Boedapest is een heel veilige stad, en 's nachts alleen over straat lopen zou geen probleem moeten zijn. Maar er zijn, net zoals in elke stad, wel enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen, en je moet natuurlijk altijd op je hoede zijn.
Waar moet je op letten
In Boedapest moet je het meest opletten voor tasjesdieven en zakkenrollers. Vooral als je met het openbaar vervoer reist, in treinstations, op markten en op andere plekken waar veel toeristen zijn moet je je spullen extra in de gaten houden.
Hongarije is een veilig land, maar toch raden wij u aan om tijdens uw vakantie zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera's en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en in alle vakantielanden daardoor een potentieel doelwit voor zakkenrollers.
Nee! Hongarije staat namelijk in de Top 10 van goedkoopste landen in Europa. Naast dat de stad ontzettend veel moois heeft te bieden, is het er dus ook nog eens heel goedkoop. Met een budget van zo'n 30 euro – kun je er al overnachten, lunchen, eten én dineren in de Hongaarse hoofdstad.
Fooien Hongarije
Het percentage van het bedieningsgeld ligt vaak tussen de 10 á 15% van het totaalbedrag. Een nadeel van dit systeem is dat je als klant niet zelf kunt bepalen hoeveel fooi je wilt geven. Zelfs als de service niet naar wens is, dan betaal je toch fooi.
Je kunt in Boedapest gewoon uit de kraan drinken. Het kraanwater is van hoge kwaliteit en voldoet aan alle Europese standaarden. Wel wijkt de smaak af van het kraanwater dat wij gewend zijn, maar je kunt volledig veilig water drinken uit de kraan.
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Als dat niet het geval is, wordt dat gewoonlijk aangegeven met een pictogram. In dat geval en bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Hoewel Praag misschien iets mooier is zijn de bezienswaardigheden in Boedapest indrukwekkender en is de stad goedkoper. Hoewel Praag misschien meer sfeer had en mooiere uitzichtpunten, vond ik Boedapest gewoon leuker. Soms heb je dat gewoon en is het lastig te omschrijven waarom, maar Boedapest is gewoon geweldig leuk!
Als u naar Hongarije reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor Hongarije is een geldige identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Voor niet-Schengen landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
Munteenheid Hongarije
In Hongarije kun je niet betalen met de euro. In Boedapest en dus in heel Hongarije is de euro (nog) niet ingevoerd. De munteenheid waarmee je betaalt is de Hongaarse Forint, ook wel afgekort als HUF of Ft.
Boedapest is een heel veilige stad, en 's nachts alleen over straat lopen zou geen probleem moeten zijn. Maar er zijn, net zoals in elke stad, wel enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen, en je moet natuurlijk altijd op je hoede zijn.
De bekendste trekpleisters van Hongarije zijn de hoofdstad Boedapest en de strandjes langs het warme Balatonmeer. Boedapest is prachtig gelegen aan de Donau die de stad verdeeld in twee delen: Buda en Óbuda op de westoever en Pest aan de oostoever.
De ene dag bezoek je bijvoorbeeld het ene deel (Buda) en de andere dag steek je de Donau over en ontdek je Pest. Twee dagen is iets te weinig om alles te verkennen. Met een citytrip Boedapest van 3 à 4 dagen moet het lukken om een goed beeld te vormen van de stad.
Het makkelijkste betaalmiddel in Hongarije is de Forint. Je kunt het beste pinnen en met contanten overal betalen. Handig om te weten is wel, dat je per transactie bij een ATM ongeveer €2,50 betaalt. Dit komt omdat de bank ook geld in rekening brengt om de koers te berekenen.
Hongaren eten twee keer per dag warm. Bij de meeste restaurants kan je dan ook dineren van 12.00 tot middernacht. Over het algemeen ben je 60% goedkoper uit dan in een soortgelijk restaurant in een West Europese stad.
Boedapest is een prachtige stad. De Hongaarse hoofdstad is vorig jaar – in 2019 – niet voor niets uitgeroepen tot de beste bestemming van Europa. Bovendien is het er goedkoop en zijn er ook veel activiteiten voor mensen met een laag budget. Én er valt voor iedereen wat te beleven: van cultuurliefhebber tot feestganger.
In Boedapest betaal je daarom met de nationale Hongaarse munt forint (ft, HUF). Je kunt op veel toeristische plekken ook met euro's betalen, maar de wisselkoers die dan gehanteerd wordt is over het algemeen niet zo gunstig. Probeer daarom zoveel mogelijk met Hongaars geld te betalen.
Taxi – De taxi's van Boedapest zijn herkenbaar aan hun gele kleur. Basistarief is HUF 450 met daarop een ritprijs van HUF 280 per km. Vraag vooraf naar de prijs en let erop dat de taxi en meter heeft (die ook aan staat). City Taxi en Főtaxi gelden als betrouwbare taxibedrijven.
Oorspronkelijk zou Hongarije rond 2010 de euro invoeren als munteenheid, maar deze datum werd niet gehaald vanwege moeilijkheden met het op tijd in orde brengen van het begrotingstekort.
Boedapest is een prachtige stad waar veel te zien is. De stad is vooral beroemd vanwege haar architecturale bezienswaardigheden – en er zijn er genoeg te vinden in de stad – en de themale baden. Er is ook een grote hoeveelheid markthallen in heel de stad, waarvan de Grote Markthal het meest bekend is.
Als je op zoek gaat naar de leukste wijk om te overnachten in Boedapest, dan zou ik aanraden om een hotel of appartement te zoeken in de wijken Belváros (het stadscentrum), Erzsébetváros (de Joodse wijk) of Ferencváros.
In Hongarije betaalt u met de forint. Er zijn flink wat coupures in omloop, u betaalt met biljetten van 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 forint. Voor kleinere uitgaven zijn munten van 5, 10, 20, 50, 100 en 200 forint handig om te gebruiken.
De gezondheidszorg in Hongarije is opgezet naar Russisch voorbeeld. Zij is nog in handen van de staat en grotendeels kosteloos. Ondanks het hoge aantal artsen (1 arts per 328 inwoners) heeft de gezondheidszorg nog niet het peil van de meeste West-Europese landen bereikt.