Als je veel kauwgom kauwt, slik je ongemerkt veel extra lucht in. Dat doe je trouwens ook als je door een rietje drinkt, bij spanning of stress en als je te snel eet of praat. Die overtollige lucht moet je lichaam natuurlijk ook weer uit. Je raadt het vast al, dat gaat gepaard met winderigheid.
Das raar: waar al het andere snoep na een paar keer kauwen langzaam verdwijnt, kan je op kauwgom kauwen wat je wilt: het gaat niet weg. Dit komt doordat er in kauwgom ingrediënten zitten die niet oplossen in water of speeksel. Hierdoor kan je eindeloos blijven kauwen zonder dat het kauwgompje verdwijnt.
Zet je je kauwspieren extra in door niet gebruikelijk activiteiten zoals nagelbijten, lipbijten, knarsen of kauwgom kauwen, dan kunnen je kauwspieren overbelast raken. Dit zorgt voor pijn, een vermoeid gevoel of een pijn richting hoofd, oren en kiezen. Dan volgt het kaakgewricht.
Kauwgom kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel in je mond. Hierdoor wordt de spijsvertering geactiveerd en gaan de darmen zich voorbereiden op het eten dat eraan lijkt te komen. Daarnaast slik je tijdens het kauwen lucht in, wat ervoor zorgt dat de darmen in beweging komen.
Als je op kauwgom kauwt, produceert je mond meer speeksel, waardoor sommige van de zuren die zich in je mond vormen wanneer je voedsel afbreekt, worden geneutraliseerd of weggespoeld. Als je na je maaltijd op kauwgom kauwt, kan dit je tanden beschermen en bijdragen aan een goede mondgezondheid.
Teveel kauwen kan leiden tot heel wat kaakproblemen. Overmatig gebruik heeft een laxerend effect. Kauwgom maskeert je slechte adem, maar lost het zeker niet op. Overmatig kauwen kan leiden tot het prikkelbaredarmsyndroom (buikklachten, afwijkende stoelgang,...).
Want zoals gezegd: je speeksel heeft allerlei positieve effecten op je gebit. Met kauwgom kun je je tanden dus door de dag heen een beetje extra beschermen en verzorgen. Natuurlijk moet het wel een suikervrije kauwgom zijn, want suiker heeft weer een slecht effect op je gebit (het veroorzaakt gaatjes).
Als je goed kauwt, kunnen de enzymen in je speeksel alvast een deel van de spijsvertering op zich nemen wat spijsverteringsproblemen voorkomt. Door lang te kauwen is je eten namelijk al voor het grootste deel verteerd als het in je maag terechtkomt en worden je darmen ontlast.
20 tot 30 keer is een veel gehoord antwoord op deze vraag, maar meestal komt het erop neer dat je kauwt totdat de hap 'goed' voelt om door te slikken. Door goed te kauwen maak je veel speeksel aan en worden voedingsstoffen makkelijker opgenomen en afgebroken.
NEWCASTLE - Het kauwen van kauwgom tijdens stressvolle tijden geeft een verlichtend effect. Door het kauwen daalt de aanmaak van het hormoon cortison. Dit blijkt uit onderzoek van de Northumbria University in Engeland.
Mensen die vaak kauwgom met sorbitol (een suiker substituut maar tevens ook laxeermiddel) kauwen, kunnen een chronische diarree oplopen die tot aanzienlijk gewichtsverlies kan lijden.
Kauwgom helpt je niet met voedsel verteren, maar helpt je spijsvertering wel op gang. Dit komt omdat het kauwen van kauwgom de aanmaak van speeksel bevordert. Ook slik je bij het malen van je kaken lucht in, wat er weer voor zorgt dat de darmen in beweging komen.
Kauwen is een beweging van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak, tot stand gebracht door de kauwspieren en dienend om voedsel met de tanden te grijpen en tussen de kiezen fijn te malen.
De ingrediënten van kauwgom lossen niet op in water of speeksel. Daardoor raakt de kauwgom nooit op in je mond. Wil je meer weten over kauwgom, bekijk dan het filmpje. Waarvan wordt kauwgom gemaakt?
Het lichaam breekt de gom niet af, ondanks de extreem zure maaginhoud en verteringsenzymen. Omdat kauwgom goed kneedbaar is, passeert het zonder veel problemen de maag en de darmen om uiteindelijk in de wc te belanden.
Uit onderzoek blijkt dat het kauwen van kauwgom een verbetering geeft van de hersenactiviteit. Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met de doorbloeding van die delen in de hersenen die te maken hebben met geheugen en aandacht.
Met elkaar overnachten ze vaak in bosjes van jonge bomen. In een groep zijn ze beter beschermd tegen een aanval van een uil, kat, marter of een ander roofdier. Voordat de groep zich verzamelt om te gaan overnachten, verblijven ze nog op een soort verzamelplek.
We kauwen tussen de 800 en 1.400 keer per dag. Hoewel het vanzelf gaat, is het een belangrijke activiteit.
Wil je het echt goed doen, dan zou je iedere hap meer dan honderd keer moeten kauwen. Net zo lang tot het voedsel is veranderd in een vloeibaar papje en het bijna vanzelf door je keel glijdt. Zo luidde het advies van Horace Fletcher, een Amerikaanse gezondheidsgoeroe uit begin twintigste eeuw.
Kauwen en kaken
Ook voor de kaken is kauwen belangrijk. Tandartsen waarschuwen ervoor dat verslapping van de kauwspieren ook de kaken zelf verzwakt en het gebit kwetsbaar maakt.
Nee. Dat is alleen, zoals de naam van het spul al zegt, kauwen. Je krijgt er zo goed als geen voedingsstoffen mee binnen, daarom kan je het geen eten noemen.
Door te snel eten, krijg je te grote stukken voeding binnen, omdat je niet voldoende tijd neemt om op het eten te kauwen. Deze grote stukken zijn voor je lichaam veel moeilijker te verteren. Je kunt hierdoor belangrijke voedingsstoffen mislopen, omdat ze niet door je lichaam worden opgenomen.
Het ziet er misschien niet heel charmant uit, maar overdreven op kauwgom kauwen heeft zeker zijn voordelen. Het is namelijk de perfecte oefening om je kaken sterker te maken en je gezichtsspieren te trainen. Na een paar weken zal je al resultaat moeten zien!
Suikervrije kauwgom beschermt je gebit
Kies voor een suikervrije kauwgom. Xylitol is een natuurlijke zoetstof. Xylifresh kauwgom met 100% xylitol helpt tandplak voorkomen en wordt aanbevolen door het Ivoren Kruis.
Veel kauwgom veroorzaakt je obstipatie
Dit is een fabel, het is namelijk juist andersom: van veel kauwgom, kun je waterige ontlasting krijgen. In suikervrije varianten zitten namelijk vaak polyolen, zoals sorbitol of xylitol. Deze zoetstoffen hebben een laxerend effect.