Nederland en Zwitserland: drie, in de Scandinavische landen, Oostenrijk en Spanje is twee genoeg. In Duitsland is de begroetingskus gereserveerd voor goede vrienden en familie. 'Het aantal kussen dat Belgen elkaar geven hangt van hun leeftijd af.
Duitsland: Vrienden en familie geven elkaar een of twee kussen op de wang. Italië: Familie en vrienden begroeten elkaar met een kus op iedere wang. In sommige regio's drie. Ze leggen daarbij vaak een arm op de schouder of geven een knuffel.
“In Nederland kussen we standaard drie keer - link, rechts, links, want anders mondt het uit in een botsing. Maar dat roept steeds meer weerstand op, vooral bij jongeren. Die geven liever één zoen op de wang, of alleen een hug.” Oké, maar hoe hoort het?
Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer.In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort.
In Italië is het gebruikelijk om kennissen, vrienden en familie te begroeten met twee kussen. Niet zoals in Nederland met drie. Eerst links, dan rechts. Dit is niet gebonden aan geslacht, ook mannen geven elkaar onderling graag een vriendelijke begroeting door middel van twee pakkerds.
Het begint met de vier kussen! Dit doe je terwijl je de hand van de ander vasthoudt. Daarna is het mogelijk dat de twee mannen of vrouwen een kwartier rustig praten, zonder de hand los te laten. Voor ons westerlingen kan het wat onwennig aanvoelen, maar in Marokko betekent het dat de relatie tussen beiden erg goed is.
Duitsland, Italië, Spanje en Griekenland gaan daarentegen voor twee kussen. Ook Roemenië, Slowakije, Hongarije, Kroatië en Turkije doen daar aan mee. In sommige delen van Frankrijk is het gewoonlijk vier kussen te geven. Je doet er vaak beter aan om ook hier te gaan voor de klassieke double kiss.
Hoewel het in Spanje, Italië en grote delen van Frankrijk normaal is om twee zoenen te geven, zijn er ook plekken waar mensen liever één, drie of zelfs vier zoenen op de wang geven.
Een kus op de wang geven is in België een manier om iemand hartelijk te begroeten. Vlamingen houden meer van kussen dan Walen en Brusselaars. Vlaamse mannen kussen elkaar nooit. Drie kussen geven is in België een manier om iemand te feliciteren.
Belgen en Nederlanders geven één kus op de wang of drie kussen.
In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer.
De Franse katholieken zouden elkaar begroeten in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest, waarbij ze elkaar 3 keer een kus op de wang geven. Deze vorm zou overgewaaid zijn naar Nederland waar de begroeting de Brabantse drieklapper wordt genoemd.
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten. Je opent je mond en laat langzaam je tong naar binnen gaan.
In de meeste regio's zijn twee kussen gebruikelijk. Toch zien we een aantal opvallende verschillen. Bretagne houdt het op twee zoenen, terwijl in Finistère in het meest westelijke deel van Frankrijk één kus volstaat.
In Nantes geeft men vier zoenen, terwijl men in Toulouse gaat voor de double bise en je er in Brest al van afkomt met een enkele “mwah”. Hetzelfde in Brazilië, waar in Rio de regel geldt dat je drie kussen geeft bij wijze van begroeting, terwijl men dat in São Paulo te familiair vindt en gaat voor eentje.
Nederland en Zwitserland: drie, in de Scandinavische landen, Oostenrijk en Spanje is twee genoeg. In Duitsland is de begroetingskus gereserveerd voor goede vrienden en familie. 'Het aantal kussen dat Belgen elkaar geven hangt van hun leeftijd af.
Kus op de wang
Wanneer je partner jou een kus op je wang geeft, laat dit zien dat hij of zij om je geeft. Het gaat bij deze kus om vriendschap en affectie. Het kan zijn dat hij of zij diepe gevoelens voor je heeft, maar momenteel niet de behoefte voelt voor romantiek.
Traditie. In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen.
Geef je liever een elleboog dan drie zoenen, dan zal dit na corona door veel mensen geaccepteerd worden, vertelt etiquette-deskundige Anne-Marie van Leggelo. De vanzelfsprekendheid van het geven van drie kussen of een handdruk is doorbroken.
In Frankrijk is het woord 'galocher' opgenomen in het woordenboek als het officiële woord voor 'French kissing', oftewel tongzoenen. Tot op heden hadden de Fransen geen officieel woord voor de kus en gebruikten ze veelal de Engelse term 'french kissing'.
Het is gebruikelijk dat Fransen elkaar als begroeting op de wang kussen. Dit is NIET acceptabel in een professionele context, hoewel sommige artistieke beroepen een wat lossere gedragscode hebben. Dat doe je ook met informele kennissen in een informele context en met vrienden en familie.
In Turkije wordt een heel stevige handdruk juist weer als onbeleefd en agressief beschouwd. In sommige Afrikaanse landen is een slappe handdruk de standaard. Veel mannen in islamitische landen schudden bovendien nooit de hand van een vrouw buiten het gezin.
Sinds de inwerkingtreding van het Turks Burgerlijk Wetboek in 1926 is polygamie in Turkije verboden en wordt het ingevolge artikel 230 van het Turks Wetboek van Strafrecht gecriminaliseerd met een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren.