Een gesprek opnemen via voicerecorder
Om een WhatsApp-telefoongesprek op te nemen op Android, gebruik je je voicerecorder. Op de meeste telefoons is standaard een voicerecorder geïnstalleerd. Mocht dit bij jou niet het geval zijn, dan kun je er altijd een downloaden in de Google Play-winkel.
Videobellen op Android-smartphone
Open WhatsApp. Tik op het tabblad Chats. Tik op een gesprek. Tik in het gesprek rechtsboven op het icoon van de videocamera.
Een telefoongesprek opnemen op een Android telefoon
Bel degene waarvan je het gesprek wilt opnemen. Ga na het opnemen naar het gespreksvenster van je Android telefoon. Je kunt nu op 'Opnemen' drukken. Het gesprek wordt nu opgenomen.
Vooropgesteld, het is strafbaar een gesprek op te nemen als je zelf niet deelneemt aan het gesprek en je dit gesprek ook niet in opdracht van een van de deelnemers opneemt. Zonder eigen deelname aan een gesprek of toestemming, mag je een gesprek niet opnemen en dus ook niet openbaar maken zonder toestemming.
Richt de onderkant van de Androidtelefoon in de richting van de geluidsbron. De meeste Androidapparaten hebben de microfoon aan de onderkant. Zorg ervoor dat je handen de microfoon tijdens het opnemen niet afdekken. Tik op de pauzeknop om de opname te pauzeren.
Onder de eventuele live gesprekken staat de button Bekijk gesprekshistorie, klik hierop. Hier zie je de gesprekshistorie. Naast de gesprekken staat rechts een opname-symbool. Om het gesprek direct terug te luisteren klik je op de Playknop.
Als je een Android toestel hebt, zou het zomaar kunnen dat je al een voorgeïnstalleerde app voor het maken van spraakopnames hebt. Met zo'n app kan je het gesprek opnemen nadat je het gesprek op WhatsApp hebt gestart. In je telefoon kan je namelijk nog steeds navigeren tijdens het gesprek.
Open een individuele chat of groepschat. Tik op de Microfoon , houd deze ingedrukt en begin met praten. Veeg omhoog om handsfree opnemen in te schakelen.
Vanaf versie 2.19.120 kan dit wel, dankzij de ondersteuning voor wisselgesprekken. Zodra je gebeld wordt als je al in een gesprek zit, zie je nu een knop om het huidige gesprek op te hangen en het nieuwe gesprek te beantwoorden. Zolang je dit niet doet, blijft de telefoon bij de beller gewoon over gaan.
In tegenstelling tot iOS hebben veel Android telefoons geen ingebouwde schermrecorder om WhatsApp videogesprekken op te nemen, zodat gebruikers videogesprekken moeten opnemen met behulp van andere opname-apps. Hier bevelen we 2 uitstekende schermrecorders aan om WhatsApp-videogesprekken op Android op te nemen.
Een soort van bellen, maar dan anders
Voor hen zijn spraakmemo's de uitkomst. Het voelt als een soort van bellen, maar het hoeft niet zo lang te duren. Bovendien bepaal je zelf (wat soms best irritant kan zijn voor degene die op een reactie wacht, maar oké) wanneer je iets afluistert en weer terug wil praten.
Met spraakberichten kun je direct communiceren met je contacten en groepen in WhatsApp. Je kunt deze berichten gebruiken voor het verzenden van belangrijke en urgente informatie. Alle spraakberichten worden daarom automatisch gedownload.
De TapeACall Pro is een app die zowel op IOS als op Android werkt. De app is helaas niet gratis en ook minder gemakkelijk in gebruik dan de Gespreksopname app. Met de app worden je opnames wel geback-upt in de Cloud en kan je de opnames gemakkelijk delen.
De app is gratis beschikbaar voor Android en hierbij kun je tot 10 minuten maximaal opnemen. Wil je meer inspreken? Dan kun je upgraden naar PRO.
Voor Android-gebruikers
Deze is gratis en neemt na de installatie automatisch al je inkomende en uitgaande gesprekken op.
Wil je tegelijk noteren en geluid opnemen, dan bieden heel wat notitie-apps een ingebouwde dictafoon-optie. Op Android-toestellen kun je hiervoor Google Keep gebruiken.
Om hier zelf mee aan de slag te gaan, start je de app Spraakrecorder die je gewoon tussen je andere apps vindt (1). Je start het opnemen natuurlijk met de grote opnameknop (2), maar als je eerst op de opnameinstellingen rechtsonder tikt (3), kun je de gewenste modus kiezen (4).
Hoe lang mag zo'n gesprek worden bewaard? Daar is volgens de wet geen vaste termijn voor. 'Gesprekken mogen niet langer worden bewaard dan strikt noodzakelijk. Stel dat je in het telefoongesprek een abonnement hebt afgesloten of iets hebt gekocht, dan mag het gesprek worden bewaard tot de koop helemaal is afgerond.
De politie speelt hier een belangrijke rol in. Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf en als de rechtsorde gevaar loopt. De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben.
Waarom het opnemen van een gesprek aan te raden is
Een veel voorkomende reden is de opname voor trainingsdoeleinden. Door het gesprek met de klant op te nemen kan er terug geluisterd worden en kan personeel op basis van deze opname getraind worden.