Waarom is een te hoge vochtigheid niet gezond? Een hoge vochtigheid (meer dan 60%) kan leiden tot schimmelvorming in huis. Oudere mensen en kinderen kunnen dan ook snel last krijgen van hun ademhaling. Piepende ademhaling, veelvuldig hoesten en slijm in de neus- en keelholte zijn enkele voorbeelden van ongemakken.
Zo kunnen schimmel, fijnstof, huisstofmijt en een te hoge luchtvochtigheid astmatische klachten veroorzaken. Denk hierbij aan klachten als een piepende ademhaling, benauwdheid, langdurig hoesten, vermoeidheid en een verminderde conditie.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Vocht in huis is nadelig voor uw gezondheid. Het veroorzaak reumatische en astmatische klachten en verzwakt uw immuunsysteem. Vocht in huis zorgt er ook voor dat schimmels en ongedierte vrij spel hebben. Vaak veroorzaken deze een allergische reactie, zoals huidirritatie.
Inademen van besmet stof of vocht kan een astma-aanval uitlokken (piepende ademhaling en kortademigheid). Middenoorontsteking en bronchitis kunnen eveneens een gevolg zijn. Bij langdurige blootstelling kun je ook last krijgen van algemene symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.
Om de luchtvochtigheid te verlagen zijn er een aantal dingen die u kunt doen: Verminder vocht in huis: Hang uw natte was buiten. Wanneer het regent kunt u een raam openzetten in de ruimte waar de was droogt. Maak na het douchen de douchecabine en de muren eromheen droog met een doekje.
de enige manier om de luchtvochtigheid te verlagen is door te ventileren en tegelijkertijd te stoken,doordat een m³ lucht per graad ongeveer 1 gram water kan bevatten krijg je deze er aleen maar uit door koude buitenlucht in huis te halen (bij 10 graden maximaal 10 gram vocht) deze op te warmen (tot 20 graden maximaal ...
Je kan de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Dit type vochtmeter bepaalt vrij nauwkeurig de vochtigheidsgraad in huis en kan je tegenwoordig al voor 15 euro kopen. Vaak beschikken deze handige apparaatjes nog over andere functies waarmee je bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtdruk kan meten.
We spreken vaak van hoge luchtvochtigheid als deze rond de 70 procent ligt of meer. In Nederland komt dit eigenlijk alleen in de zomer voor, omdat warme lucht meer vocht kan vasthouden dan koude lucht. Een hygrometer meet dit vochtgehalte en deze kijkt ook naar de temperatuur en de luchtdruk.
Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is optimaal. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% zakt, kun je last krijgen van droge en geïrriteerde ogen. Als dit te lang aanhoudt, kun je ook last krijgen van een droge huid, schrale lippen, hoofdpijn, concentratieproblemen en hevige vermoeidheid.
Gevaar van een vochtige slaapkamer
Vocht in de slaapkamer is slecht voor je gezondheid. Door het teveel aan vocht kan je last krijgen van je ademhaling. In combinatie met een slechte verluchting en ventilatie leidt dit tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.
Je kunt de luchtvochtigheid in je slaapkamer eenvoudig meten met een hygrometer of luchtvochtigheidsmeter. Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is geschikt voor je slaapkamer. Om te zorgen voor de best mogelijke nachtrust, probeer de luchtvochtigheid van je slaapkamer het hele jaar rond op ongeveer 50% te houden.
Als de relatieve luchtvochtigheid 100% bereikt, zal de onzichtbare waterdamp neerslaan in druppels. Er ontstaat dan mist, dauw of rijp. In kamers zal de relatieve vochtigheid bij de ramen, waar het vooral 's winters kouder is, hoger zijn dan in het midden van de kamer.
Over het algemeen wordt een relatieve luchtvochtigheid tussen de 30% en 70% als behaaglijk ervaren. De moeilijkheid bij het regelen van de luchtvochtigheid is dat de hoeveelheid vocht in de lucht altijd relatief is. Van nature warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht.
Hoge temperatuur plus hoge luchtvochtigheid geven een benauwd gevoel. Dat begint bij de meeste mensen al bij 25 graden en 70 procent luchtvochtigheid.
Laat een ventilator draaien om het vochtgehalte in een vochtige ruimte te verminderen. Het in beweging houden van de lucht vermindert waterdamp. Gebruik een raamventilator om de ventilatie te verbeteren als de kamer een raam heeft dat plaats biedt aan een raam.
Elke dag even de ramen open is voor ieder huis aan te bevelen. Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand, adviseert Milieu Centraal.
Het verschil is te wijten aan de vochtigere buitenlucht en de lagere temperaturen ten opzichte van de zomermaanden. In de winter raden we een luchtvochtigheid in huis aan tussen 30% en 50%. Naarmate het buiten kouder wordt en je de verwariming gebruikt, zal de luchtvochtigheid binnen dalen naar 30%.
Een hoge luchtvochtigheid in huis kan meerdere oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn: Gebrekkige ventilatie: condensatievocht wordt veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. De waterdamp in huis kan nergens naar toe en condenseert tegen muren en ramen.
Een hoge luchtvochtigheid zorgt op zichzelf trouwens niet voor meer zweet. Maar: bij een hoge luchtvochtigheid kan zweet niet goed verdampen en koelt het lichaam dus minder goed af. Daardoor blijft je lichaam zweet produceren en zweet je in een vochtig klimaat uiteindelijk meer.
In de herfst en in de winter wordt regelmatig een relatieve luchtvochtigheid boven 85% gemeten. Regen en natte sneeuw drijven de vochtigheidsgraad tot hoge waarden op. Mocht er in de winter sprake zijn van strenge vorst, dan daalt de luchtvochtigheid buiten erg snel.
Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
De luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 60% zijn. Een goede luchtreiniger vermindert de belasting van uw longen met allergenen, zoals pollen, huisstof en bacteriën of schimmels. Vooral schimmels komen in de warme en vochtige zomers veel voor in de lucht.