In Duitsland heten ze bretzels of brezels, in de Verenigde Staten worden ze pretzels genoemd. Hoe je ze ook noemt, deze zoute traktaties zijn heerlijk! Als we in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland zijn, mag een heerlijke zoute bretzel of brezel (of pretzel) niet ontbreken.
Bretzel is het Duitse woord voor wat wij kennen als pretzel . Toen Adolph Benzel in 1911 zijn eigen pretzelbedrijf oprichtte, gaf hij zijn bakkerij in centraal Pennsylvania de naam Benzel's Bretzel Bakery. Honderd jaar later is de naam op de deur van het familiebedrijf nog steeds hetzelfde.
Pretzels recept | De Notenshop. * De typische kleur en glans van een echte Duitse pretzel komt door een zogeheten loogbad met natriumhydroxide. Natriumhydroxide mag in Nederland niet voor consumptie verhandeld worden. In Duitse bakwinkels wordt het ook wel verkocht als “Brezellauge”.
Pretzel, bretzel of Brezel
Voor dit van oorsprong Duitse bakpareltje zijn er verschillende benamingen. De Amerikanen noemen het een pretzel en de Duitsers noemen het een Brezel (in het Nederlands vertaald: bretzel). We hebben het dan over het typisch broodje in de vorm van een krakeling.
Pretzels bestaan in verschillende soorten en maten, zacht of hard, groot of klein. Oorspronkelijk komen de pretzels uit Europa waar ze Brezel (Duits) of Kringlor (Zweeds) heten. In sommige steden in de Verenigde Staten kun je grote pretzels in kraampjes op straat kopen.
Sommigen zeggen dat ze oorspronkelijk "bracellae" werden genoemd, de Latijnse term voor "kleine wapens", waarvan de Duitsers later het woord "bretzel" afleidden. Volgens anderen werden de eerste pretzels "pretiolas" genoemd, wat "kleine beloningen" betekent, en werden ze uitgedeeld door de monniken wanneer hun jonge leerlingen hun gebeden correct reciteerden.
In de wereldberoemde biertuinen van Beieren worden pretzels ook gegeten met obatzda, een sterke, kaasachtige dip gemaakt met boter, hete paprika en camembert . Frankfurt is de thuisbasis van een mildere, romigere versie die bekend staat als schneegestöber, ook gegeten met pretzels en glazen zure, platte appelcider genaamd apfelwein.
De pretzel, in het Duits bekend als "Brezel", is een soort gebakken broodproduct dat doorgaans in een kenmerkende knoopvorm wordt gedraaid . De oorsprong ervan wordt vaak toegeschreven aan Duitsland, met name aan de regio Beieren, hoewel de precieze oorsprong ervan enigszins ter discussie staat.
Stroopwafel in het Duits Sirupwaffel (geslacht: vrouwelijk) Stroopwafel in het Engels treacle waffle. Stroopwafel in het Frans gaufrette (geslacht: vrouwelijk) fourrée au sirop de sucre roux.
In alle Duitse bakkerijen behoort een Pretzel standaard tot het assortiment. Vaak kun je deze kant en klaar, mét lekker beleg erop, kopen voor nog geen 2 euro.
Amerikaanse zachte pretzels bevatten doorgaans een behoorlijke hoeveelheid suiker in hun recepten en worden gegarneerd met behoorlijk wat zout. De Amerikaanse pretzel kan dus zoeter smaken. Beierse pretzels gebruiken minder suiker en vertrouwen niet op een dikke laag zout om de primaire smaken te zijn .
Om maar even met de deur in huis te valen: pretzels zijn niet erg gezond. Zo bevatten ze geraffineerde bloem en hebben ze een hoge glycemische index, wat betekent dat de koolhydraten makkelijk worden geabsorbeerd in de bloedbaan.
Duitsland en Oostenrijk zijn de enige landen die pretzels recht doen. Steek de grens over naar een ander Europees land en die zoute, zachte, warme pretzels verdwijnen. Het is een misdaad.
Pretzel komt van een Duits woord dat nu in het moderne standaard Duits gespeld wordt als Brezel. De Engelse spelling pretzel met p weerspiegelt waarschijnlijk de uitspraak van Brezel in een van de dialecten van Zuid-Duitsland.
In Duitsland heten ze bretzels of brezels, in de Verenigde Staten worden ze pretzels genoemd. Hoe je ze ook noemt, deze zoute traktaties zijn heerlijk! Als we in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland zijn, mag een heerlijke zoute bretzel of brezel (of pretzel) niet ontbreken.
Pretzels blijven helaas niet lang goed. Maak ze op de dag zelf en geef ze weg. Zelfs gekochte pretzels worden na maximaal 2 dagen al snel taai. Je kunt de knapperigheid enigszins herstellen door ze in de oven te verwarmen, maar als ze ouder zijn dan een paar dagen, helpt dit ook niet.
Er zijn veel 'Dutch stores' die stroopwafels verkopen aan Nederlanders die in Amerika zijn gaan wonen. Wat nieuw is, is dat de laatste jaren overal in de VS nieuwe bedrijven proberen stroopwafels te introduceren bij de Amerikanen zelf. Stroopwafels zijn in Amerika een flinke groeimarkt.
Wat zijn Stroopwafels? Een Stroopwafel is een heerlijk Nederlands koekje dat eruitziet als een kleine wafel . Elk koekje is gevuld met een gekruide boterachtige karamelsiroop. Het Nederlandse woord hiervoor is stroop. Vandaar dat de naam van dit koekje stroopwafel betekent.
Stroopwafel letterlijk vertaald naar het Engels is 'syrup waffle'. De Stroopwafel heeft zijn naam te danken aan de ingrediënten waarvan het is gemaakt. Daelmans Stroopwafels zijn gemaakt van twee knapperige wafeltjes, de 'waffle'.
In Duitsland is de Pretzel beter bekend als een Brezel, en kom je hem in elke bakkerij tegen. De vorm van een Pretzel zou een religieuze betekenis hebben: de gaten in de krakeling zouden staan voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
pretzel, een brosse, geglazuurde en gezouten cracker van Duitse of Elzasser oorsprong. Gemaakt van een touw van deeg dat meestal de vorm heeft van een losse knoop, wordt de pretzel kort gekookt en vervolgens geglazuurd met ei, gezouten en gebakken. Pretzels worden gewoonlijk gegeten als snack met bier.
Pretzels worden vaak op tafel gezet tijdens het Oktoberfest en gedeeld met familie en vrienden, dus waarom zou u deze zoute lekkernijen niet inslaan voor uw volgende bijeenkomst? Serveer ze samen met uw favoriete Duitse worsten of geniet er gewoon van met een verfrissend biertje in de hand - de keuze is aan u!
Duits avondeten
Vaak wordt hierbij brood en soep gegeten, maar het is ook gebruikelijk om kliekjes van de lunch op te warmen. Bij het avondeten wordt vaak bier gedronken, maar ook wijn is bij deze maaltijd populair. Goed om te weten: ga je uit eten in Duitsland? Je kunt hier niet bij alle restaurants pinnen.
Als je de Duitse roots van de pretzel wilt omarmen, ga dan voor een mosterddip! Dijonmosterd of een pittige bruine mosterd zijn de typische go-to's, omdat ze een extra kick aan je pretzelsnack geven .
Pittig eten of hete curry's zijn niet echt populair in Duitsland , maar dat verandert nu hete sauzen populairder worden. Die zijn tegenwoordig veel beter verkrijgbaar dan toen ik hier voor het eerst kwam.