Als deze groenten te lang worden gekookt kom deze zwavel weer vrij. Dit is overigens niet schadelijk. Maar het kan wel goed stinken! Houd 8 -13 minuten kooktijd aan.
Waarom stinken spruitjes? Spruitjes bevatten natuurlijke zwavelverbindingen.Wanneer deze verbindingen tijdens het koken worden afgebroken, komen er gassen vrij die een sterke, onaangename geur hebben. De geur wordt dus sterker naarmate de spruitjes langer worden gekookt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De spruitjes zijn verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Spruiten thuis verwerken
Koop/consumeer alleen verse spruiten die gekoeld bewaard worden. Koop/consumeer geen spruiten die slap, slijmerig, beschimmeld zijn of een vreemde geur hebben .
Spruiten worden stinkend en drassig
Als er te weinig spruiten in de container zitten, drogen de planten gemakkelijk uit en verwelken. Als er te veel spruiten zijn, hebben de spruiten moeite om overtollig vocht en warmte kwijt te raken, waardoor ze gaan rotten en stinken .
Hoelang blijven spruitjes goed? In de koelkast zijn spruiten tot 7 dagen houdbaar.Buiten de ijskast blijven ze tot 3 dagen lekker vers. Spruitjes invriezen kan ook.
Vieze, beschimmelde geur Als je spruitjes nog vers en eetbaar zijn, hebben ze niet veel geur of ze ruiken een beetje aards. Spruitjes ruiken normaal gesproken alleen nadat je ze hebt gekookt, dus gooi alle spruitjes met een sterke geur weg als ze nog rauw zijn .
Zet de spruitjes in de koelkast zodra je thuiskomt en gebruik ze voor de houdbaarheidsdatum. Gebruik ze binnen twee dagen na aankoop als ze niet voorverpakt zijn. Gooi alle spruitjes weg die over de houdbaarheidsdatum zijn of die hun knapperigheid hebben verloren, er verwelkt uitzien of muf ruiken .
Spruiten zijn goed om te eten, ze zitten namelijk bomvol vitamine C. Maar ze zijn niet bij iedereen even populair. Dat komt door de spruitjeslucht. Als de groente te lang gekookt wordt, gaat het een beetje naar rotte eieren ruiken.
Als een van de bladeren bruine vlekken heeft of vergeelt , is dat een teken van vroegtijdig bederf. Als u de beschadigde bladeren verwijdert en de binnenkant er goed uitziet, kunt u de spruit nog steeds gebruiken. Als de binnenste bladeren echter ook vlekken vertonen of vergelen, kunt u deze het beste weggooien (of composteren, als u dat kunt).
Groenten zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en kool kunnen vaak een opgeblazen gevoel verzorgen. Het ongemak van een opgeblazen gevoel kan ertoe leiden dat mensen aannemen dat deze groentesoorten meer kwaad dan goed doen. Probeer ze anders klaar te maken in plaats de intake hiervan te verminderen.
Wat geeft spruitjes een bittere smaak. Hoewel het waar is dat je smaakpapillen veranderen in de loop van de tijd, en dat de manier waarop je spruitjes bereidt een verschil maakt, bevatten de spruitjes die je als kind hebt gekregen waarschijnlijk hogere niveaus van verschillende chemische verbindingen die bekend staan als glucosinolaten .
Spruitjes zijn al lang legendarisch vanwege hun vreselijke, zwavelachtige stank – en dat heeft allemaal te maken met scheikunde. Helaas is het enige medicijn tegen scheten van spruitjes om (beleefd) 'Nee bedankt' te zeggen als het gerecht langskomt.
Concreet vergelijkt hij het met de geur die vrijkomt bij vlees dat aan het rotten is. Die gevoeligheid aan bittere (en ook zure) smaken kan trouwens evolutionair verklaard worden. Het is eigenlijk een verdedigingsmechanisme van ons lichaam om te waarschuwen voor bedorven of giftig voedsel.
Dieet. U hebt waarschijnlijk wel eens gemerkt of gehoord dat asperges uw urine abnormaal kunnen laten ruiken. Andere voedingsmiddelen en dranken die de geur van uw urine kunnen beïnvloeden, zijn onder andere spruitjes, ui, koffie, komijn, knoflook en ananas.
De zaden stinken of zijn beschimmeld
Spruiten die kapot gaan door schimmel of onaangename rotte geuren zijn misschien wel het meest voorkomende probleem dat je tegenkomt bij je kiemexperimenten. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door verontreiniging, vochtigheid, hoge temperaturen of een combinatie van alle drie .
Wortelharen, ook wel 'cilia' genoemd, zijn een biologische functie van spruiten en zijn een normaal onderdeel van het wortelstelsel . Ondanks hun microscopische formaat spelen deze kleine haartjes een cruciale rol bij het aantrekken van water en voedingsstoffen om deze terug te leveren aan de groeiende spruit.
Spruiten schimmelen heel zelden. Als je spruiten verder lekker ruiken, kun je er dus op rekenen dat schimmel eigenlijk wortelhaar is. Je kunt de fijne wortels van schimmel onderscheiden door beter te kijken naar een spruit met wortelhaartjes .
Corriher schreef: "Het geheim van het koken [van spruitjes] is om ze minder dan vijf minuten te koken ." Door de kooktijd te verkorten, voorkom je dat de spruitjes gassen afgeven waardoor je je neus wilt dichtknijpen.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Verspreid je spruitjes gewoon over een bakplaat, zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben. Verwarm ze op 350 graden Fahrenheit gedurende 10 tot 12 minuten -- dat is vergeleken met je originele braadstuk, dat op 400 graden zou zijn geweest gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten.
Bacteriële bladvlekkenziekte
Spruitjes doen het het beste als het weer koel en vochtig is. Helaas geldt dat ook voor Pseudomonas syringae pv. maculicola, de bacterie die bacteriële bladvlekken veroorzaakt. Zoals de naam al doet vermoeden, veroorzaakt het zwarte of paarse vlekken op de bladeren, meestal met een gele halo.
Verse spruiten zijn hard en kunnen een week in de koelkast worden bewaard. Schoongemaakte spruiten zijn hooguit 2 dagen te bewaren.
Het is zo simpel als het verspreiden van de overgebleven spruitjes in een enkele laag op een bakplaat (gebruik er twee om overbevolking te voorkomen als er veel zijn) en ze 10 tot 12 minuten verwarmen in een oven van 350°F . Wanneer de spruitjes uit de oven komen, zijn ze heet en knapperig.