengen van het spiraal. Gedurende de eerste drie weken na inbrengen is er wèl een licht verhoogde kans op het ontstaan van een ontsteking.
Verklevingen in de buik kunnen aanleiding geven tot buikpijn, opgezette buik, verstopping, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij gemeenschap, etc.
Een sterilisatie van de vrouw heeft geen invloed op de hormoonhuishouding, menstruatie, seksuele gevoelens of de overgang.
Deze verklevingen komen door een beschadiging van het baarmoederslijmvlies, meestal door een operatie. De verklevingen maken het erg moeilijk om zwanger te worden en kunnen bij een zwangerschap zorgen voor een miskraam of vastzittende placenta.
Via het buisje wordt warm water ingebracht om te spoelen en om de baarmoederholte wat op te vullen, zodat de gynaecoloog een goed overzicht krijgt. Dit water voelt u terug uit de schede lopen. Via dit kijkbuisje kunnen ook kleine instrumentjes in de baarmoederholte worden geschoven.
Vaak komt u na 6 weken op controle in het ziekenhuis. U bespreekt met de arts hoe het gaat. De arts bekijkt ook uw wondjes en voelt aan uw buik.