Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je honing eten. Alleen kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven. Voor hen kan het schadelijk zijn. Baby's kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt.
Ongepasteuriseerde honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten, wat gevaarlijk kan zijn voor een zich ontwikkelende baby. Gebruik alleen gepasteuriseerde honing tijdens de zwangerschap.
In het kort. Ambroxol, chloorhexidine, lidocaïne, waterstofperoxide, kunstspeeksel en rheum/salicylzuur kunnen in de zwangerschap waarschijnlijk veilig gebruikt worden. Gebruik geen tretinoïne mondpasta in de zwangerschap. Gebruik tetracyclinen niet in het tweede en derde trimester van de zwangerschap.
Het is aan te raden om kinderen tot 1 jaar geen honing te geven om infantiel botulisme te voorkomen.
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven.Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing veilig, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Het komt in Nederland zelden voor, maar de bacterie kan de ernstige voedselvergiftiging botulisme veroorzaken. Vooral baby's tot 1 jaar zijn gevoeliger voor deze bacterie. Baby's kunnen zuigelingenbotulisme krijgen.Dit komt in Nederland zeer weinig voor.
In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw.Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.
Zwanger en verkouden in het kort:
Je kunt niks doen om sneller van je verkoudheid af te kunnen, behalve uitzieken. Je kunt je klachten verlichten door bijvoorbeeld rust te nemen, te stomen of je neus te spoelen. Gebruik geen producten met xylomethazoline*.
Daarom is het belangrijk om medisch advies en behandeling te zoeken als de hoest aanhoudt of verergert. Deze middelen moeten echter met voorzichtigheid worden gebruikt en alleen na overleg met een arts. Droge hoest tijdens de zwangerschap is meestal niet schadelijk voor de baby , maar kan het welzijn en comfort van de moeder beïnvloeden.
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
Of het nu zoete of zoute drop is, in drop zit altijd glycyrrhizine. Dat komt van nature uit de zoethoutwortel en zorgt voor de typische dropsmaak. Maar het kan er ook voor zorgen dat je vocht vasthoudt en dat je bloeddruk tijdelijk stijgt. En zeker nu je zwanger bent, kun je dat niet gebruiken.
Ja, het is veilig om honing te eten tijdens de zwangerschap . Hoewel het niet veilig is om honing te geven aan baby's jonger dan een jaar, zal het eten van honing tijdens de zwangerschap geen kwaad doen aan jou of je ongeboren kind. Dat komt omdat je volwassen maag de bacteriën in honing aankan die baby's soms ziek maken met een zeldzame ziekte genaamd botulisme.
Heet baden is gevaarlijk.
Neem tijdens het einde van de zwangerschap enkel een bad op lichaamstemperatuur (niet meer dan 37°). Warm water kan een verhoogde hartslag bij de baby veroorzaken.
Honing is een product, dat niet wordt gepasteuriseerd omdat hierdoor de natuurlijke samenstelling van honing wordt aangetast.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na gemeenschap (vrijen), veel hoesten, persen bij harde ontlasting, zware lichamelijke belasting, maar soms ook zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.
In goede gezondheid is de griep doorgaans niet gevaarlijk voor moeder en baby. Dat wat kan zorgen voor gevaar tijdens griep, is een te hoge lichaamstemperatuur en daarmee dus koorts. Een lichaamstemperatuur hoger dan 38,5°C kan er namelijk voor zorgen dat weeën vroegtijdig worden opgewekt.
Heb je ook andere klachten, zoals hoesten, niezen, hoofdpijn of koorts? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en is een griep of verkoudheid misschien de boosdoener. Hoewel een loopneus of verstopte neus vervelend kunnen zijn, kunnen ze gelukkig geen kwaad voor jou of je baby.
Als vis ingeblikt wordt, wordt dat op hoge temperatuur verwarmd. Daarom is zalm uit blik goed om te eten als je zwanger bent. Alle schadelijke stoffen die erin hadden kunnen zitten, zijn gedood door de verhitting.
Er zijn bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Een werkgever mag niet vragen of je zwanger bent of van plan bent om kinderen te krijgen. Je kunt anders behandeld worden op basis van waar je werkt als je zwanger bent en ongehuwd.
Honing mag niet aan baby's worden gegeven omdat het botulisme bacterie in de honing voorkomt. Omdat het afweersysteem van baby's nog niet goed is ontwikkeld, kan dit beetje botulisme de baby al ernstig ziek maken.
Volksgezondheidsfunctionarissen hebben verklaard dat honing de enige geïdentificeerde en vermijdbare bron is van C. botulinum-sporen. In een onderzoek naar honing in de Verenigde Staten bevatte 10% van de honingmonsters botulisme-sporen, en andere gegevens suggereren een verband tussen honingconsumptie en infantiel botulisme.
Jonge kinderen tot de leeftijd van 1 jaar oud kunnen botulisme krijgen door het eten van honing. Via de honing komen sporen van de bacterie in de darmen van het kind die daar uitgroeien tot bacteriën die gifstoffen kunnen aanmaken. Er bestaan verschillende types botulinetoxine, type A t/m type G.