Basis recept: Men neme twee boterhammen (wit of bruin, wat jij wilt). Besmeer de boterhammen “aan de buitenkant” zo egaal mogelijk met een dun laagje boter. Beleg ruim met plakjes kaas en eventuele andere smaakmakers. Leg de tosti in een koude koekenpan (voorverwarmen mag als je haast hebt).
Het beleg bestaat gewoonlijk uit kaas en ham. Variaties worden meestal op menukaarten gespecificeerd. Volgens de 'Culinaire encyclopedie' van uitgeverij Elsevier uit 1972 wordt het beleg van een tosti gevormd door kaas, leverpastei, ham of gerookte paling.
Bestrijk twee sneden brood met een laagje bechamel. Leg daarop een dubbelgevouwen plak gekookte ham en bestrooi het met de gruyère. Bedek beide croques met een snee brood en besmeer de buitenkant, onder en boven, met boter. Bak in een pan op middelhoog vuur de tosti's aan twee kanten krokant en goudbruin.
Beleg 2 plakken brood met de plakken kaas en ham en dek af met de overige 2 sneden brood. Doe de ham kaas tosti tussen het tosti ijzer of contactgrill en grill een paar minuutjes tot de kaas mooi gesmolten is. Lekker met wat ketchup. Tips: voeg eens een snuf paprikapoeder of een beetje mosterd toe aan ham en kaas.
Welke ham is lekker op een tosti? Als je een ham kaas tosti wilt maken is het lekker om hiervoor schouderham te gebruiken, bijvoorbeeld van de slager. Je kunt hiermee ook variëren, denk eens aan een tosti met kaas en kipfilet, salami, spek of worst.
Bestrijk het brood met mosterd en beleg ze met de boerenkaas. Leg op één sneetje op de kaas wat rauwe ham en plakken augurk.Dek af met de andere snee met kaas.
Kies welke hamsoort je maar wilt — Black Forest, Virginia, honinggeroosterd, zelfs capocollo — zorg er alleen voor dat het heel dun gesneden is. Hoe dunner de plakjes ham, hoe makkelijker het is om het vlees over zichzelf te leggen, te vormen en te krullen om het bij elkaar te houden in de sandwich als het eenmaal gebakken, omgedraaid en geperst is.
Eén van die redenen is dat er (in ieder geval voor het gevoel) minder korst te eten is. Het grootste oppervlakte van de tosti is namelijk geroosterd brood en gesmolten kaas. Een andere reden is dat een punt van een driehoek makkelijker te dippen is in de ketchup of een andere saus naar smaak.
Een tosti kun je gemakkelijk gezond maken. Neem volkoren brood en beleg het met wat mozzarella of 20/30+ kaas.Voeg eventueel nog een plak magere vleeswaren en wat groenten toe en je zet in een handomdraai een gezonde tosti op tafel.
De mensen die zeggen dat een tosti in de pan gebakken hoort te worden, adviseren om boter of mayonaise (of beiden) op de buitenkant te smeren. Dat zorgt voor knapperig brood. Bak hem in dit geval op een middelmatige stand. Bij hoog vuur smelt de kaas wel, maar wordt het brood niet krokant.
Saus: Een tosti op zich volstaat al prima, maar hij wordt nóg lekkerder met een dotje saus. Ketchup of curry zijn klassieke sauzen, maar je kunt ook denken aan mayonaise, mosterd of een zelfgemaakte saus.
In principe heeft een tosti dezelfde voedingswaarden als een boterham met kaas. Als u het broodje met exact dezelfde ingrediënten en dus niet extra's in het tosti-ijzer stopt, is een tosti dus gewoon even gezond als een koude boterham met kaas.
Welke kaas is het beste voor een tosti? Voor een tosti kun je het beste kaas gebruiken met een lage pH-waarde, omdat deze sneller smelten. Denk bijvoorbeeld aan jonge kaas, belegen kaas, cheddar, mozzarella of gruyère. Daarmee krijg je een heerlijk smeuïge tosti met kaas.
Hier is een voorgestelde laagtechniek van onder naar boven:
Leg de dichtste groenten, zoals augurken, op elkaar, gevolgd door sla en tomaat . Voeg de kaas toe . Leg het vlees . Eindig door nog een laag specerijen op de bovenste boterham te smeren .
Beleg de sneetjes brood een plakje kaas. Leg op 1 sneetje de plakjes tomaat en bestrooi met bieslook.Leg het andere sneetje brood erop en rooster in een tostiapparaat. Snijd diagonaal doormidden en serveer met ketchup.
Goede schouderham van de slager is altijd top, maar denk ook eens aan salami, prosciutto of spek. Of houd het vega en voeg gegrilde groenten toe – het liefst van tevoren dus al voor gegaard.
Op zoek naar gezonde tosti recepten die je gemakkelijk kunt maken met je tosti ijzer? Dan is de tosti met avocado en geitenkaas een perfecte keuze.
Besmeer je tosti altijd met een beetje boter aan de buitenkant, hierdoor krijg je een heerlijk krokante korst. Smeer wel altijd een dun laagje; als je te veel boter gebruikt, heb je kans op een kleffe, zompige tosti.
Kaas is een calorierijk voedingsmiddel en bevat relatief veel verzadigd vet, dus als je daar veel van gebruikt wordt een tosti ongezond. Als je gewoon de normale hoeveelheid kaas (20 gram = 3x schaven) gebruikt, dan komt het op hetzelfde neer als wanneer je een dubbele boterham met kaas eet.
Een tosti lijkt groter wanneer ie schuin is doorgesneden. Door de scherpe hoeken kun je de tosti makkelijker dippen in saus. Driehoeken zijn interessanter dan vierkanten.
Als u elke dag bewerkt en rood vlees eet, overweeg dan om uw portiegroottes te verkleinen. Artsen raden mensen die te veel vlees eten aan om minder dan 70 gram per dag te eten. Dit staat gelijk aan ongeveer 3 plakjes ham. Minder vlees eten verlaagt uw risico op het ontwikkelen van kanker.
Zijn vleeswaren gezond? Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te veel en niet te vaak te eten.
Product Portie Hoeveelheid Harde Kazen op 1 boterham 30 g.Verse kazen op 1 boterham 10 g.Smeerkazen op 1 boterham 15 g.Rookkaas op 1 boterham 20 g.