Is het verplicht om naar het consultatiebureau te gaan?

Is het consultatiebureau verplicht? Nee, je bent niet verplicht om naar het CB te gaan. Als je niet komt wordt er bijvoorbeeld geen bericht gestuurd naar jeugdzorg of iets dergelijks. Realiseer je wel dat je bezoeken aan het CB ervoor zorgen dat eventuele problemen bij je baby vroegtijdig worden opgespoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op babyopkomst.nl

Waarom moet je naar het consultatiebureau?

Bezoek consultatiebureau. Samen kijken we naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind en hoe het thuis gaat. Er is ruimte voor vragen over gezondheid, opgroeien, voeding en ouderschap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdkennemerland.nl

Hoe vaak moet een kind naar het consultatiebureau?

Je gaat in totaal ongeveer 13 keer naar het consultatiebureau. De eerste keer is je baby 4 weken oud, de laatste keer ongeveer 4 jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anababa.nl

Is jeugdgezondheidszorg verplicht?

Is Jeugdgezondheidszorg verplicht? Het aanbieden van JGZ door JGZ-organisaties is dus verplicht. Maar ouders en jongeren vanaf 12 jaar zijn niet verplicht hier gebruik van te maken. Als jij/jullie geen gebruik willen maken van de JGZ of bepaalde onderdelen daarvan, kun je dat doorgeven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdgm.nl

Wat controleert het consultatiebureau?

Het consultatiebureau controleert de groei en de ontwikkeling van kinderen en helpt ouders met dingen waar zij tegenaan lopen. De afspraken op het consultatiebureau vinden op vaste momenten plaats. In het eerste jaar heb je regelmatig afspraken, maar na het eerste jaar vinden er minder controles plaats.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op minime.nl

Wat doet een consultatiebureau? | Consultatiebureau

40 gerelateerde vragen gevonden

Welke leeftijd moet kind naar consultatiebureau?

Het consultatiebureau is een instituut binnen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) dat medische basiszorg voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar verzorgt. Het Consultatiebureau heeft alle kinderen van 0 tot 4 jaar in zorg en de GGD (vroeger schoolartsen dienst) alle kinderen van 4 tot 19 jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op babyopkomst.nl

Hoe lang moet je naar het consultatiebureau?

Daarna heb je een consult bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige, dit duurt ongeveer een kwartier. Na afloop kleed je je baby weer aan en maak je bij de assistente de volgende afspraak. Alles bij elkaar en met wachten tussendoor kun je erop rekenen dat een bezoek aan het consultatiebureau zo'n drie kwartier duurt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oudersvannu.nl

Wie betaalt consultatiebureau?

Het consultatiebureau wordt volledig betaald vanuit het basispakket. Er moet wel rekening gehouden worden met het wettelijk eigen risico. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp consultatiebureau?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgverzekeringwijzer.nl

Hoe werkt het consultatiebureau?

Jeugdarts, jeugdverpleegkundige en assistent

De assistent maakt je wegwijs op het consultatiebureau. Verder meet en weegt ze je kind en noteert ze de uitkomsten in een speciaal voor jouw kind aangelegd digitaal dossier. De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige hebben ieder hun eigen taak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op loes.nl

Welke prik bij 3 jaar en 9 maanden?

één vaccinatie

De DKTP-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Vóór dit moment heeft je kind al vier DKTP-vaccinaties gehad. De bescherming van deze inentingen neemt in de loop van de tijd iets af. Daarom wordt de vaccinatie nu nogmaals herhaald.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op yunio.nl

Hoeveel maanden afspraak consultatiebureau?

2 maanden: Gezondheidscheck en 2 vaccinaties. 3 maanden: Gezondheidscheck en 1 vaccinatie. 4 maanden: Gezondheidscheck en 2 vaccinaties. 6 maanden: Gezondheidscheck.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mamaliefde.nl

Hoeveel prikken baby 3 maanden?

Wanneer je baby 3 maanden oud is, krijgt hij zijn eerste inenting. Hij krijgt dan niet één, maar twee prikken. Dit zijn de eerste van de serie DKTP- en de Hib-HepB-inentingen. Op hetzelfde moment krijgt je kindje de vaccinatie tegen de pneumokokkenziekte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24baby.nl

Wat moet je mee naar consultatiebureau?

