Het is dus altijd even opletten als jouw konijn ineens of misschien wel altijd karton eet. In het eerste geval zou de oorzaak dus een maag/darm probleem kunnen zijn. In het tweede geval wellicht de toegang tot veel karton eten beperken, te verminderen of zelfs te ontnemen.
Konijnen moeten knagen, om lichamelijke en geestelijke redenen. Rieten manden (onbehandeld!), niet-giftige stukken hout en stokken, karton, papier, stro, en dennenappels voldoen allemaal goed.
Aan zwarte populier en acacia werd weinig aangeknaagd, maar er werd een toename van sociaal gedrag (zoals elkaar besnuffelen en poetsen) waargenomen en daarom zijn ze geschikt bevonden als omgevingsverrijking. Wilg, paardenkastanje, kleinbladige linde en fijnspar zijn geschikt als knaagmateriaal.
Is dat normaal en kan hij daar ziek van worden? Het is normaal dat een konijn kranten wil scheuren en er op wil kauwen. Tegenwoordig is de drukinkt van kranten niet zo schadelijk meer. Het is niet de bedoeling dat een konijn een hele krant eet, maar een beetje er van eten is niet erg.
Het kan voorkomen dat konijnen of knaagdieren aan het tralies van de kooi of het hout van het hok knagen. Dit kan een teken van verveling of simpelweg de knaagbehoefte zijn. Probeer de leefomgeving zo interessant mogelijk te maken om te ontdekken. Zorg voor voldoende ruimte, knaagspeeltjes en ontdekkingsmogelijkheden.
Konijnen kunnen karton en papier in principe prima verteren. De meeste konijnen hebben hier geen problemen mee. Er zijn ook konijnen die er wel verstopping van krijgen, dus inderdaad goed in de gaten houden. Wel oppassen met inkt in telefoonboeken enzo, dat is wel giftig.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Spelen met je konijn
Je kunt zelf spellen maken, zoals een wipwap, een brug, een hoepel, een slalom of een hindernis. De meeste konijnen vinden spellen leuk die hun natuurlijke gedrag naar boven haalt. Een duel bowlen zal de ondeugendheid in je konijn aanspreken, omdat ze het leuk vinden om dingen om te gooien.
Leg bijvoorbeeld een tunnel in het hok waar je konijnen doorheen kunnen rennen. Konijnen gaan graag op hun achterpoten staan. Zorg dus voor opstapjes en iets hogere plateau's waar ze op kunnen springen. Of hang eens een hangmat in de kooi, waar ze lekker in kunnen relaxen.
Kartonnen buizen, een rieten mand met hooi, een doos gevuld met kleine snippers of een zandbak, een stukje vloerbedekking of kokosmat zijn goede alternatieven voor het graven van tunnels. Er doorheen kruipen, verplaatsen en knagen: de rieten tunnel staat garant voor plezier!
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Konijnen houden van knagen, rennen en spelen. Dit is onder andere belangrijk om hun energie kwijt te raken en afleiding te hebben. Spelen is gezond, dus je dient voldoende speelgoed aan te bieden.
Is voedsel uit kartonnen verpakkingen veilig te eten vanwege minerale oliën? Voedsel uit kartonnen verpakkingen, zoals rijst, pasta en cornflakes is veilig om te eten. Voor het maken van karton wordt vaak gerecycled papier gebruikt.
Ten eerste moet een konijn niet hopen droogvoer (gemengd voer / biks) krijgen, noch moet er constant droogvoer aanwezig zijn in zijn kooi. De bedoeling is dat hij hij een beperkte hoeveelheid krijgt en het in één keer opeet, en voor de rest hooi eet.
Knaagstenen/likstenen/zoutstenen zijn bij dierenzaken te koop. Op de verpakking schrijft de fabrikant dat het goed en gezond is voor knaagdieren en konijnen.. Knaagstenen zouden ook nodig zijn voor het goed afslijten van de tanden. Niets is minder waar!
Kan een konijn in het donker zien? In het donker heeft een konijn meer zicht dan in het licht. In het donker kunnen zij een stuk beter zien dan wij, terwijl hun zicht in het licht een stuk waziger is. Ook al kan je konijn je overdag dus niet heel helder zien, een konijn zal je wel degelijk herkennen aan je vorm.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen.
Tijd om te wennen
Zet de kooi op een rustige plaats in huis. Laat je konijn eerst aan alle geluiden en mensen om hem heen wennen, terwijl hij in de kooi blijft. Praat tegen hem en geef hem door de tralies heen zijn eigen voer of wat lekkers. Pas als hij wat meer gewend is, kun je het dier in een ren laten lopen.
Konijnen zijn actieve dieren, en kunnen zich best snel vervelen. Een konijn dat zichzelf verveeld zal ongewenst gedrag gaan vertonen zo zal hij aan je meubels gaan knagen, je bank opeten, je gordijnen kapot krassen enz.
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.
Konijnen moeten kunnen rennen, houden van knagen en graven en moeten op hun achterpoten kunnen staan om hun omgeving te scannen. Daarnaast moeten ze zich kunnen terugtrekken in een schuilplaats als ze zich onveilig voelen en moeten ze een veilige plek hebben om te rusten.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Houd het kontje zo schoon mogelijk. Was het kontje van je konijn wanneer het vies is door hem in een bak met lauw water te zetten en de viezigheid los te weken. Geef je konijn de juiste hoeveelheid hardvoer. Op de verpakking staat vaak de dagelijkse hoeveelheid.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.