Kitesurfen is niet moeilijk en iedereen kan het leren, jong en oud! Toch kan kitesurfen gevaarlijk zijn als je niet goed weet waar je aan begint. Neem dus altijd kitesurfles voordat je begint met kiten en wees op de hoogte van de laatste weersvoorspellingen.
Het aantal uur aan kitesurf les dat je nodig hebt kan variëren tussen de 4 en meer dan 15 uur. Soms gaat het sneller doordat je al ervaring hebt met andere water- of boardsporten. Of duurt het juist langer omdat je tijd nodig hebt om vertrouwd te raken met materiaal en je echt veilig en comfortabel te voelen.
Om het kitesurfen echt goed onder de knie te krijgen heb je in de praktijk gemiddeld 4 tot 6 lessen van 2,5 uur nodig.
Wakker worden op je rug, maar te veel spierpijn hebben in je buik om omhoog te komen. Dus dan maar even op je zij rollen en zo opstaan. Samenvattend: kitesurfen is een fysieke sport, die je zelf zo zwaar kunt maken als je wilt. Ben je een echte pro, dan is training in de fitness zeker aan te raden.
Windsurfen is veel gemakkelijker te leren en vergt slechts enkele stevige instructies en ongeveer twee tot drie uur met vlak water en ongeveer vier tot vijf uur in de golven. Dit is meer dan genoeg voor iedereen om zelfstandig heen en weer te gaan zeilen.
Kitesurfen is wanneer je geen lessen hebt genomen erg gevaarlijk, daarom raden wij sterk aan om kitesurflessen te nemen. De meeste ongelukken komen dan ook door onervaren kiters en voornamelijk op het strand. Kitesurfen is echter zo gevaarlijk als dat je het zelf maakt.
Als je wilt gaan kitesurfen, zul je eerst een goede kitesurfschool moeten vinden in je buurt. Het is een must om in kitesurf lessen te investeren om het kitesurfen goed onder de knie te krijgen. In de buurt van Kitemana zit een erg goede kitesurfschool genaamd Beach Break.
Windsurfen is makkelijker te leren dan kiten, je moet bij kiten in het begin zoveel leren en dingen in de gaten houden. Maar eerder dat je bij windsurfen bv een backroll kan ben je paar jaar verder, terwijl je bij kiten het al binnen een jaar kan, tevens kan je binnen een jaar al meerdere tricks.
Het hoogterecord kitesurfen
Deze sprongen kunnen tegenwoordig gemeten worden. Dit wordt gedaan door een hoogtemeter dat op de kitesurfboard bevestigd is. Op dit moment staat het hoogterecord kitesurfen op 27,5 meter, dat is een bijna onvoorstelbare hoogte.
Hoe fit moet je zijn voor kitesurfen? Je hoeft geen complete bodybuilder te zijn om de kracht van de kite aan te kunnen. Je hoeft zelfs niet op en top fit te zijn. Maar met een bepaald niveau van fitheid zal je sneller progressie boeken en langer op het water kunnen staan, wat uiteindelijke de meeste voldoening geeft.
Een heerlijk ontspannen gevoel! Kitesurfen is zo ontzettend veelzijdig. Of je nu golven wilt rijden, zo hoog mogelijk wilt springen, te gekke freestyle tricks wilt doen, het kan allemaal. Er is zoveel diversiteit in de sport dat je altijd blijft leren en jezelf kan verbeteren, hoe goed je ook bent.
Spelen met de elementen
Het is een combinatie van meerdere factoren die kitesurfen voor Linda zo'n leuke sport maken. “Je bent actief bezig op een leuke manier, speelt met de elementen van de natuur, het geeft je een gevoel van vrijheid en niet te vergeten de kick door de adrenaline die vrijkomt.
In korte tijd is het kitesurfen sterk gegroeid van naar schatting 5.000 beoefenaars in Nederland in 2007 naar 15.000 in 2017.
Je hoeft je nooit meer te vervelen
Kitesurfen is echt een extreem veelzijdige sport, je hoeft je geen moment te vervelen. Je kunt verschillende disciplines onder de knie krijgen zoals freeriden, freestyle, wave, foilen big air of lekker je eigen categorie verzinnen.
Bij foil surfen wordt de traditionele vin onder het surfboard vervangen door een veel langere, hydrodynamisch ontworpen vin; een groot blad. Dat blad is langer dan de vin van een klassieke surfplank en heeft vleugels aan de basis.
Surfen is leuk maar is wel één van de moeilijke watersporten om te leren. Je hebt diverse watersportactiviteiten in Nederland die veel gemakkelijker zijn om onder de knie te krijgen maar de grootste tip is wel 'laat je niet uit het veld slaan als je het echt wilt.
Voorafgaande controles. Ga nooit alleen kitesurfen: Om je kite op de veiligste manier te kunnen oplaten en landen heb je iemand nodig om je te helpen. Een buddy op het land hebben is erg handig maar vooral ook op het water. Stel dat jij in de problemen komt dan kan je buddy assisteren en de nodige hulp bieden.
Het water op is pas verstandig vanaf 8 jaar. Meerdere zwemdiploma's zijn dan wel een vereiste. Daarbij moet het kind ook over voldoende fysieke kracht beschikken. In de praktijk starten de meeste kinderen vanaf 10 jaar.
De spullen van kitesurfen kan je dus gebruiken op een wakeboard baan, maar als je jouw tricks wil perfectioneren moet je echt het materiaal pakken wat hiervoor bedoeld is. Zijn wakeboards niet veel stijver? S: De foamboards van vroeger waren echt heel stijf maar de houtkern boards van tegenwoordig zijn dat veel minder.
Kitesurfen en regen
Als het regent kun je gewoon doorgaan, nat wordt je toch wel. Let goed op onweer en gevaarlijke wolken. Als het regent is het weer vaak wat onstabieler. Een basiskennis over verschillende soorten wolken is daarom gewenst.
Geschikte weersomstandigheden om te kitesurfen
Het is belangrijk dat de wind tussen de 3 en 6 beaufort of tussen de 11 en 26 knopen. Wanneer deze zachter is vliegen de kites niet goed, te hard en het wordt gevaarlijk.