Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling.Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Zo raadt de Wereldgezondheidsorganisatie een minimumtemperatuur van 18 graden aan míts je volwassen en gezond bent. Waarbij er tevens wordt uitgegaan dat je je kleed volgens het seizoen. Jongeren, ouderen en zieken zouden echter de thermostaat op minimaal 20 graden moeten zetten.
Organen/spieren werken minder goed door de kou
Zolang uw lichaam tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Wanneer dit onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaar te verduren.
“Het lichaam heeft enige tijd nodig om aan een andere temperatuur te wennen. Dat merk je bijvoorbeeld ook als je op vakantie gaat naar een warm land. Na een week zijn interne processen zoals je zweetproductie, huiddoorbloeding en warmteproductie grotendeels gewend aan de nieuwe situatie.”
Een lichaam went dus wel degelijk aan een lagere temperatuur. Het is even bikkelen, maar dan kan je lijf bijvoorbeeld 15 graden aan. Of dat ook gezonder is dan leven bij 20 graden is nog niet helemaal duidelijk, zegt Kingma. "Het is nog niet helemaal onderzocht of het leven alleen bij lage temperaturen gezond is.
De meeste mensen vinden dat de ideale temperatuur in leefruimte tussen de 19 en 22 graden ligt. Voor anderen geldt 'hoe warmer hoe beter', maar hou natuurlijk in gedachten dat elke graad meer zich ook op je factuur zal laten zien. Verwarm dus liever maximaal tot 20 of 21 graden.
Koude stimuleert de bloedcirculatie
Vriestemperaturen doen onze aderen inkrimpen en daarna weer uitzetten, wat onze bloedcirculatie een duwtje in de rug geeft. Op deze manier helpt de koude ons lichaam zuurstof en voedingstoffen beter te verspreiden.
“Blootstelling aan kou activeert het sympathische zenuwstelsel, verhoogt de neurotransmitters endorfine in je bloed en bevordert adrenaline vrijlating in het brein.
Of voortaan wintersporten in je zwemkleding? Ja, het is waar: kou zorgt voor meer vetverbranding. Je verbrandt in dat half uur inderdaad meer calorieën dan als je in een aangename 20 graden op de bank zit. Een half uur sporten in de kou heeft helaas niet hetzelfde effect.
Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen.
Tijdens strenge vorst verbruikt de gemiddelde cv-ketel circa twee kubieke meter aardgas per uur, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer € 2,- per uur aan stookkosten.
Het klinkt misschien logisch, maar door je ramen en deuren te sluiten, houd je de warmte binnen. Daarnaast kun je je ramen luchtdicht maken door kieren te dichten en ze te vergrendelen. Ook via de deur kan kou naar binnen komen. Met een tochtstrip of gewoon een simpele handdoek heb je dit zo opgelost.
Koudebruggen zijn een gevolg van slecht isoleren. Een koudebrug is een deel in de muur dat niet goed geïsoleerd is. Wanneer de spouwmuur geïsoleerd is, kan het zo zijn dat de isolatie op sommige plaatsen niet helemaal dekkend is geweest.
Water drinken helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Met genoeg vocht houdt je lichaam de warmte beter vast waardoor je het minder snel koud hebt. Volgens het Voedingscentrum heb je minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Zo blijf je lekker warm en voorkom je onnodige hoofdpijn.
Houdt warm weer enkele dagen aan, dan kan dit leiden tot een verminderd welzijn en ook tot gezondheidsproblemen. Mensen raken vermoeid, hebben concentratieproblemen, worden duizelig, krijgen hoofdpijn of huidklachten. In extreme gevallen kan iemand zelfs bewusteloos raken – 'bevangen door de warmte'.
In een koude ruimte verbrand je meer calorieën om op temperatuur te komen en te blijven. Je stofwisseling werkt beter bij koudere temperaturen, wat ook nog eens ziekten als diabetes helpt voorkomen. In plaats van naar de sportschool gaan en rauwkost eten, kun je dus ook een uurtje verkleumd onder de dekens gaan liggen.
Door het koude water zakt je lichaamstemperatuur snel. Je bloeddruk en hartslag schieten even omhoog. Er ontstaat eigenlijk een soort shockreactie in het lichaam. Je hartslag wordt daarna juist iets lager.
Volgens de kou-expert kan het ervaren van (extreem) lage temperaturen je immuunsysteem versterken. Je lichaam maakt meer witte bloedlichaampjes aan, wat je weerstand verhoogt. En hoe beter je immuunsysteem werkt, hoe minder snel je ziek wordt.
Als u niet thuis bent, heeft u niets aan een warm huis. Zet uw thermostaat daarom op 15 graden als u overdag weg bent. Daarmee bespaart u gemiddeld € 140,- per jaar.
Zet de thermostaat niet te laag
Het is echt niet nodig om de verwarming de hele nacht flink hoog aan te houden. Wel is het bij strenge vorst handig de thermostaat niet lager in te stellen dan 17 graden. Dan warmt de woning 's ochtends bij strenge vorst sneller op tot een aangename temperatuur.
Als u slaapt, hoeft u de verwarming niet zomaar te laten branden. Zet daarom de thermostaat 's avonds terug naar 15 graden Celsius. Dat is de perfecte temperatuur voor een huis in rust. Dat scheelt u tot wel 80 euro per jaar op de stookkosten!