Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk. Je lichaam neemt het namelijk slechts in kleine hoeveelheden op en voert het via de nieren weer af. De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt, is te weinig voor een vergiftiging.
Volgens toxicoloog Jan Tytgat vormt aluminiumfolie een goede beschermlaag voor voedsel wanneer je het wil bewaren. Dat komt doordat aluminium een sterk metaal is. Het folie beschermt je eten tegen allerlei virussen en bacteriën van buitenaf. Ook laat het geen vocht door dat je eten mogelijk kan aantasten.
Maar als je ze niet luchtdicht verpakt of langere tijd buiten de koeling laat liggen, kunnen de gevaarlijke bacteriën razendsnel gaan groeien, met alle gezondheidsrisico's van dien. Vandaar dat je eten nooit in aluminiumfolie moet verpakken.
Aluminium verstoort de opname van calcium waardoor gewrichtsproblemen en osteoporose kunnen ontstaan, ook bij kinderen. Aluminium kan zich opstapelen in hersenen, waardoor geheugenproblemen, ADHD op jonge leeftijd, concentratieproblemen en Alzheimer en Parkinson zich kunnen ontwikkelen.
Koken is lichtgewicht aluminium pannen is ongevaarlijk. De dagelijkse inname van het metaal is zo laag dat het geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Het uiterst geringe risico dat er eventueel zou bestaan, kun je daarnaast makkelijk wegnemen door verstandig om te gaan met je pannen en zure producten te vermijden.
Dagelijks gebruiken mensen aluminiumfolie om voedsel te bewaren. Zelfs wordt regelmatig aluminiumfolie gebruikt in de oven en zelfs op de barbecue om heerlijke en “gezonde” gerechten klaar te maken. Met zuur en verhitting treedt een chemische reactie op, waardoor aluminium in het eten terecht kan komen.
Waarom aluminium reinigen? Vingerafdrukken, aanslag en die onvermijdelijke spatten pastasaus kunnen aluminum na verloop van tijd een doffe uitstraling geven. Hardnekkig vuil kan daarnaast zorgen voor het corroderen van aluminium (corrosie).
Koriander: bepaalde biochemische elementen in koriander helpen zware metalen te scheiden van onze weefsels, om ze vervolgens te kunnen uitscheiden via de urine. Spirulina: net zoals chlorella kan spirulina mineralen en zware mineralen binden.
De soorten die het meest voorkomen in de natuur zijn; kwik, lood, cadmium, chroom, koper, arseen, nikkel, kobalt en magnesium. De meest toxische van deze stoffen zijn lood, cadmium en kwik. Zware metalen komen voor in water, lucht en bodem.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht. Het Voedingscentrum raadt het gebruik van aluminiumfolie om zure en zoute levensmiddelen, denk aan haring, augurken, tomatenpuree of zuur fruit, in te bewaren of afdekken dan ook af.
Aluminiumfolie maak je door een groot blok massieve aluminium steeds dunner te maken. We beginnen met staven van 100% zuivere aluminium die we laten smelten in een oven. Het duurt drie tot acht uur om 27.000 kilo aluminium te laten smelten. De oven staat dan op 750 graden.
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Metaalsmaak. Omdat aluminiumfolie beter tegen warmte kan en isolerende eigenschappen heeft, komt dit effect minder voor als je je brood verpakt in aluminiumfolie. Daar komt bij dat het folie strakker om je brood heen zit dan een plastic zakje, waardoor er ook geen ruimte is waarin condens kan ontstaan.
Groenten roosteren
Bakpapier kan namelijk geen temperaturen boven de 220 °C aan en aluminiumfolie wél. Wanneer je groenten roostert komt het nog weleens voor dat je op een hogere temperatuur roostert. Met aluminiumfolie zit je in dit geval altijd goed!
Een langdurig te hoge inname van zware metalen kan schade toebrengen aan de nieren, de lever, de hersenen en het zenuwstelsel. Zware metalen kunnen zich binden met cellen die eigenlijk ijzer en kalk moeten binden. Hierdoor wordt het ijzergehalte in het bloed lager en ontstaat botontkalking.
Zware metalen komen in ons lichaam via het inademen van fijne stofdeeltjes, water, eten van gecontamineerd voedsel, via de huid, inname van medicatie of via accidentiele weg.
Nikkel heeft een vervelend gezondheidseffect bij mensen met een nikkelallergie. Zij krijgen eczeem als er via de huid contact is met nikkelen voorwerpen. Dit effect kan versterkt worden door een inname van meer dan 500 microgram per dag van nikkel uit de voeding.
Men kan het lichaam ontgiften door schadelijke stoffen te binden en af te voeren via diverse organen. Bij een te snelle ontgifting kunnen symptomen als misselijkheid, diarree, hoofdpijn en huidklachten optreden.
Lever en nieren filteren die afvalstoffen uit het bloed, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook resten van medicijnen en verontreinigende stoffen, zoals resten bestrijdingsmiddelen, worden in de lever afgebroken. Daarna verlaten de stoffen het lichaam, via urine of ontlasting.
Tekenen en symptomen
Gewone symptomen van kwikvergiftiging zijn onder meer perifere neuropathie zich voordoend als paresthesie (tintelingen) of jeuk, branderig gevoel of pijn, verkleuring van de huid (roze wangen, vingertoppen en tenen), oedeem (zwelling) en desquamatie (de dode huid laat los in lagen).
Brute aluminium (ook wel onbehandeld aluminium genoemd) is aluminium waar geen coating of anodiseerlaag op is aangebracht. Voor dak- en gevelsystemen raden wij brute aluminium af. Nieuw aluminium heeft in het begin een glazend aanzicht dat door de jaren heen doffer zal worden.
Wat mag je zeker niet doen bij het reinigen van je aluminium ramen en deuren? Gebruik nooit oplosmiddelen zoals benzine of aceton voor het schoonmaken van je aluminium ramen en deuren. Ook zuren (bijvoorbeeld azijn) of alkalische producten (zoals ammoniak of soda) zijn uit den boze.
Azijn, heeft geen schuurkorrel en zal door de zuurgraad op lange termijn het aluminium alleen maar sneller doffer laten worden. WD40 is voor veel dingen goed, maar niet voor het poetsen van aluminium.