Een smeltzout is een zoutverbinding die bij de bereiding van metalen gebruikt wordt om metalen te beschermen tegen oxidatie. Het smeltzout vormt een soort van slak op het gesmolten metaal, zodat zuurstof en andere gassen niet in aanraking met het materiaal kunnen komen.
Smeerkaas wordt bereid door harde kaas te verhitten onder toevoeging van smeltzouten en een kleine hoeveelheid water. Tijdens het verhitten en daardoor het smelten van de kaas zetten deze smeltzouten de kaaseiwitten om in een gedispergeerde vorm.
Het Nederlandse Voedingscentrum raadt aan om smeerkaas slechts bij uitzondering te gebruiken, en liever gewone kaas te eten. In Belgische voedingsaanbevelingen wordt (magere) smeerkaas niet afgeraden. Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond.
Smeerkaas is een zachte, vloeibare kaas die vooral als broodbeleg wordt genuttigd. Het is een smeltkaas die is gemaakt van gesmolten kaas met smeltzout eraan toegevoegd. Er zijn verschillende soorten smeerkazen, bijvoorbeeld met ham of kruiden erdoorheen.
Smeerkaas is in de 19e eeuw uitgevonden door de Zwitsers. Zij waren de eersten die op het idee kwamen om normale kaas te smelten en op de boterham te smeren. In de beginjaren van de smeerkaas gebruikten kaashandelaren de stukjes kaas die overbleven bij het snijden.
Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen kazen, zoals Original Philadelphia, frisse en romige smaak.
ERU Goudkuipje is ideaal voor het ontbijt, lunch en als tussendoortje. Ingrediënten: Kaas, water, boter, melkeiwitten, weipoeder, smeltzouten E452, E339, zout.
Roomkaas is niet hetzelfde als smeerkaas. Dit laatste wordt bereid door harde kaas te verhitten en hier smeltzouten en een beetje water aan toe te voegen, terwijl roomkaas gefermenteerde melk met room en/of volle melk is.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Op basis van de producten die in dit artikel zijn genoemd zijn de gezondste keuzes wat betreft smeerkaas voornamelijk 'Milner Slankie smeerkaas naturel 20+' en 'AH Smeerkaas 20+ naturel'. Deze 20+-varianten bevatten minder (verzadigd) vet, relatief weinig suikers en veel eiwit in vergelijking met de andere varianten.
Om te beginnen is het al geen goed idee om brood en crackers te eten als je wilt afvallen. Maar dat is niet het enige, want smeerkaas bevat nauwelijks gezonde voedingsstoffen en zit boordevol chemische toevoegingen.
Kan je Slankie ook verwarmen in een ovengerecht? Uiteraard smelt de smeerkaas sneller in vergelijking met gewone kaas. Maar uit onze ervaring blijkt dat het niet zo is dat smeerkaas op 180 graden snel verbrand of een bijsmaak geeft in vergelijking met gewone kaas.
De minste koolhydraten zitten in de Jumbo Smeerkaas light naturel, de Gouday naturel en de Milner Slankie naturel. Alle drie bevatten 1 gram koolhydraten per 100 gram. De meeste koolhydraten zitten in de ERU Balans belegen 15+.
Er zijn 52 calorieën in een portie Cracker met smeerkaas.
ERU Kids bevat minder zout
ERU Kids is van nature rijk aan eiwit, heeft minder verzadigd vet en bevat minder zout (natrium). Het bevat namelijk 53% minder zout dan reguliere smeerkaas. Kinderen halen energie uit gezonde voedingsmiddelen.
Is ERU smeerkaas vegetarisch? ERU Bio, ERU Bio Slices, ERU Maasdammer, ERU Chèvre doux en ERU Kids Snack zijn vegetarisch. De kazen die wij hierin verwerken bevatten namelijk vegetarisch (microbieel) stremsel. Overigens is het zo dat een groot deel van de kazen die wij verwerken vegetarisch (microbieel) stremsel bevat.
Dit product bevat geen lactose, maar wel de belangrijke voedingsstoffen uit melk. In harde kazen, zoals Goudse kaas en Edammer zit helemaal geen lactose. In zachte kazen zoals brie of smeerkaas komt wel een kleine hoeveelheid voor. Lactose zit ook in producten waarin je het niet verwacht.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.