Hoe kouder de omgeving, hoe langer uw meel of bloem te gebruiken is. Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar.Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar. U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Wanneer is het bedorven? Om erachter te komen of meel bedorven is, kun je er het best aan ruiken. Meel heeft oorspronkelijk geen geur, dus als het muf of zuur ruikt, kun je het beter weggooien. Als het in aanraking is gekomen met vocht, kan er ook schimmel ontstaan.
Kan droge voeding slecht worden? 'In principe niet', zegt professor Chris Michiels, levensmiddelenmicrobioloog aan de KU Leuven. 'Droge voeding bederft niet. Ook als de houdbaarheidsdatum flink is overschreden, zal je niet ziek worden als je ervan eet.
Meel kan je normaal gesproken minimaal drie maanden bewaren, maar afhankelijk van de bewaartemperatuur en vochtigheidsgraad zijn zes tot negen maanden haalbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bloem ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Meel en bloem kunnen verzuren door melkzuurbacteriën als ze te vochtig worden bewaard. De smaak is dan ook echt zuur en het kan muf ruiken. Door vocht en warmte kunnen sneller insecten in meel en bloem komen.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Het kan bijvoorbeeld zuur worden door melkzuurbacteriën die erin groeien doordat het meel vochtig is geworden. De bloem kan tevens aangetast zijn door beestjes zoals meelmotten of meelmijten. Verder kan bloem of meel schimmelen en een rare muffig zure geur krijgen.
Je kunt beestjes in meel en bloem het beste voorkomen door graanproducten in afgesloten bakjes, bussen en trommels te bewaren van hard plastic of blik. Maak papieren zakken met meel, suiker bonen direct na aankoop open.
Meel en bloem bewaar je goed afgesloten op een droge, koele plaats. Zorg ervoor dat er weinig zuurstof en geurtjes aan kunnen. Maar dé grote vijand zijn de meelmotten. Deze kleine beestjes zijn dol op een stoffige omgeving.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gebruik geen oude broodmix
Maar die winterslaap moet niet te lang duren want dan verhongeren en sterven ze. Hoe langer je het pak bewaard hoe minder goed je deeg rijst, dus compacter je gebakken brood wordt.
THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot'. TGT betekent 'Te Gebruiken Tot'. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit.
Gist is dan wel een eencellige schimmel, het heeft een houdbaarheidsdatum. Als je gist over de datum is, is de kans groot dat je deeg niet of bijna niet zal rijzen. Als je dus niet vaak gist gebruikt, kun je het beste kleine zakjes aanschaffen in plaats van één grote.
Hoe kouder de omgeving, hoe langer uw meel of bloem te gebruiken is. Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar. Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar. U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren.
Daarom zijn de schappen leeg
“Je moet daarvoor naar de bron kijken. Het meeste meel en bloem komt namelijk uit Polen. En in deze tijd is het nu erg lastig om te leveren aan het buitenland door de restricties aan de grens. Ook hebben de Polen zelf het meel nu nodig, zij willen ook graag bakken.
Het antwoord is ja … máár. Meel heeft net iets andere eigenschappen dan bloem, dus het resultaat zal dan ook niet exact hetzelfde zijn als wanneer je tarwebloem gebruikt. In hoeverre je het verschil zal merken hangt er heel erg van af wat je precies gaat maken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het deeg smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit het volkorenmeel gezeefd. Daarmee worden dus ook de belangrijke voedingsstoffen uit het meel gehaald. Hierdoor is bloem minder voedzaam. Meel (of tarwemeel) is vaak een mengsel van bloem en volkorenmeel.
Volkorenmeel is het gezondste meel dat van tarwe gemaakt wordt. Hierbij wordt de gehele graankorrel gebruikt, dus juist ook de buitenkant waar alle vitaminen, mineralen en voedingsvezels in zitten. Speltmeel lijkt qua voedingswaarde heel erg op volkorenmeel. De een is daarom niet gezonder dan de ander.
In vochtige ruimten kan er schimmel in het meel groeien. De – mogelijk giftige – stoffen die schimmels in meel produceren ruiken vies. Bewaar meel dus op een koele en droge plaats.
Meel is heel goed in de koelkast of vriezer te bewaren, maar verpak het dan wel zo hermetisch mogelijk in een kunststof zak. Het kunststof beschermd het meel tegen de overdracht van geurtjes omdat meel heel snel geurstoffen absorbeert.
Zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen. Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.