Gips- en kunststofverband mag niet nat worden, omdat de onderlaag zeer slecht droogt.De huid blijft te lang vochtig wat huidirritaties en huidcomplicaties kan geven. U kunt er dus niet mee douchen of zwemmen. Er bestaan speciale hoezen om het verband te beschermen tegen water.
Gips mag niet nat worden. Kunststofgips kan wel tegen water, maar de katoenen kous en de watten eronder niet. Deze blijven te lang nat waardoor de huid verweekt en stuk gaat. Bescherm het gips dus altijd bij het douchen met een speciale douchehoes.
Een gips uit kalk is pas goed droog na 24 uur. Een synthetisch gips is droog na 1 uur. Gebruik geen hittebronnen om een gips vlugger droog te krijgen, vermits dit brand- wonden kan veroorzaken.
Probeer plastic folie.
Als je een stuk plastic folie strak genoeg om een gipsverband wikkelt kun je het gipsverband er goed droog mee houden. Wikkel de plastic folie om het hele gipsverband en zorg dat er geen openingen zijn waardoor het verband nat kan worden.
Met een gips onder de douche / in bad
Een klassiek “wit” gips mag niet nat worden. Nat gips wordt zacht en verliest zijn vorm en functie; uw botbreuk wordt niet meer goed gestabiliseerd wat nadelig is voor een goede genezing.
Wanneer je een gebroken arm of been hebt, wil je natuurlijk graag gewoon kunnen douchen. Gelukkig kan dit dankzij een douchehoes, ook wel gipshoes of beschermhoes genoemd. In het ziekenhuis wordt na het zetten van gisp vaak aangeraden om een vuilniszak te gebruiken en daar een elastiek omheen te doen.
Jeuk wordt meestal veroorzaakt door vocht tussen de huid en het gipsverband. Je kan dit bestrijden door de ruimte tussen de huid en het gips voorzichtig droog föhnen. Pas op! Niet te warm in verband met verbranding!
In geval van een letsel is het vooral in de eerste week van belang dat u uw ingegipste arm of been omhoog houdt. Hiermee voorkomt u dat zwelling toeneemt en zorgt u ervoor dat de reeds bestaande zwelling afneemt.
Als het gips verwijderd is, zult u merken dat uw gewrichten stijf zijn. Ook zijn uw kracht en coördinatie minder goed en kunt u bewegingen moeilijker uitvoeren. Dit is normaal en zal in de eerste 6 weken na de gipsbehandeling verbeteren. Verder kunt u in het begin last krijgen van zwelling.
Door de verwarming hoger te gaan zetten wordt er vaak geprobeerd de droogtijd van stucwerk te forceren. Ook wordt er wel eens een warmtekanon geplaatst om het plaatselijke drogen nog meer te gaan versnellen.
Bij een gips om het been
Voor het slapen gaan verhoogt u het voeteneinde met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder. Dit omdat uw been dan te warm wordt. Laat, als u zit, uw been op een bankje rusten en wel zo dat uw been hoger ligt dan uw heup.
Tijdens de droogtijd is het gips kwetsbaar. Wees er dus voorzichtig mee. Als het gips breekt, neem dan contact op met de gipskamer of de Spoedeisende hulp. Een gipsspalk is na één uur hard en na 48 uur helemaal droog.
Gips ademt, neemt vocht op en is goed te vormen. Door het gips op de juiste manier aan te leggen komt er minder druk op de wond en krijgt deze meer rust. Hierdoor kan de genezing vaak beter en sneller verlopen.
Er is eigenlijk geen behandeling nodig Niet alle botbreuken hebben een behandeling nodig in de zin van gips of operatie, (bijvoorbeeld gebroken ribben of vingertoppen) omdat ze na verloop van tijd spontaan genezen.
Tegen de geur is niks aan te doen helaas... Maandag goed schoon laten maken, als er geen wond onder zit en het is echt niet meer te harden kun je er wat deo bij spuiten maar zonder alcohol!
Gips waarmee je wel mag lopen Loopgips is gips dat u mag belasten, wat wil zeggen dat u met het gips mag lopen en staan. Dit wordt meestal met kunststofgips gemaakt. U moet een half uur wachten zodat het gips hard genoeg is om te belasten zodat u er mee kunt gaan lopen.
Een gipsspalk mag u niet belasten, omdat de spalk kan breken. U mag dus niet lopen of staan zonder krukken. Krukken kunt u lenen bij de Thuiszorgwinkel. Krukken die u heeft meegekregen op de Spoedeisende Hulp, kunt u weer inleveren bij de Thuiszorgwinkel.
Gips hoort stevig (strak) te zitten, zeker in het begin. Na verloop van tijd zit het 'losser'. Dat komt enerzijds doordat de zwelling afneemt en anderzijds omdat de spieren al snel in omvang verminderen. Dat herstelt als u genezen bent.
Uw vingers kunnen ook dikker en blauw worden doordat het gips te strak zit. Als dit het geval is, kunt u met handoefeningen de doorbloeding verbeteren, zodat de zwelling afneemt. Als het strakke gevoel na 30 minuten niet is afgenomen, raden wij u aan contact op te nemen met de Gipskamer van Alrijne.
Pijn. Gips heeft een pijnstillende werking, maar neemt de pijn in de eerste periode nooit helemaal weg. Daarom is het belangrijk om het aangedane lichaamdeel hoog te houden en rust te geven. Zonodig kunt u verdeeld over de dag paracetamol nemen.
Algemeen geldt dat u 3-4 maal daags 2 tabletten van 500 mg Paracetamol mag innemen. Indien u van de arts andere pijnstilling heeft gekregen, dient u dit advies op te volgen. Houdt u er rekening mee dat de eerste 3 tot 5 dagen de pijn op zijn hevigst is en daarna zal afnemen.
Gips mag niet nat worden. Dat betekent gelukkig niet dat je niet kan douchen of in bad kunt. Dankzij een speciale waterdichte douchehoes kan je gewoon genieten van een douche of bad.
Het gips mag alleen nat worden als er geen wonden onder het gips aanwezig zijn. Ook bij exceem dient men voorzichtig te zijn.
Heb je verband om een wond heen? Vraag dan van tevoren of je mag douchen. Vaak mag de wond namelijk wel gespoeld worden met schoon water. Je dient dan wel eerst het verband te verwijderen en na het douchen de wond voorzichtig droog te deppen met een schone doek of op te laten drogen door te luchten.