In de Japanse cultuur is het de gewoonte om schoenen uit te doen bij het betreden van een woonhuis of hotel, te buigen als begroeting, geen tips te geven bij het eten, slurp je noodles op, niet met taxi deuren gooien, geef eten/snacks als cadeau en draag vooral kimonos.
Japan is bekend van de kersenbloesems, de vechtsporten, de innovatieve industrie en traditionele keuken. Het eiland kent een eeuwenoude historie met hoogte- en dieptepunten. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki sloegen flinke gaten in het land.
De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden.
Het Japanse woord betekent zoiets als heilig hert omdat de hoefdieren gezien worden als de boodschappers van de goden. Tot aan 1637 was het daarom zelfs strafbaar met de dood om in heel Japan een hert te vermoorden.
Makaken zijn al eeuwenlang onderdeel van de Japanse cultuur. Maar de heilige 'sneeuwapen' worden niet overal meer in ere gehouden.
Vaak zijn Japanners het niet gewoon om handen te schudden en zeker niet met een kus te groeten. Afval op straat gooien is strafbaar, ook het roken op straat is in verschillende gemeentes verboden, en eten op straat of een neus snuiten in publiek worden als onbeleefd ervaren.
De lunch in Japan bestaat vaak uit rijst- of noedelgerechten zoals ramen, soba en udon bowls. Veel mensen nemen ook een lunchpakket, een zogenaamde bentō, mee naar de les of naar werk.
Intergraal ingebakken in de Japanse cultuur is de Shinto religie. De normen en waarden in veel westerse landen zijn onderbouwd door Christelijke principes. Of je nou religieus bent of niet, het vormt onze cultuur. Zo wordt de Japanse cultuur gevormd door Shinto, de oorspronkelijke religie van Japan.
Bij de begroeting met een Japanner is het normaal gesproken niet gebruikelijk om de handen te schudden. De buiging is het bekende begroetingsritueel waarbij de diepte van de buiging belangrijk is. De laagste in status dient het diepste te buigen.
De kimono is een traditioneel Japans kledingstuk bestaande uit verschillende lagen kleding. Er zit meestal een grote variatie aan stoffen zoals zijde en katoen in de kimono gecombineerd met kleurrijke patronen. Tegenwoordig dragen de meeste Japanners alleen nog een kimono tijdens officiële aangelegenheden.
De cijfertjes. Om even aan te duiden waar de verschillen bijvoorbeeld zitten: Japan had in 2018 slechts 0.26 moorden per 100.000 inwoners, in Nederland en België lag dit respectievelijk op 0.61 en 1.70 en in Amerika op 4.96. Als hoogste scoort El Salvador met maar liefst 52 moorden per 100.000 inwoners.
De Japanners (Japans: 日本人, Nihon-jin) zijn een volk dat de Japanse archipel bewoont.
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is. Daarnaast zijn er erg veel restaurants te vinden in Japan, waardoor je altijd genoeg keuze hebt.
In Japan is seks met minderjarigen vanaf 13 jaar niet strafbaar. De wet erkent slechts seksueel misbruik door een ouder of voogd als strafbaar feit.
Tatoeages worden in Japan namelijk geassocieerd met de Japanse maffia (Yakuza). Het kan dus voorkomen dat je in een onsen wordt geweigerd. Sommige onsen mogen toeristen met een tatoeage wel in als die klein is en je kan gevraagd worden om de tattoo af te plakken.
De minimumleeftijd om in Japan te mogen roken, gokken, alcohol te drinken en kinderen te adopteren blijft wel op twintig jaar staan. De Japanse regering hoopt met de wetswijziging de vergrijzende maatschappij tegen te gaan. Japan kampt al jaren met een toenemend aantal bejaarden en een dalend geboortecijfer.
Honden (Japans: 本殿; "hoofdgebouw") is de Japanse benaming voor het de heiligste plaats (vergelijkbaar met het Heilige der Heiligen in het joods-christelijke Oude Testament) in een shinto-jinja, die puur en alleen bedoeld is voor gebruik door de kami.
In het bijzonder komen op Hokkaido bruine beren voor. Maar ook in bosrijke, bergachtige gebieden en in de de lager gelegen gebieden vind je de Aziatische zwarte beer (Ussuri) oftewel kraagbeer.