Door de specifieke smaak van het hout – van appel tot beuken – krijgt je vlees een extra uitgesproken smaak. Bij Welkoop kun je rookhout voor je BBQ kopen in de vorm van houtsnippers, chunks of pellets.
Neem een flink stuk aluminiumfolie en leg hier een hoopje houtsnippers op. Vouw dit pakketje dicht en prik vervolgens rondom gaatjes in het aluminiumfolie. Zo kunnen de snippers wel ontbranden, maar zullen ze niet in één keer verbranden. Dit aluminiumfolie pakketje met rookhout leg je op de brandende kolen.
Maar je zou natuurlijk ook je culinaire handjes eens kunnen laten wapperen door het rookhout even te laten weken in wijn, bier, vruchtensap of misschien wel whisky. Een half uurtje weken is vaak al voldoende. Als je rookhout weekt in vocht dan moet het vocht eerste verdampen voordat het hout zelf gaat roken.
Wanneer u de plank recht boven het vuur plaatst kunt u hem waarschijnlijk maar één keer gebruiken. Als u hem naast de vlam legt, en de producten dus indirect laat garen, gaat de plank wat langer mee.
Peren rookhout geeft een subtiel en zoetig rookaroma aan je gerecht. Goed vergelijkbaar met appelrookhout. Perzik rookhout geeft een intens en zoet-fruitig rookaroma aan je gerecht. Rode Wijnvaten rookhout geeft een mild tot stevig zoetig rookaroma aan je gerecht.
Kies het juiste hout.
Eikenhout geeft een zeer doordringende houtsmaak, terwijl beuken-, appel- en kersenhout subtieler zijn. Ook hickory (hout van een boom uit de okkernootfamilie) wordt vaak gebruikt om te roken.
Rookhout voor palingrokerijen
Eikenhout is een harde houtsoort waar de meeste palingrokerijen paling mee roken. Eikenhout heeft veel voordelen; het brandt lang, rookt veel en het ruikt nog eens heerlijk.
Het vlees roken. Bereken de bereidingstijd. Hoe lang het duurt om je vlees goed te garen, is afhankelijk van hoe warm de roker is, het soort vlees en de afmeting van het vlees. Je moet rekenen op minstens 6-8 uur bereidingstijd, en soms op vele uren meer.
Welke soorten rookmot zijn er? Je kunt je voorstellen dat je in principe met elk type zaagsel kan roken maar toch zijn er een aantal favorieten. Het meest wordt Hickory, Elzen, Kersen, Appel, Beuken, Elzen, Kersen gebruikt als rookmot.
Eik rookchips zijn de meest veelzijdige rookchips en met de meeste vleessoorten prima te gebruiken. Eik geeft een milde rook zonder nasmaak en geeft de gerookte producten een mooie gerookte kleur. Goed voor het roken van rood vlees, vis en wild. Eik rookhout is eveneens perfect geschikt voor het roken van ribbetjes.
Koud roken is moeilijker dan warm roken. De temperatuur ligt -afhankelijk van wat je rookt en het gewenste resultaat- ergens tussen de 15 en 25 °C. Het roken kan van enkele uren tot enkele dagen duren. Al die tijd moet je de temperatuur in de gaten houden en zorgen dat de rook goed blijft!
Welke rookmot gebruik je voor rookkaas? Ik gebruik voor mijn rookkaas de beuken rookmot van Weber. Dit is een hele fijne rookmot die het prima doet in de Weber CSG en in de CSG van ProQ. Ik bewaar mijn rookmot altijd binnen en hij staat zelfs lekker warm.
De paling wordt liggend gerookt (dus niet hangend zoals in een rookoven) en je hebt hiervoor een barbecue nodig die gesloten kan worden met een deksel. Gebruik altijd gepekelde paling voor de beste smaakbeleving.
In een gasgrill kunt u die rooksmaak krijgen door houtsnippers te gebruiken. Hickory en fruithout zoals appel of kers zijn erg populair en werken goed op gasgrills. Mesquite-snippers leveren smaken die doen denken aan het zuidwesten. U kunt zelfs speciale snippers vinden met hun eigen unieke smaak.
Een rookkast kun je maken van hout.
Je timmert zo een kast in elkaar en het werkt ook nog! Als eerste gebruik je onbehandeld hout, want er mag absoluut geen verf of lijm op zitten. Een veel gebruikt plaatmateriaal is betonplex. Hoe dikker de wand, hoe constanter de temperatuur, dus gebruik je 18 mm plaatdikte.
Als je geen chunks in huis hebt kun je eventueel ook rooksnippers door de houtskool mengen. Steek de houtskool dan met 1 aanmaakblokje aan en verdeel het rookhout over alle houtskool. Of strooi elk half uur een nieuw handje houtsnippers op de houtskool.
Je plaatst de losse houtsnippers in de smokerbox en zet deze vervolgens op de kolen. De box wordt warm waardoor de rookmot gaat smeulen en roken. Afhankelijk van hoelang je het rookhout laat weken, duurt het tussen de 20 en 40 minuten voordat er rook uit de smoker box komt.
Rookchips zijn houtsnippers van ongeveer 2 cm. Deze laat je eerst in water weken alvorens je aan de slag kan gaan. Je legt de rookchips vervolgens in de lade van je Barbecook Otto of wikkelt ze in wat aluminiumfolie en legt ze op de hete kolen in je Barbecook Oskar.
Wanneer u een rookplank gaat gebruiken, is het belangrijk dat u goed voorbereid bent. Laat de plank daarom een nacht van tevoren weken in water. Wanneer u het gerecht een bijzonder tintje wilt geven, zou u een glas wijn toe kunnen voegen.
Denk aan warm- of koudgerookte zalm en gegrilde tonijn of zwaardvis. Vooral de wat stevigere vissoorten zoals de hierboven genoemde kun je perfect bereiden op het grillrooster van de barbecue. Gebruik voor de wat minder stevige vissoorten zoals kabeljauw, zeeduivel of tong een grillplaat (plancha).
Beukenhout is samen met eiken van oudsher de meest gebruikte houtsoort bij het roken. Het geeft een milde “standaard” rooksmaak die eigenlijk bij alles past, maar met name bij varken, kip en vis. Hout van citrusbomen geeft een heerlijk milde licht-fruitige rooksmaak.