Het spoelen van het oog kan onaangenaam of eng zijn, maar het kan het oog niet beschadigen. Hoe moet je je oog spoelen? Spoel met lauwwarm of koud water wanneer je geen oogdouche heeft, maar het is beter om een speciale oogdouche te gebruiken (zoals op de afbeelding).
Haal slijm en pus regelmatig weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater (ongekookt). Bij veel slijm of pus kunt u ook een schoon nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus). Draag een zonnebril, vooral bij veel licht.
Je kunt bijvoorbeeld je hoofd schuin onder de kraan houden en een langzame stroom van lauwwarm water over het oog laten stromen, houd hierbij met je vingers je oog open. Meestal werkt het prettiger om lauwwarm water zachtjes uit een beker over je oog te schenken. Het beste werkt een speciale oogdouche of oogspoeling.
Zorg ervoor dat de loop richting de oogdouche altijd vrij is. Een oogdouche wordt over het algemeen (gelukkig) vrijwel nooit gebruikt. Voorkom daarom dat er zich bacteriën of andere ziektekiemen in het stilstaande water in de waterleiding vormen. Controleer ook regelmatig of de oogdouche nog goed werkt.
Wanneer moet u uw oog spoelen? Het is raadzaam om het oog te spoelen wanneer er iets in je oog is gekomen. Het kan gaan om iets relatief onschuldigs, maar ook om meer schadelijke zaken, zoals bijtende stoffen, zaagsel, verf, nagellakremover, aceton of een schoonmaakmiddel.
Oogdouche pH neutraal Plum
De oogspoelfles wordt op het oog geplaatst en is voorzien van een ergonomische oogschelp die ervoor zorgt dat het oog geopend blijft tijdens het spoelen. Door in de fles te knijpen wordt het oog met een zachte straal schoongespoeld en kan de schadelijke stof worden geneutraliseerd.
Huishoudelijke allergieën: huisstofmijt en de allergie die hiermee gepaard gaat is een veelvoorkomende oorzaak van jeukende ogen. Schimmels, stof, huidschilfers of haren van dieren kunnen allemaal zorgen voor geïrriteerde opgezwollen ogen. Zorg daarom voor een goede hygiëne.
Oogontstekingen komen veel voor. Vaak zijn beide ogen tegelijk ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over.
Behandeling virale oogontsteking
In principe gaat de ontsteking vanzelf over. Dat kan wel een tijdje duren. Soms worden ontstekingsremmende medicijnen in het oog gedruppeld. Als het herpesvirus (herpes simplex of herpes zoster) een ooginfectie veroorzaakt, dan wordt meestal wel een behandeling gestart.
Oorzaken oogontsteking
De oorzaken van oogontsteking zijn meestal virussen, infecties, schimmels en parasieten. Er zijn bijvoorbeeld klachten die ontstaan door een verkoudheid. Er is dan sprake van een virus, dat vanuit de neus- of keelholte doorgaat naar de ogen.
Jaarlijks loopt 1 op de 4.000 lensdragers een ooginfectie op. In een enkel geval gaat het om een infectie door de parasiet acanthamoeba, die gewoon in ons kraanwater zit. Bij een kleine beschadigingen van het hoornvlies is er een kans dat de bacterie het oog binnendringt.
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Ontstoken ogen kunnen veroorzaakt worden door een allergie. U heeft dan last van rode, tranende, branderige en jeukende ogen. Is er bij u sprake van een allergie dan kunt u hiertegen oogdruppels met levocabastine gebruiken.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
Een oogdouche is een systeem voor oogspoeling waarbij gevaarlijke chemicaliën en stoffen of splinters effectief uit het oog kunnen worden gespoeld. Hiermee kan (ernstiger) letsel voorkomen worden.
Hoe vaak moet je een ontstoken oog schoonmaken? Maak je ontstoken oog een paar keer per dag schoon met (ongekookt) kraanwater en een wattenschijfje. Hiermee kun je eenvoudig het slijm en/of pus van je ontstoken oog verwijderen.
Cafeïne is een veelgebruikt ingrediënt in oogcrèmes. Gelukkig heeft u geen dure crèmes nodig om van uw opgezwollen ogen af te komen, een theezakje alleen voldoet namelijk al. Vooral groene en zwarte thee zijn effectief, omdat hier veel cafeïne inzit wat vochtafdrijvend werkt.
Controleer even of er niets in uw oog is gekomen dat de pijn veroorzaakt. Maakt u zich toch zorgen over uw pijnlijke ogen? Ga dan even langs de huisarts of huisartsenpost. Als dat nodig is kan de huisarts u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Plaats de nood- en oogdouche binnen 10 seconden of maximaal 30 meter lopen van de risicozone, bij sterke zuren en bijtende stoffen maximaal 3 meter van de risicozone. Nooddouche en oogdouche moeten voorzien zijn van correcte, goed zichtbare signalisatie en met markering van een universeel herkenningsbord.
De EN 15154 is een Europese productnorm voor nood- en oogdouches die De Europese norm EN 15154 vereist lagere volumestromen; 6 liter per minuut voor oogdouches en 60 liter per minuut voor lichaamsdouches. De watertemperatuur wordt aanbevolen tussen de 15 en 37 °C.