RAL 9003 Signaalwit is een witte kleur die perfect te combineren is met bijvoorbeeld een donkergrijze tint.
RAL 9003: Ook wel het kleine broertje van RAL 9016. Het verschil tussen deze twee RAL-kleuren is dat RAL 9003 een wat grijzere ondertoon heeft dan RAL 9016, waardoor het een iets koelere tint is.
De RAL 9003 is de witste wit van het stel, bijna spierwit, en wordt steeds populairder. Alhoewel deze kleur nog niet veel in nieuwbouw gebruikt wordt zie je steeds vaker dat mensen deze kleuren op de muren toepassen in huis. De officiële naam van de RAL 9003 is signaalwit.
Welke wittinten zijn er allemaal? De meest gebruikte RAL-kleuren zijn de RAL Classic kleuren. Deze kleuren zijn de wereldwijde standaard voor het definiëren van verfkleuren. RAL 9001 (crème wit), RAL 9010 (zuiver wit) en RAL 9016 (verkeerswit) worden het meest gebruikt.
Zoals gezegd is RAL 9016 verkeerswit en dat wil zeggen dat deze variant dicht tegen spierwit aanschurkt. Ben je op zoek naar iets minder zuiver wit? Dan is RAL 9010 waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. RAL 9010 is crèmewit en oogt meer beige wanneer je de kleur naast RAL 9016 legt.
De officiële naam van deze kleur is signaalwit. De kleur heeft een mooie frisse kleur wit met een puntje grijs. RAL 9003 wordt tegenwoordig veelal gebruikt in moderne nieuwbouwhuizen en kan perfect gebruikt worden op muren, plafonds en kozijnen.
RAL 9003 Signaalwit is een witte kleur die perfect te combineren is met bijvoorbeeld een donkergrijze tint.
RAL 9001 is een warme, roomwitte verf die ook wel crème-wit, of gebroken wit wordt genoemd. RAL 9001 is nog steeds een veel gebruikte kleur, maar wordt de laatste jaren minder toegepast op de binnenmuren. Voor buitenkozijnen is 9001 nog steeds een hele populaire tint.
Onze favoriet: RAL 9010
Oké, het is niet echt een trendkleur, maar onze favoriet voor 2022 (en misschien wel voor altijd) is toch wel RAL 9010! Deze veelzijdige wittint is heel populair, en terecht. Je kan het met zo veel kleuren combineren, omdat het een neutrale, en tegelijk lichte en warme kleur is.
Wanneer je op zoek bent naar de meest witte kleur dan is de standaard wit dus witter dan RAL 9016.
RAL 9235. Even voor de goede orde: de kleur RAL 9235 bestaat niet. Het kleurnummer 9235 is roomwit en is een kleur van Wijzonol. Je kunt Wijzonol kleuren dus ook niet omzetten naar RAL.
Deze kleur is ook verreweg de meest gebruikte kleur en vooral populair om bijvoorbeeld je muren, plafonds en kozijnen mee te schilderen. De officiële naam van RAL9010 is zuiver wit. Soms wordt de naam ook verward met 9010 RAL.
RAL 9016 Verkeerswit is een populaire kleur uit de RAL waaier. Deze witte, lichte kleur is wat witter dan andere populaire witte RAL kleuren. Deze lichte kleur is een veelvoorkomende kleur en laat zich goed combineren. De kleur kenmerkt zich door zijn lichte, maar frisse uitstraling die voor een helder uiterlijk zorgt.
Wel zien we dat de meest gebruiken kleur wit voor op de muur RAL 9001 en RAL 9010 zijn. Een andere veel gebruikte RAL-kleur, dat is RAL 9016. De kleur RAL 9016 is het welbekende 'verkeerswit' deze 3 kleuren worden ook wel de RAL classic kleuren genoemd.
De kleur RAL 9001 is wat geliger van kleur: ook wel crème genoemd. De kleur RAL 9010 heet officieel zuiver wit. De kleur oogt wit totdat je deze bij een spierwitte achtergrond houdt, dan zie je dat het gebroken wit is.
RAL 9010 en andere kleuren
Uiteraard kun je Flexa Powerdek gebruiken in Stralend Wit, in RAL 9001, RAL 9010 en alle andere kleuren die je kunt bedenken.
Een smalle kamer kan je breder over laten komen door ook 1 of beide korte wanden die tegenover elkaar staan donkerder te maken dan de andere 2 wanden. De ruimte zal er “vierkanter” door lijken. Hier kan het breedte effect versterken door door de laminaat-parketstroken parallel te laten lopen met de korte wanden.
Verf je muren in een diepe neutrale tint voor een warm effect. Zo creëer je een ruimte waar je het liefst de hele dag in wegkruipt. Als je liever niet alle muren in een diepe kleur verft, kunt je ook alleen de muur achter je bank een intense kleur geven en voor de rest van de kamer juist lichtere tinten gebruiken.
RAL 9010 is nog steeds de meest gebruikte witte verf en is erg toegankelijk voor het schilderen van plafonds, muren en kozijnen. Dit is de lichtste tint wit van bovenstaande RAL kleuren. Door zijn lichte en frisse tint is 9016 ideaal voor ruimtes met weinig daglicht.
Ga je voor een basis in wit door voor de muren witte muurverf te kiezen en de vloer wit te houden, dan creëer je door de combinatie met aardse tinten als okergeel, bruin en oranje een sfeervol en warm geheel. Hierbij kun je ook denken aan wit samen met een Perzisch of Oosters vloerkleed en stoelen van hout.
Sowieso passen wittinten en grijs goed bij elkaar. Zo kun je bijvoorbeeld ook RAL 9010 combineren met grijs en RAL 9016 (verkeerswit) combineren met grijs. Een wit – grijs combinatie kun je op verschillende plekken binnen je woning toepassen.
Gebroken wit is een witte kleur, die wordt “gebroken” door een beige of grijze ondertoon. Hierdoor wordt de zuivere witte verkleur verzacht en komt het warmer en minder koel over. Dit maakt deze kleur een populaire verfkeuze!
De tint 9010 is veel geschikter en doet veel warmer aan. Voor het plafond kun je eventueel wel 9016 kiezen, al is er niets mis mee om ook het plafond in RAL 9010 te doen.
RAL 9001 en RAL 9010 zijn nog steeds een van de meest populaire witsoorten. De namen van deze kleuren zijn respectievelijk crème wit en zuiver wit. Al wordt voor RAL 9010 ook nog wel eens de naam gebroken wit gebruikt.