We schrijven de woorden goedemiddag en goeiemiddag aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedemiddag geschreven staat, kan dat ook als goeiemiddag gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiemiddag gezegd.
Als er goedendag geschreven staat, kan dat ook als goeiendag gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiendag gezegd. De spellingen zonder n, goededag en goeiedag, zijn ook correct. De n wordt in de praktijk vaak nog uitgesproken, maar ook de uitspraak zonder [n] is gebruikelijk.
We schrijven de woorden goedenavond en goeienavond aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedenavond geschreven staat, kan dat ook als goeienavond gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeienavond gezegd. De spellingen zonder n, goedeavond en goeieavond, zijn ook correct.
Het woord goedemiddag staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
U kunt in principe tot 12 uur 's middags goedemorgen zeggen. De keuze tussen goedemorgen en goedemiddag hangt vaak af van de context. Zo kunt u rond het middaguur nog goedemorgen zeggen als u op het werk een telefoontje van een klant beantwoordt.
Ook goeiemorgen is juist, maar goeiemorgen is een informele vorm van goedemorgen. Het wordt veel in spreektaal gebruikt.
De n in goedenavond is een oude naamvals-n.In goedemorgen, goedemiddag en goedenacht is de n in de loop van de tijd weggevallen. In goedenavond heeft hij zich weten te handhaven, evenals in goedendag.
Juist: "Dat is een goeie vraag." Van Dale erbij: 'goede, in de gewone spreektaal in de verbogen vormen meestal goeie'. Kortom: ik zou goeie gebruiken. Het is zo veel echter dan die 'goede'. Dat zegt echt geen mens!
Allen gebruik je om naar personen te verwijzen in zinnen als: 'Veel groeten van ons allen! ' (allen is hier zelfstandig gebruikt). Alle is goed in zinnen als 'Veel groeten aan alle collega's!
Maar de naamvals-n in goedenmorgen, goedenmiddag en goedennacht was niet hoorbaar en dus lieten taalgebruikers hem steeds vaker weg. Uiteindelijk verdween hij halverwege de twintigste eeuw. Nu is de schrijfwijze zonder n bij goedemorgen, goedemiddag en goedendag zelfs de enige correcte spelling.
bonsoir. (Hier vind je geen automatische vertalingen!)
1) gebruikelijke expressie die een vriendelijke of vaak ook louter beleefde groet uitdrukt bij een ontmoeting of afscheid in de morgen 2) expressie waarmee men verbazing... groet die in de morgen gebruikt wordt.
In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer. Of ze kussen helemaal niet: buigen of neuzen kan natuurlijk ook!
Wanneer de ontvanger en jij elkaar al beter kennen, kan je de e-mail ook beginnen met “Beste …” of een vriendelijk “Goedendag”. Alleen onder collega's is “Hallo” of “Hi” acceptabel. Welke titels horen in de aanhef?
goedendag tussenwerpsel Uitspraak: [ xudə(n)'dɑx ] Afbreekpatroon: goe·den·dag <dit zeg je als je iemand ergens op de dag groet als je komt of weggaat> Voorbeeld: 'Goedendag, mag ik vragen hoe laat het is?'
Als vele naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we velen. Vele is zelfstandig gebruikt als er niet meteen een zelfstandig naamwoord op volgt en vele ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
Je kunt allebei voor zowel dingen als mensen gebruiken. Beide(n) is formeler dan allebei.
Zelfstandig gebruikt betekent dat er geen zelfstandig naamwoord in een zin staat en je kind deze er ook niet achter kan zetten. Wanneer woorden als 'enige', 'alle' of 'beide' zelfstandig gebruikt worden en naar personen verwijzen, krijgen ze in het meervoud een -n.
Gemakkelijk en makkelijk zijn allebei correct, zowel in gesproken taal als in geschreven taal. Voor sommige taalgebruikers is gemakkelijk de neutrale vorm en is makkelijk wat informeler, voor andere taalgebruikers is makkelijk juist de neutrale vorm en is gemakkelijk wat formeler.
Voorbeeld: `Goedendag, mag ik vragen hoe laat het is?`
De avond is het laatste deel van de dag, in het algemeen de tijd tussen 18.00 en 24.00 uur. In de Nederlandse wet, bijvoorbeeld in de Wet geluidhinder, is het begrip avond vastgesteld als de periode tussen 19.00 uur en 23.00 uur. Het woord avond kan ook duiden op een sociale gebeurtenis.
Het moet zijn: goedenavond, goedendag, goedemiddag, goedemorgen, goedenacht, uiteraard naast goeienavond enz.