Volgens dermatologen en deskundigen moeten we ons gezicht twee keer per dag wassen. Meer dan drie keer het is onnodig en kan de pH-balans van je huid en z'n natuurlijke glans verstoren. Vaker schoonmaken wordt alleen aangeraden als je een heel vette huid hebt.
4. De huid wassen met water, is dat niet genoeg? Water lost vet en make-up niet op, dus dat zal zeker niet voldoende zijn voor een vette huid of het verwijderen van make-up. Maar ook voor een droge/vochtarme huid is het gebruik van alleen water niet ideaal.
Het is belangrijk om je huid regelmatig te reinigen. Het hangt af van je huidtype hoe vaak je je gezichtshuid moet reinigen. Heb je meer een gevoelige of droge huid, dan is één keer per dag reinigen genoeg. Heb je eerder een vette huid, dan is twee keer per dag ook goed.
“Als je een vette huid hebt en je wast je gezicht niet, kan je een dramatische toename van puistjes zien. Als je een droge huid hebt en je je gezicht niet meer wast, kan je na een tijdje zien dat je huid er veel droger en doffer uitziet.”
Gebruik lauw water en spoel na met koud water. Het koude water zorgt ervoor dat je poriën samentrekken, waardoor je huid beter beschermd is tegen weersomstandigheden en externe invloeden.
Je gezicht wassen met ijskoud water is, zeker 's ochtends vroeg en op warme dagen, heerlijk verfrissend. Toch heeft je huid er minder aan. Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden.
Het koude weer bevordert de bloedcirculatie in zowel je gezicht als je lichaam, waardoor het zwellingen in het gezicht en rondom de ogen tegengaat. Weg wallen! Koud weer zorgt ervoor dat je poriën open blijven en maakt ze daardoor minder zichtbaar.
Het reinigen van je gezicht 's avonds is cruciaal.
Reinig je gezicht altijd, zelfs als je geen make-up hebt gebruikt. Dep jouw gezicht droog in plaats van af te vegen. Deppen is veel huidvriendelijker en zachter op de huid.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Minerale oliën zoals paraffine en vaseline leggen een ONNATUURLIJK vetlaagje op de huid waardoor de huid volledig afgesloten wordt. De huid wordt als het ware verstikt. Gevoelige huidzones zoals het gezicht of babybilletjes doe je dan ook geen plezier met een vet laagje.
Kleding speelt bij het verstoppen van de porie een grote rol. Draag dus minder strakke kleding bij het sporten. Scrub je rug. Om puistjes te voorkomen moet je zorgen dat je minder dode huidcellen hebt op je rug, deze veroorzaken namelijk puistjes.
Als je op zoek bent naar de beste reiniging voor je gezicht, dan moet je de Liquid Facial Soap van Clinique hebben. De milde gezichtsreiniger zorgt voor een diepe reiniging, maar houdt de natuurlijke vochtbalans van je huid op peil zodat 'ie niet uitdroogt.
Zeep droogt je huid uit, om die reden is het niet zo'n goed idee om je gevoelige gezichtshuid met een gewone zeep te wassen. Veel zepen zijn wel een stuk verzorgender dan de zepen vroeger. De pH-waarde van zepen is lager geworden en ligt dichterbij die van onze eigen huid.
Maar waarom reinig je je gezicht dan in de ochtend? Je hebt inderdaad geen last van de invloeden van buitenaf. Het is zo dat ons lichaam 's nachts afvalstoffen afvoert, en deze uitscheidt via o.a. onze huid. Als je het niet gaat reinigen blijft er dus een laagje vuil achter op je huid.
Droge, koude lucht
Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in huis een stuk minder en daardoor de lucht droger. Dit kan leiden tot huidirritaties, een droge huid en eczeem. De droge lucht zorgt voor snellere uitdroging van de huid. Hierdoor kunnen scheurtjes en kloofjes ontstaan.
Je kan inderdaad proberen om je huid te reinigen met jojoba olie (100% zuivere olie) of een druppeltje olie toevoegen aan de reiniger. Omdat jojoba olie een lichte olie is en de poriën niet verstopt, is het ook erg geschikt als je last hebt van een vettere huid en/of onzuiverheden.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden.
Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen. Voel je je toch vuil, was je gezicht, oksels, de zone onder je borsten en geslachtsorganen dan tussendoor met wat water."
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Het is goed voor uw huid
Wanneer u een warme douche neemt, zal dit snel de huid verslappen en uitdrogen. Koud douchen zorgt er daarentegen voor dat onze poriën vernauwen, waardoor er minder vuil in gaat zitten. Dit voorkomt ook vlekken en acné. U zult zien dat uw huid er beter en strakker uit zal zien.
Je voelt een 'maar' aankomen, hè? Wij wel. Komt 'ie: 'Maar de claims dat een ice facial vlekjes, puistjes, rimpels en wallen zou kunnen verminderen, zijn helaas niet wetenschappelijk bewezen. En om ook meteen maar even een bekende fabel te weerleggen: koud water zorgt ook niet voor kleinere poriën', zegt Ultee.
De ideale temperatuur ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt.
Een inkoppertje misschien, maar daarom niet minder waar. Lauw water en een zeeploze reiniger zijn hierbij je grootste vrienden. Zeep droogt je huid uit en dat bevordert juist weer de talgproductie. Ook te warm water droogt je huid uit.