Wat is het verschil tussen eczeem en psoriasis? Hoewel de uitingen van beide chronische ziekten veel op elkaar lijken, zijn er toch wezenlijke verschillen. Eczeem ontstaat vanuit een reactie van prikkels terwijl psoriasis ontstaat, zoals eerder is vermeld, door een storing in het immuunsysteem.
Psoriasis is een chronische huidaandoening, waarvan de symptomen sterk lijken op die van eczeem, maar zijn toch niet geheel hetzelfde. Het meest voorkomende type psoriasis is plaque psoriasis. De symptomen van plaque psoriasis worden meestal aangetroffen op de hoofdhuid, ellebogen, knieën, onderrug en geslachtsorganen.
Eczeem en psoriasis zorgen jaarlijks bij meer dan 1,2 miljoen Nederlanders voor veel jeuk en een kapotte huid en dat aantal neemt nog steeds toe. De oorzaak van beide aandoeningen, die erg op elkaar lijken, is nog niet helemaal duidelijk maar op het gebied van het behandelen van de symptomen is er steeds meer mogelijk.
Acute eczeem herken je aan roodheid, zwelling en blaasjes. Na verloop van tijd maken de roodheid en blaasjes plaats voor schilfers en korstjes. Chronische eczeem gaat gepaard met schilfers. Je ziet grove huidlijnen die stug en droog worden.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
Bij psoriasis is de huid vaak droog. Als de huid niet al te droog is komen lanette en cetomacrogolcrème als eerste in aanmerking. Als de huid echter erg droog is, werken de vaseline crèmes of de zalven beter.
Salicylzuur verweekt de verdikkingen en schilfers los waardoor deze sneller kunnen verdwijnen. Door de verweking van de bovenste laag, hoornlaag, van de huid, wordt de huid bovendien weer soepel zodat kloven kunnen dichttrekken en de huid kan genezen. Salicylzuur wordt toegepast in een crème, gel of zalf.
Hét Psoriasis-dieet
Het optimale dieet is rijk aan groenten, fruit, onverzadigde vetten, en vezels. Psoriasispatiënten kunnen verzadigd vet, snelle koolhydraten en gezoete dranken beter laten staan.
Wat de versnelde groei van huidcellen veroorzaakt, is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt. Als u zelf psoriasis heeft, dan heeft iemand anders in uw familie vaak ook deze aanleg: De kans dat u psoriasis krijgt als één van uw ouders psoriasis heeft, is 10%.
Psoriasis is niet te genezen. Het verloop is onvoorspelbaar en perioden van spontane verbetering en verergering wisselen elkaar af. Behandelingen kunnen de psoriasisplekken wel verminderen, of soms zelfs voor een bepaalde periode laten verdwijnen. Maar in de meeste gevallen komen ze weer terug.
Over het algemeen gaat het om rode, verharde plekken met daarbij een witte schilfering. Deze plekken kunnen jeuken en pijn doen, omdat de huid erg droog wordt. Op de aangetaste en droge plekken kunnen kloven in de huid ontstaan.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
Uiteindelijk werd ontdekt dat er 3.24 sterftegevallen waren per 1.000 persoonsjaren onder de deelnemers zonder psoriasis. Bij patiënten die daarentegen een hevige vorm van de ziekte hadden, waren er 6.39 sterftegevallen per 1.000 persoonsjaren te zien. Het risico op een vroegtijdige dood was dus haast verdubbeld.
Langdurige blootstelling op de heetste uren van de dag kan psoriasis doen verergeren, maar ook leiden tot verbranding en de huid zelfs vroegtijdig doen verouderen.
Psoriasis is absoluut niet besmettelijk. De dermatologen van Bergman Clinics | Huid & Vaten kunnen de diagnose van psoriasis stellen en samen met u het behandelplan bepalen. Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan de huidziekte definitief genezen.
De periode tot genezing kan jaren tot tientallen jaren duren en de meeste mensen houden hun psoriasis - soms wat minder, soms wat erger - hun hele leven lang. De vooruitzichten na behandeling zijn ook niet heel gunstig.
Er is geen genezing voor psoriasis, maar je kunt wel de symptomen beheersen. Levensstijlmaatregelen, zoals meer drinken, stoppen met roken en het beheersen van stress, kunnen helpen.
ik heb psoriasis op handen en voeten en vanaf ik de uierzalf(vet) gebruik heb ik er geen last meer van geen jeuk er is niets meer te zien enals het terug de kop opsteekt smeer ik me twee maal per dag in en na een dag of drie is alles terug weg een goedkoop maar top produkt dat helpt.
In West-Afrika wordt zwarte zeep voorgeschreven om huidproblemen zoals psoriasis, rosacea of andere soorten uitslag te behandelen. Dit spul is hydraterend en reinigend is voor de droge huid. De palmolie in de zeep fungeert als een krachtige ontstekingsremmer, zodat de huid gekalmeerd wordt.
Eczeem behandelen met olijfolie is een goede natuurlijke oplossing, alleen moet je nooit zomaar olijfolie op je huid smeren; dit kan alleen maar zorgen voor extra irritatie.
Dit kun je doen om je eczeem op een natuurlijke manier te behandelen: Vermijd airco en felle zon. Gebruik elke ochtend een speciale lichtlamp (lichttherapie werkt ontstekingsremmend) Smeer je huid meerdere malen per dag goed in met een plantaardige, allergeenvrije huidolie.
De handen regelmatig, maar in ieder geval na ieder contact met water insmeren met een neutrale zalf. Gebruik liever geen huismiddeltjes zoals uierzalf of Purol. Deze middelen kunnen averechts effect hebben.