Dit heb je nodig:
  • Het Yunio groeiboekje (óf de GroeiGids) die je hebt gekregen tijdens de 22 wekenprik (of tijdens het eerste huisbezoek van de jeugdverpleegkundige)
  • De vaccinatiekaarten.
  • Schone luier(s) en billendoekjes.
  • Een omslagdoek zodat je kind niet koud wordt tijdens het wachten na het wegen en meten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op yunio.nl

Welke vaccinaties krijg je als kind?

Twee vaccinaties bieden je kindje de eerste bescherming tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. De prikken vinden meestal plaats in het bovenbeen. Deze ziekten zijn juist voor heel jonge kinderen gevaarlijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksvaccinatieprogramma.nl

Waar kan ik mijn baby wegen?

Baby's: voor het wegen van je baby zou je een weegschaal kunnen huren bij de thuiszorgwinkel. Lukt dit niet en wil je toch (ongeveer) het gewicht van je baby weten? Ga dan samen met je baby op de weegschaal staan en schrijf het gewicht op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cjgcapelleaandenijssel.nl

Wat is het groeiboekje?

Na de geboorte van je baby krijg je van het consultatiebureau het Groeiboek plus andere nuttige brochures. Het Groeiboek wordt vaak het 'groene boekje' genoemd. Hierin worden alle aspecten van de gezondheid en ontwikkeling van je kind bijgehouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op encyclo.nl

Welke leeftijd schoolarts?

De schoolarts volgt de ontwikkeling van jouw kind. Gedurende de schoolperiode van jouw kind krijgt u drie keer een uitnodiging voor een bezoek; wanneer het kind 5, 9 en 14 jaar is. De schoolarts of schoolverpleegkundige kijkt naar de sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling, maar test ook het gehoor en de ogen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oudersenonderwijs.nl

Wat kost het consultatiebureau?

Wat zijn de kosten? Er zijn geen kosten verbonden aan het consultatiebureau.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op yunio.nl

Wat kost consultatiebureau?

Het is een instelling waar je gratis advies kunt krijgen en waar de gezondheid en ontwikkeling van jouw kindje in de gaten wordt gehouden. Het consultatiebureau is voor alle kinderen vanaf de geboorte tot 4 jaar toegankelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op independer.nl

Wat doet de GGD voor jongeren?

De GGD'en hebben een aantal wettelijke taken, beschreven in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Hieronder vallen onder andere: jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau en 'schoolarts'), medische milieukunde, infectieziektebestrijding, gezondheidsmonitoren en gezondheidsvoorlichting.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdghor.nl

Kan consultatiebureau doorverwijzen?

'Zieke' kinderen worden vanuit het consultatiebureau terecht verwezen naar de huisarts. Bij 'gezonde' kinderen die worden verwezen naar aanleiding van screeningsonderzoek, ontwikkelingsonderzoek of biometrie, levert verwijzing via de huisarts geen toegevoegde waarde op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op medischcontact.nl

Hoeveel consultatiebureaus zijn er in Nederland?

Op een consultatiebureau krijgen de kinderen ook de inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma. Er zijn ongeveer 880 locaties in Nederland waar de vaccinaties gegeven worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksvaccinatieprogramma.nl

Welke beroepen zijn mogelijk op het consultatiebureau?

Een consultatiebureau is er voor ouders/verzorgers van kinderen van 0 tot 4 jaar. Ze kijken naar de gezondheid van het kindje, geven advies over voeding en opvoeding. Op het consultatie bureau werken een arts, een verpleegkundige en een assistente.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op opleidingenberoep.nl

Wie bellen voor baby?

U kunt vragen stellen over uw baby aan de jeugdarts of verpleegkundige van het consultatiebureau (gratis jeugdgezondheidszorg). Bijvoorbeeld over omgaan met een huilbaby, overgaan naar vaste voeding of niet praten. Ook krijgt uw baby inentingen tegen kinderziekten op het consultatiebureau.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat zijn de taken van een jeugdverpleegkundige?

Als jeugdverpleegkundige (JGZ-verpleegkundige) werk je in de preventieve gezondheidszorg. Je bent gespecialiseerd in de gezondheid en ontwikkeling van kinderen vanaf de geboorte tot en met achttien jaar. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de leeftijdsgroepen 0-4 en 4-18 jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bkv.jobs

Populaire vragen

  Vorige artikel
Kan aluminium onder water?
Volgende artikel  
Hoe lang kick je af van coke?