Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Je kunt overal tussen de 325 en 450 graden F braden of bakken. Bij het braden van een hele kip is een goede regel om te beginnen op 400 tot 425 graden F en dan de oven na 15 minuten terug te draaien naar 350 en te koken tot de interne temperatuur van de kip 165 - 175 graden F is op een direct afleesbare thermometer.
Stel je oven in op 160 graden. De grootte van de kip of de hoeveelheid is bepalend voor de gaartijd. Reken van een minimum van 1 uur tot wel 2,5 uur.
Kipfilets zijn aan de ene kant dikker en aan de andere kant veel smaller. De ene kant kan uitdrogen terwijl de andere kant niet gaar is als de hitte te hoog is. Doen: Sla rauwe kipfilets in een gelijkmatige dikte en kook ze op middelhoog vuur zodat ze gelijkmatig gaar worden.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Velveting is dé culinaire truc die zorgt voor supermalse kip. Bij deze techniek marineer je je kip in een mengsel van eiwit, maïzena, sesamolie of rijstwijn, en een beetje zout.
Langzaam en op lage temperatuur garen, zoals braden, stoven of roken, is het meest effectief als u mals en sappig kipvlees wilt maken.
Leg de kip in een enkele laag in een vuurvaste ovenschaal van 9 bij 13 inch. Dek af met folie en zet minstens 4 uur en maximaal een nacht in de koelkast. Verwarm de oven voor op 300 graden F.Bak tot de kip supermals is en van het bot valt, ongeveer 2 uur.
De kerntemperatuur van kip
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig. Hoger kan, maar je vlees wordt wel droger.
Kook op de juiste temperatuur: Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat eiwitten vastlopen en vocht afgeven. Langzaam en langzaam koken kan helpen om de sappigheid te behouden . Laat de kip rusten na het koken: Hierdoor kunnen de sappen zich herverdelen, wat bijdraagt aan een sappige en malse kipfilet.
Kipfilet koken duurt 8-12 minuten per kant op middelhoog vuur, of 25-30 minuten in de oven (180°C). Dit is korter bij gesneden kipfilet. Kippenpoten en -dijen: 30-45 minuten in de oven (180°C). Hele kip: 1-1,5 uur in de oven (180°C).
Kip op een bierblik
Plaats de kip op een halfvol blikje bier op de bbq en sluit de bbq met een deksel en laat op ± 185°C in ± 1 uur gaar worden. De bouten staan dichter bij het vuur dan de borst en worden zo ongeveer even snel gaar als het borstvlees. Het bier zorgt er ook voor dat het kippenvlees mals wordt.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) geeft ons de opdracht om vlees te garen tot een veilige binnentemperatuur: namelijk 165 graden voor gevogelte en 145 graden voor rundvlees en varkensvlees.
Kipfilets moeten ongeveer 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte, terwijl kippendijen en drumsticks 20-30 minuten nodig hebben. Controleer de gaarheid door een stuk kip doormidden te snijden; het vlees moet wit zijn zonder roze restjes en de kerntemperatuur moet minstens 75°C zijn.
De normale lichaamstemperatuur van kippen bevindt zich rond de 41,5°C. Algemeen wordt gesteld dat de lichaamstemperatuur van braadkippen (> 2 kg) bij een staltemperatuur van 33-34°C sterk stijgt. Eens de lichaamstemperatuur de grens van 44°C heeft bereikt, is er vaak geen weg meer terug en zal de kip sterven.
Er kunnen namelijk bacteriën in zitten waar je erg ziek van kan worden als de kip niet goed gegaard is. Eet daarom nooit rauwe kip en gaar hem altijd totdat het vlees van binnen wit is en van het bot loskomt. Let ook op de houdbaarheidsdatum van kip wanneer je deze koopt.
Bak de kipfilets 15 minuten op 180 graden. Draai ze halverwege even om. Controleer tussendoor de gaarheid (minimale kerntemperatuur van 75 graden).
Verwarm de barbecue of oven voor op 150-170°C, Bak de kippenbouten om en om bruin aan in een pan. Leg ze in een ovenschaal of op een barbecuerooster. Laat 50-60 minuten garen tot een kerntemperatuur van 72°C.
Je zet het gewoon aan en vergeet het. Terwijl de kip braadt, vult het huis zich met een hemelse geur. Omdat de oventemperatuur zo laag is - 300ºF/150ºC - is er geen risico dat de kip uitdroogt of dat de knoflook en kruiden erop verbranden. Met deze methode is zelfs het witte vlees sappig en mals.
In tegenstelling tot rundvlees zitten er in kipfilet bacteriën (salmonella) die geëlimineerd moeten worden door de hoge temperatuur. Houd als minimale kerntemperatuur van de kipfilet ongeveer 72 ºC aan. Zeker niet lager dan 70 ºC.
De minimale oventemperatuur voor het bereiden van kip is 162,8 °C (325 °F) .
Om te voorkomen dat kipfilet taai en droog wordt, is het vooral belangrijk dat je de kip niet te ver door gaart. Zodra kipfilet de pan in gaat verliest deze namelijk al vocht – en hoe langer je de kip bakt, hoe droger het wordt.
Zorg ervoor dat je kipfilet goed gekruid is voordat je hem in de pan doet. Bak beide kanten gelijkmatig tot ze bruin zijn. Bak de kipfilet in een voorverwarmde oven tot het sap helder is . De knapperige huid van het aanbraden helpt om het sap intact te houden tijdens het bakken en de binnenkant gaart zonder uit te drogen.
Als je eenmaal ziet hoe mals je kip wordt door hem alleen maar te stomen, wil je hem nooit meer op een andere manier bereiden. Ten eerste heb je drumsticks nodig. Dit vlees is het malst als het gestoomd is , en het is een magerder stuk, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat er veel vet uitsmelt terwijl je het kookt.