Om onbewerkt haar zo gezond mogelijk te houden hoef je slechts om de twaalf weken naar de kapper om je puntjes te laten knippen. In de tussentijd kun je je haardos goed verzorgen met shampoos, haarmaskers en conditioners. Maar als jouw haar altijd straalt weet je dit natuurlijk als geen ander.
Je hoort vaak dat mensen zeggen dat je haar sneller groeit als je het vaker laat knippen. Dit is echter een fabel! Het knippen van de puntjes heeft geen invloed op de groeisnelheid. Het haar groeit immers vanuit de wortels; het enige levende gedeelte van je haar.
Door het haar te snijden wordt het dunner richting de haarpunten. Hierdoor ontstaat er dus een vloeiende vorm in je kapsel. Ook belangrijk om te vermelden voor iedereen die thuis graag 'kappert', snijden is een no-go! Zelf knippen kan wel als je er ervaring mee hebt.
Geef heel eerlijk toe: hoe vaak ga jij naar de kapper? Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld vier keer per jaar naar de kapper gaan en dat is eigenlijk veel te weinig. Je lokken groeien één centimeter per maand, afhankelijk van hoe sterk ze zijn en hoe goed je ze verzorgt.
Q: Hoe vaak moet ik mijn haar knippen als ik het wil laten groeien? A: Ik raad een regelmatige knipbeurt om de twee maanden aan. Meestal zeg ik dat u uw haar twee maanden moet laten groeien, en dan datgene wat in één maand tijd gegroeid is, er laten afknippen.
“Knippen heeft geen invloed op hoe snel of hoe langzaam je haar groeit. Het enige is dat je haar niet zo snel afbreekt als je het knippen bijhoudt. Het lijkt daardoor mooier en gezonder en soms zelfs langer.”
Dus hoe vaak moet je je haar knippen? Dat ligt eraan hoe snel jouw haar beschadigd raakt en je last van gespleten punten krijgt. De een heeft er sneller last van dan de ander. Je haar is extra gevoelig voor schade als je lang haar hebt, je fijn haar hebt of als je veel dingen doet die het beschadigen zoals verven.
Dood haar rekt niet mee, dat knapt gewoonweg af. Ook zal een kleuring bij wat droger haar snel vervagen, omdat dood haar de kleur niet goed kan opnemen. De eerste dagen zal je die nog niet merken, maar de weken erna zal je geverfde kleur snel vervagen.
Feit: een kapper knipt altijd meer van je puntjes dat je zou willen. Dat doet ie niet om jou te irriteren, wel omdat zijn of haar getraind oog ziet hoeveel centimeters er op de grond moeten vallen voor je haar weer helemaal gezond is. Het is maar haar, het groeit terug, flip dus niet over die extra centimeter.
Kort haar is nou eenmaal gezonder dan lang haar. Het is makkelijker te verzorgen en hoe langer je haar is, hoe langer je het al met je meedraagt. Dit betekent vaak ook dat het er dan een stuk doffer uit ziet dan wanneer je een korte coupe hebt. Een kort kapsel is vaak wat luchtiger en ook minder warm.
In de zomer groeit je haar inderdaad sneller dan in de andere seizoenen. Dit komt door de invloed van (zon)licht en warmte. Hierdoor wordt de groei van je nagels en haren versneld. Wist je dat bij sommige mensen het haar in de zomer soms wel twee keer sneller groeit dan in de herfst en winter?
Het haar van een gezonde persoon groeit ongeveer 1 centimeter per maand. Dat betekent dat na een jaar je lokken 12 centimeter zou moeten zijn gegroeid als het niet breekt of de groei ervan vertraagd wordt. Haar bestaat uit keratine, dit is een proteïne dat opgemaakt is uit aminozuren.
Een betere oplossing is een 'blunt cut'. Dit betekent dat je je haar kaarsrecht laat afknippen. Dit geeft je haar meer volume en zorgt voor een verzorgde, frisse en krachtige uitstraling. Om je kapsel nog meer volume te geven kun je de blunt cut combineren met een pony.
Inknippen of choppen
Hierdoor kun je meer volume creëren en krijgt het kapsel een speels effect. Je knipt de haarpunten in, door de schaar diagonaal in het haar te plaatsen. Kappers noemen het inknippen ook wel choppen. Als de klant een dikke haarbos heeft kun je sterk diagonaal inknippen.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Een uitgebalanceerd dieet rijk aan vitamines en mineralen is een makkelijke manier om een snelle haargroei te stimuleren. Eieren, avocado's, bessen, noten en zoete aardappelen zijn bijvoorbeeld allemaal geweldige voedingsmiddelen voor je haar. Zet ze daarom op je boodschappenlijstje voor snellere haargroei!
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten.
Als je haar niet langer wordt kan dat meerdere redenen hebben, zoals: je haar breekt af, je hebt je maximale haarlengte behaald, je haar groeit langzaam, je knipt te vaak of je haar valt uit. Het is belangrijk om erachter te komen welke van de vijf precies het probleem is.
Is het echt mogelijk dat het haar stopt met groeien? Maak u geen zorgen, er zijn slechts enkele zeer specifieke gevallen waarin het haar echt kan stoppen met groeien: in geval van ziekte of significante tekorten (bijv. ijzertekort), hormonale afwijkingen of als gevolg van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Lang haar zonder vorm met een middenscheiding is zo'n beetje het meest verouderende kapsel dat je kan nemen. Als je wel graag lengte wilt behouden, kun je een lange bob (ook wel een 'lob') overwegen. Daarbij valt de langste laag tot net iets over het sleutelbeen.
Toch heeft droog knippen ook voordelen
Hoewel het een stuk lastiger is om haar droog te knippen, is het resultaat vaak beter. Bij droog knippen kan de kapper veel technischer aan de slag gaan, omdat hij of zij een veel beter zicht heeft op hoe het haar zich van nature gedraagt. Bij nat haar is dat lastig te bepalen.