Daarnaast zorgt het vruchtwater voor een constante temperatuur, beschermt het tegen infecties en voorkomt het dat de navelstreng in de verdrukking komt. Eén op de honderd vrouwen heeft te veel vruchtwater, ook wel polyhydramniom genoemd. Er is sprake van te veel vruchtwater als je meer dan een kwart extra hebt.
Het kan voorkomen dat er te weinig vruchtwater in de vruchtzak aanwezig is, wat oligohydramion wordt genoemd. Dit kan de hele zwangerschap voorkomen. Symptomen die op te weinig vruchtwater kunnen duiden zijn een kleine baarmoeder en weinig bewegingen van de baby kunnen voelen.
In de eerste 30 tot 34 weken van je zwangerschap neemt de hoeveelheid vruchtwater toe. Bij 16 weken zit er ongeveer 150 ml in de baarmoeder. Na 34 weken is dit 1000 tot 1500 ml. Aan het einde van je zwangerschap is het weer gedaald naar 700 tot 800 ml.
Vruchtwater: 800 gram. Vet, om een reserve te hebben voor tijdens de borstvoedingsperiode: 3500 gram. Bloed, voor een goede doorbloeding van de placenta: 1500 gram. Borsten, als voorbereiding op het geven van borstvoeding: 400 gram.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Te veel vruchtwater kan onder andere leiden tot het vroegtijdig breken van de vliezen, vroeggeboorte, het loslaten van (een deel van) de placenta en liggingsafwijkingen van de foetus. Het vergroot ook de kans op het uitzakken van de navelstreng.
Het is mogelijk om vruchtwater van buitenaf aan te vullen met steriel water. Maar is dat zinvol? Artsen van Amsterdam UMC zochten het uit. Tijdens de zwangerschap vormen de vliezen en het vocht rondom de baby een natuurlijke barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf, infecties bijvoorbeeld.
Bedrust. (Bed)rust is belangrijk in de behandeling van vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte. Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed.
Vruchtwater verlies / gebroken vliezen
Vruchtwater kan je herkennen aan dat het waterdun is, het ruikt zoetig en je het niet kan ophouden. Soms verlies je in een keer een hele plens, maar vooral als de baby al goed is ingedaald, zullen het steeds kleine beetjes vocht zijn die je verliest.
Vruchtwater: 800 g
Het volume van het vruchtwater neemt toe naarmate de zwangerschap vordert. Op 16 weken bedraagt het volume vruchtwater 150 ml, na 7 maanden 1.000 tot 1.500 ml en op 37 tot 40 weken 700 tot 800 ml.
Een tekort aan vruchtwater (oligohydramnion) kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld omdat de vliezen zijn gebroken, door serotiniteit (als de zwangerschap te lang duurt) of als de foetus niet genoeg urine aanmaakt (door niet goed aangelegde nieren of omdat de urine niet door de plasbuis kan).
Hiervan is ongeveer 3,4 kilo van het kind, een kilo voor de grotere baarmoeder, een kilo voor het vruchtwater (is ongeveer een liter), een kilo voor de liter extra bloed die je door je lijf hebt stromen, 500 gram voor de gegroeide borsten en een voorraadje vetreserves van ca 2,5 kilo voor de periode na de bevalling.
Het vruchtwater bevat onder andere mineralen, eiwitten, suikers en vetten. Het heeft steeds een andere samenstelling, afhankelijk van de behoefte van je kindje op dat moment. Ook wordt het vele keren per dag ververst, waarbij het oude vruchtwater wordt afgevoerd via de placenta, je bloed, je nieren en de vliezen.
De afvalstoffen van het gedronken vruchtwater, met daarin dode cellen, lanugo en darmsappen hopen zich allemaal op in het spijsverteringskanaal van je baby. Dit resulteert dus in meconium poep, wat je baby ook al loost in de buik tijdens de zwangerschap.
Hoewel een bevalling in veel gevallen begint met weeën kan het ook zijn dat eerst de vliezen breken. Als dit het geval is, zult u vruchtwater verliezen. Dit kan een flinke plas zijn, maar in enkele gevallen ook maar een klein beetje; net zoals bij urineverlies. Daarom dat dit verwarrend kan zijn.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
1 RUST VERGROOT JE WEERSTAND
Dus als je normaal acht uur werkt, werk je als je zwanger bent eigenlijk tien uur. Die extra energie haal je uit goed eten en drinken en extra slaap. Als je energie tekort komt en je tankt niet op tijd bij, raak je oververmoeid en krijg je eerder kwaaltjes.
Niet altijd eenvoudig op een drukke (werk)dag, maar even na het avondeten of in het weekend: zeker doen. Ga op bed liggen en dut lekker weg. Na een dutje voel jij jezelf een stuk beter. Er is geen tijd gebonden aan een dutje, een half uur kan genoeg zijn en twee uur te kort.
Het is dus zaak dat de baby zo lang mogelijk in deze beschermende zak met vocht blijft zitten. Als de vliezen breken vóór de 24ste weken dan zijn de overlevingskansen voor de baby klein. De kans op een vroeggeboorte is aanzienlijk en zeventig procent van de kinderen overlijdt.
Als je langer dan 24 uur vruchtwater verliest en je hebt nog steeds geen goede weeën, dan wordt je meestal naar het ziekenhuis gestuurd. Als de vliezen gebroken zijn is de natuurlijke barrière (de vliezen) voor bacteriën om bij het kind te komen weg.
Vruchtwater kun je niet ophouden zoals urine, en ook ruikt het niet zoals urine.
24 uur na het breken van de vliezen zal ook een kweek van de vagina worden afgenomen met een wattenstokje om te onderzoeken of er risicovolle bacteriën aanwezig zijn. Als je meer dan 24 uur gebroken vliezen hebt, moet de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden.
Het kan ook sijpelen of misschien start het wel met een kleine golf. Tegen het einde van je zwangerschap heb je zo'n 2 liter vruchtwater bij je. Deze hoeveelheid komt er in ieder geval niet in 1 keer uit. Je baby houdt ook wat tegen omdat deze al voor de uitgang ligt.
Je baby in de 34e week
Je baby is nu ca. 43 cm en ongeveer 2200 gram. Je draagt nu een baby zo groot als een Cantaloupe meloen met je mee! Je baby is aan het indalen in het bekken en de baarmoeder kan daarop reageren met extra samentrekkingen.