Veiligheid. Antwerpen kent dezelfde veiligheidsproblemen als iedere grotere stad. Diefstal, zakkenrollerij en af een toe een overval zijn zaken die in Antwerpen zeker voor kunnen komen.
Over het algemeen is België een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Hetzelfde geldt voor de hoofdstad Brussel en andere grote steden in België zoals Antwerpen.
Je moet beschikken over: een negatieve PCR-test afgenomen max. 72 uur of een negatieve Ag-test afgenomen max. 24 uur vóór aankomst in België; een attest dat overeenkomt met de uitzondering.
Na de Krokusvakantie, vanaf maandag 7 maart 2022, is het niet langer verplicht om in het onderwijs een mondmasker te dragen. In zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra blijft net als op het openbaar vervoer het mondmasker vanaf 12 jaar verplicht.
De CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl maakt automatisch uw coronabewijs, in de vorm van een QR-code. Deze QR-code laat u scannen als u op reis gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld voordat u het vliegtuig ingaat. Of als u met de auto de grens overgaat.
Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar België. Neem altijd het dokters voorschrift en de originele verpakking mee op reis.
Het internationale advies is om op luchthavens en in het vliegtuig een mondkapje te dragen. Dit geldt zowel voor passagiers als bemanning. Luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen om het risico op besmetting tijdens de vlucht te beperken. Vliegtuigen worden na elke vlucht ontsmet.
De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken. Men moet dus niet langer een mondmasker dragen in het openbaar vervoer.
Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer op het openbaar vervoer, in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden. Het gebruik van FFP2 mondmaskers wordt aanbevolen voor medisch kwetsbare personen.
Reisregels vanaf 11 maart. De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat.
Voor wie zich wil laten testen, zijn er mogelijkheden genoeg. Als Nederlandse toerist kun je wel alleen gebruik maken van een commerciële partij die testen aanbiedt. Een PCR-test kost dan 120 euro waarbij de uitslag binnen 6 uur volgt. Een antigeentest kost 55 euro en geeft binnen 15 minuten uitslag.
een PCR-test via de code 554934 – 5554945, voor 40,74 euro. Dat bedrag kan variëren wanneer de test wordt geanalyseerd door een laboratorium van het Federaal testplatform.
Wanneer u langer dan 5 dagen symptomen heeft, is een sneltest niet betrouwbaar en dient u zich te laten testen met een PCR test. Heeft u bepaalde symptomen en weet u niet of een test voor corona zinvol is, vul dan eerst even de online vragenlijst van de federale overheid ((opent in nieuw venster)) in.
IJsland, het veiligste land van Europa en tevens de wereld.
Bent u reeds volledig gevaccineerd (dosis 1/1 of 2/2)? Dan is een vaccinatiecertificaat van volledige vaccinatie voor u beschikbaar 2 tot 3 dagen na de registratie door de huisarts.
In België zijn er een aantal spullen die je verplicht in je auto moet hebben. Een gevarendriehoek, een verbandkist of tasje, een veiligheidsvest, en een brandblusapparaat. Wanneer de politie je auto controleert kun je beboet worden als je deze spullen niet in de auto hebt liggen.
Het mondmasker blijft voorlopig verplicht in algemene, universitaire en revalidatieziekenhuizen, medische kabinetten en apotheken. Deze verplichting geldt eveneens tijdens huisbezoeken en voor thuisverpleging indien een veilige afstand van 1,5 meter niet bewaard kan worden.
De mondmaskerplicht op het openbaar vervoer is afgeschaft. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Bij zorgberoepen, apothekers en in ziekenhuizen moet je wel nog een mondmasker dragen. De mondmaskers gaan dus af op trein, tram en bus.
Adviezen om verspreiding coronavirus te beperken
Basisadviezen tegen corona: handen wassen, hoest en nies in je elleboog, blijf thuis bij klachten en doe een test, zorg voor voldoende frisse lucht en haal een vaccin, booster- of herhaalprik.
Het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht op Nederlandse luchthavens. Mensen met een kwetsbare gezondheid worden geadviseerd een mondkapje te dragen van type IIR of een FFP2-masker. Kijk op de website van de luchthaven om te controleren of u verplicht bent een mondkapje te dragen op de luchthaven.
Stap 1: per direct. Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wijzigt in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.
Vloeistoffen en gels mag u alleen in uw handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden: Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.
De meeste vaste etenswaren mag je meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Denk hierbij aan belegde broodjes, salades, groente en fruit, vlees, snoep, koekjes, nootjes, snacks, taart. Als jij een huisgemaakte appeltaart mee wil nemen aan boord, mag dat gewoon!