Bananenbrood is eigenlijk meer een cake dan een brood, maar gezonder dan een cake.In een cake zit veel meer suiker dan in bananenbrood. De bananen in bananenbrood maken het product namelijk al zoveel zoeter dat veel suiker niet nodig is. Ons bananenbrood is heerlijk van smaak en smeuïg van structuur.
1. Het is gezonder dan cake. Maar tegelijkertijd smaakt het wél net als cake. Omdat bananen van nature lekker zoet zijn hoef je geen extra suiker of andere zoetmakers te gebruiken, wat bananenbrood een mooie verantwoorde snack maakt.
Bananenbrood bewaren in de koelkast
Het bananenbrood bewaar je goed afgesloten (het liefst geklipt) in de eigen verpakking. Ook kun je het bananenbrood bewaren in een luchtdicht bakje. Wil jij je bananenbrood in de koelkast bewaren dan blijft het brood nog 8 dagen goed.
Bananenbrood kun je heel lang invriezen en zal waarschijnlijk gewoon goed blijven. Het beste is wel om het brood binnen vier maanden te gebruiken. Na vier maanden kun je het nog steeds eten maar zal hoogstwaarschijnlijk vriesbrand ontwikkelen, wat de smaak beïnvloed.
Bananenbrood kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. De cake afgedekt in de koelkast bewaren. Dan blijft het 4 tot 5 dagen goed. Bananenbrood kun je buiten de koelkast een dag bewaren.
Taarten bewaar je 2 tot 3 dagen in de koelkast. Je kan taart ook invriezen. Bewaar het in de taartdoos en doe er een plastic zak omheen, dan blijft het ongeveer 3 maanden goed. Cake kan je ongeveer een week bewaren (buiten de koelkast) in een trommel of verpakt in aluminiumfolie.
Vind je banaan echt niet lekker, dan kun je deze vervangen door mango, peer of kaki. In baksels is banaan wat lastiger te vervangen, omdat mango en peer wat meer vocht bevatten. Voeg daarom wanneer je mango of peer in plaats van banaan gebruikt altijd wat minder vocht toe.
Het allermoeilijkste aan bakken is niet het bereiden, maar met je tengels van de versgebakken cake afblijven tot-ie volledig is afgekoeld.
Verpak de cake luchtdicht in plasticfolie voordat je hem in de vriezer doet. Je kunt de cake ook in plakjes snijden en de plakjes cake invriezen in plasticfolie. Zo kun je de plakjes versgebakken cake makkelijk ontdooien wanneer je er zin in hebt. Cake blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer.
Te veel of te weinig meel
Vocht is ontzettend belangrijk als het gaat om bananenbrood. De verhouding tussen meel en banaan maakt namelijk het verschil. Als je te veel meel gebruikt, krijg je droog brood. Als je niet genoeg gebruikt, wordt je brood te nat.
Het bananenbrood van SUNT is namelijk vaak dichterbij dan je denkt. Als voorverpakt plakje bij AH to go, bij een van de 700 Albert Heijn filialen in Nederland en België, bij COOP of gewoon via de PICNIC app.
Bananenbrood kun je eigenlijk op elk moment van de dag eten. Of het nu tijdens het ontbijt is, de lunch of als tussendoortje, bananenbrood smaakt altijd. Hoe eet je bananenbrood? Bananenbrood kun je in plakjes snijden en zowel met als zonder een laag boter eten.
Bewaar een bananenbrood het liefst niet langer dan een dag als je het brood buiten de koelkast bewaard. Een kleine serveertip: Ik bak mijn bananenbrood altijd nog even kort in de koekenpan voordat ik 'm eet, omdat warm brood echt goddelijk is!
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Niet lang genoeg gebakken
Wanneer de cake plakkerig van binnen is, dan is hij niet gaar en te kort gebakken. Elke oven is anders dus test altijd of je cake gaar is. Steek een sateprikker of breinaald in het midden van de cake, komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar.
Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort.
Je raakt namelijk eerder verstopt als je weinig vezels eet. Een banaan is juist vezelrijk en daarom goed voor de stoelgang.
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Appelmoes is een ook hele goede ei vervanger. Net zoals de banaan zorgt ook appelmoes voor een lichtzoete smaak en een gemiddelde stevige structuur van jouw baksels. 80 gram appelmoes staat ongeveer gelijk aan 3 eetlepels.
Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.
Het maken van de taart
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen.