Daarnaast kan je met scrubben pukkeltjes en puistjes verminderen, ingegroeide haartjes losmaken, en littekens laten vervagen. Bovendien is het goed voor je bloedsomloop en stimuleer je de aanmaak van nieuwe huidcellen waarmee je de veroudering van je huid vertraagt.
Iedere keer als je scrubt, wordt er een regeneratieproces gestart wat stress oplevert voor de huid. Scrub een gezonde huid niet meer dan één keer per week en een droge huid maar één keer per maand. Een vette huid kan wel één tot twee keer per week gescrubd worden.
De voordelen van scrubben
Het verwijdert dode huidcellen en stimuleert de celvernieuwing, waardoor je huid steviger, gladder en heerlijk zacht aanvoelt. Dode huidcellen kunnen zich opstapelen en een dikke laag vormen op je huid. Door ze te verwijderen, krijgt je velletje een frisse, mooie gloed.
Wanneer je niet scrubt hopen dode huidcellen zich op. Hierdoor kunnen nieuwe haartjes zich moeilijker een weg naar buiten banen. Door te scrubben houd je de huid schoon en de ingangen van je haarschachten vrij. Hierdoor hebben haartjes minder snel de kans om in te groeien.
Door te scrubben voorkom je verstopte poriën en haarzakjes. Je haalt het opgehoopte talg uit je poriën, waardoor je minder snel last krijgt van puistjes en mee-eters. Een scrubbeurt zorgt ervoor dat je lichaam sneller nieuwe huidcellen aanmaakt. Hoe regelmatiger je scrubt, hoe gemakkelijker je huid zichzelf vernieuwt.
Je kunt het beste scrubben als je huid schoon is. Doe daarna de douche uit, en je kunt je het beste scrubben in de douchecabine (anders word het best een troep in de badkamer). Pak wat scrub en begin met zachte draaiende bewegingen over je huid.
Ten eerste laten ze de huid er dof uitzien. De huid krijgt een grauwe, grijzige gloed en ziet er energieloos uit. Ten tweede zorgen de dode cellen ervoor dat de huid er oneffen uitziet. De cellen hopen zich op en zorgen voor kleine bultjes op de huid.
Scrub niet! Hoe verleidelijk een scrub ook mag klinken; heb je een zeer droge huid (of welke huidtype dan ook), vermijd deze dan. Het kan een al aangetaste huidbarrière namelijk verder beschadigen.
Scrub vooral niet te vaak. Voor een normale of vette huid is een of twee keer per week voldoende en als je een gevoelige huid hebt, kan je het maar beter beperken tot eens in de veertien dagen.
Veel mensen vragen zich af hoe vaak zij het gezicht moeten scrubben: doe het niet te vaak! Iedere keer als je scrubt, wordt er een regeneratieproces gestart wat stress oplevert voor de huid. Scrub een gezonde huid niet meer dan één keer per week en een droge huid maar één keer per maand.
Als je regelmatig last hebt van puistjes is het heel belangrijk om je huid goed schoon te houden. Door je gezicht regelmatig te scrubben, reinig je je poriën in de diepte. Op een schone huid ontstaan minder gemakkelijk puistjes dan op een huid waar veel bacteriën zitten.
Ook de acne gevoelige huid is kwetsbaar. Scrubben beschadigt de huid. Hierdoor kan acne juist erger worden en ben je kwetsbaarder voor infecties. En dat is nu juist het onderliggende probleem bij acne: er bestaat een disbalans met een teveel aan talg en een afname van die beschermende functie.
Een goede tip om sneller bruin te worden is om je huid grondig te scrubben, één dag voordat je een bezoekje aan de zonnestudio brengt. Als je dat doet worden dode huidcellen verwijdert die op het oppervlakte van je huid zitten. Deze dode huidcellen verlangzamen het bruiningsproces.
Scrubs voor het gezicht
De huid van het gezicht is een stuk dunner en gevoeliger dan op andere plekken van je lichaam. Daarom moet je voor je gezicht altijd speciale facescrub gebruiken met een fijne korrel. Scrub nooit de extra gevoelige huid rond je ogen.
Je kunt een peeling thuis doen met een product met bijvoorbeeld salicylzuur of glycolzuur of een peeling behandeling laten uitvoeren bij de huidspecialist. Chemische exfoliants worden gezien als misschien wel de veiligste en zachtste manieren om de bindingen tussen huidcellen te verbreken en de poriën te ontstoppen.
Kenmerken van een drogehuid:
Een droge huid voelt overal droog aan. Je kunt last hebben van een droog gezicht zoals een droge hoofdhuid, een droge neus, maar daarnaast kun je ook last hebben van droge benen of armen. Een droge huid is gevoeliger voor voortijdige huidveroudering.
Een droge huid (xerosis cutis) kan ervoor zorgen dat de huid van je gezicht gaat vervellen. Daarnaast kunnen gezondheidsproblemen, zoals eczeem en psoriasis, ook schilfers veroorzaken. Koude lucht, warme douches en wisselende luchtvochtigheid kunnen, vooral in de winter, de oorzaak zijn van schilfers in het gezicht.
Grauwe huid in het kort
Een grauwe of vale huid laat je er vermoeid uitzien. Je huid oogt dof en is onvoldoende gehydrateerd. Met het ouder worden gaat de kwaliteit van de huid achteruit. Zon, roken, stress en hormonale veranderingen dragen hier ook aan bij.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Maak je huid vochtig: Stap in de douche en maak je lichaam van top tot teen nat. 2. Cirkelvormige bewegingen: scrub je huid in zachte, cirkelvormige bewegingen. Geef extra aandacht aan je scheenbenen en kuiten omdat er daar het vaakst haartjes ingroeien.
Het gebruik van een gezichtsscrub kan je huid er mooi, jong, zacht en stralend uit laten zien. Anders dan gewone zeep of reiniger maakt een gezichtsscrub gebruik van kleine deeltjes, kraaltjes of chemicaliën om de oude huidcellen te verwijderen en ruimte te maken voor nieuwe, in een proces dat we kennen als scrubben.
Scrubben is de term voor het verwijderen van dode huidcellen. Als je je dode huidcellen wegveegt, komt er een nieuwe en jeugdige huid tevoorschijn die onweerstaanbaar straalt. Je stimuleert zo ook het natuurlijke herstel van het huidoppervlak.