Een goed uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat voldoende voedingsstoffen. Volgens het Voedingscentrum zijn veganisten gezonder, maar of dit alleen door het veganistische dieet komt is moeilijk wetenschappelijk te onderbouwen.
Is veganisme gevaarlijk? Veganisten die geen enkel dierlijk product eten, hebben een veel groter risico op voedingstekorten dan vegetariërs die wel melk en eieren eten, en dat kan tot gezondheidsproblemen leiden. Dat betreft vooral vitamine B12, ijzer, calcium, vitamine D en omega-3 vetten.
Vegan voedsel, de voordelen en valkuilen
Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht.
Een veganistisch dieet zorgt voor vele tekorten
De tekorten aan vitamines, omega 3, cholesterol en verzadigde vetten hebben tal van negatieve gevolgen voor het menselijk lichaam. Je immuniteit kan er van dalen, je prestaties verminderen of je meer vermoeid voelen.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Veganisten eten plantaardig en planten zijn een bron van alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft, met de uitzondering van vitamine B12. Deze vitamine moeten veganisten via suppletie binnenkrijgen.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Je krijgt veel eiwitten binnen door het eten van dierlijke producten. Deze eiwitten heb je nodig als je wilt afvallen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven waar je al deze groepen uit kunt halen. Zo is het eiwitpoeder van Orange Fit compleet vegan – ja, ja, een aanrader!
'Het veganisme is een van de snelst groeiende sociale bewegingen en wetenschappers voorspellen dat het nog veel groter zal worden. En dat komt inderdaad doordat vooral jongeren plantaardig gaan leven.
In hartige en zoete broodjes kunnen wel dierlijke producten voorkomen, zoals ei en boter. Kaasbroodjes, croissants en slagroomtaartjes (o.a.) zullen veganisten daarom niet consumeren. E-nummers van dierlijke afkomst die in brood voor kunnen komen zijn E322, E470 t/m E472f en E481 t/m E483.
Zelfs als je het Koolhydraatarm 50-dagen programma hebt geprobeerd, gaan er nog een paar kilo's af als je overstapt op het veganisme. LET OP: veganisme is geen dieet waarmee je snel gaat afvallen. In vergelijking met een normaal, koolhydraatarm dieet, verliezen mensen die veganistisch eten ongeveer 2 tot 3 kilo meer.
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je veganistisch eten? Dan let je vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt.
De hoofdreden voor veganisme is de bekommernis om dierenrechten en dierenwelzijn. Vegans erkennen dat alle levende wezens zelfbeschikkingsrecht hebben en niet onnodig hoeven te lijden voor ons plezier en genot.
Het is zo goedkoop of duur als je het zelf maakt. Het klopt dat sommige vlees- en kaasvervangers duurder kunnen zijn. Als je die elke dag in overvloed wilt eten dan kan het inderdaad een dure grap worden, maar dit is niet nodig voor een veganistische levenswijze en zeker niet voor je gezondheid.
Een plantaardig voedingspatroon bestaat in principe uit het eten van minder of geen dierlijke producten en meer gezonde plantaardige producten, zoals granen, bonen, noten, groente en fruit. Simpelweg betekent dit, dat je naast vlees en vis, ook melkproducten, eieren en kaas iets vaker laat staan.
Ook extreme vermoeidheid is regelmatig een van de nadelen die vermeld worden bij geen vlees eten. Wanneer je geen vlees eet, heb je vlug een tekort aan ijzer. Daarom is het van essentieel belang dat je vlees vervangt met ander voedzaam en ijzerrijk eten zoals spinazie, bieten en allerlei bladgroenten.
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee.
Voor veel mensen is het verrassend om te horen dat chips ook niet-vegan kan zijn. Chips is toch gemaakt van aardappel en dus altijd vegan zul je misschien denken. Zo simpel is dat niet. Zeker niet als je kijkt naar de verschillende soorten chips die er inmiddels bestaan.
Geadviseerd wordt om dagelijks een supplement van 50µg of wekelijks een supplement van 2000 µg te nemen. Bekijk ook de pagina over vitamine B12 op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme voor onderbouwing van dit suppletieadvies.
Kauwgom is best vaak vegan, zo ook deze fruitgum van AH huismerk. Behalve deze fruitsmaak zijn ook de freshmint, spearmint, peppermint en white varianten vegan. Let op, de varianten met vulling bevatten gelatine en zijn dus niet vegan.