De meest gevraagde beroepen in Nederland en per regio (Noord-Nederland, Oost-Nederland, West-Nederland en Zuid-Nederland) vind je op Loonwijzer.
De meeste vacatures waren ook dit kwartaal te vinden in de handel (79 duizend), de zakelijke dienstverlening (70 duizend) en de zorg (64 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.
Banen in de productie, montage en reparatie
De vraag naar vakmensen blijft onverminderd hoog. Met 3888 openstaande vacatures staan beroepen in de productie, montage en reparatie dan ook bovenaan deze lijst. Banen waar je aan kunt denken binnen deze beroepsgroep zijn: installatiemonteur.
Omdat de krapte op de arbeidsmarkt nog een tijd zal aanhouden, zal het aantal kansrijke beroepen eerder toenemen dan afnemen. In de sectoren zorg, onderwijs, techniek, industrie, ICT en transport en logistiek zijn veel beroepen al jaren kansrijk.
Ondernemers in de horeca en de detailhandel ervaren het vaakst een personeelstekort. Detailhandelaren noemen de hogere werkdruk met ruim 54 procent het vaakst als belangrijkste gevolg. In de horeca ervaren relatief veel ondernemers gestegen arbeidskosten als belangrijkste gevolg van de krappe arbeidsmarkt.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan. Ook is er door de pandemie een sterke (tijdelijke) groei in de vraag naar specifiek personeel als testers, klantenservicemedewerkers en bezorgers.
Waar is het grootste personeelstekort? In september 2022 meldde het UWV dat er in alle beroepsgroepen een tekort aan personeel is. De krapte was het grootst bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs (techniek), verpleegkundigen (zorg) en softwareontwikkelaars (ICT).
De beste maand om je vacature online te zetten
Uit het onderzoek van Robert Half blijkt dat de meeste sollicitaties van 2020 zijn verstuurd in april en januari. Oktober, september en november waren vorig jaar juist de minst populaire maanden om te solliciteren.
Er zijn dus nog altijd veel meer banen dan werkzoekenden. Vóór corona in 2019 lag het aantal vacatures op 68 per 100 werklozen. Al met al blijft de arbeidsmarkt buitengewoon krap. Het tekort aan personeel laat zich vooral voelen bij ondernemers in de horeca, de zakelijke dienstverlening en in het transport.
Vacaturesites zijn op verschillende manieren te rangschikken. Volgens vacaturewebsite Jobsonline.nl zijn Vacant.nl, Jobbird.com, en Werk.nl de vacaturesites met het hoogste aantal unieke vacatures. De meest gebruikte vacaturesites in Nederland zijn onder andere Indeed.com, Linkedin.com en Nationalevacaturebank.nl.
1. Directeur of CEO van een grote onderneming. Als directeur van een groot bedrijf verdien je twee tot drie keer meer dan de gemiddelde werknemer: 9.253 euro bruto per maand.
De beste banen van Nederland voor 2023 vind je in de financiële sector en ICT, volgens onderzoek van Indeed. Nederlanders die op zoek zijn naar een nieuwe baan kunnen dit het beste doen in de financiële sector en ICT. Dat blijkt een analyse van vacaturesite Indeed.
'overschotberoepen'. Dat zijn beroepen waar weinig vraag naar is, terwijl er een groot aanbod van arbeidskrachten bestaat. Dan kun je denken aan: kantoorassistent, receptionist, administratief medewerker, conciërge, klassenassistent of medewerker facilitaire dienst.
In een kansberoep heb je – zoals het woord al zegt – grote kans op een baan. Deze beroepen heten ook wel 'kansrijke beroepen' of 'krapteberoepen', omdat de vacatures moeilijk zijn in te vullen.
In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.
Mannen vaakst in technische beroep, vrouwen in zorg- en welzijnsberoep. Zo'n 8 op de 10 werkenden in technische beroepen, ICT-beroepen en transport- en logistiekberoepen is een man. Ook hebben meer mannen dan vrouwen een management- of agrarisch beroep.
Het aantal vacatures per 100 werklozen is in het derde kwartaal van 2022 iets afgenomen, van 143 naar 121. Bij lagere economische groei zal dit naar verwachting verder afnemen. Toch moeten we niet denken dat de personeelstekorten hiermee voorbij zijn.