Mieren noemt men mieghummels (pishommels), echter de opvallendste mier, de Rode bosmier (Formica rufa), heet naar zijn manier van nestbouw: Sprikkendrager (sprikken zijn dunne takjes), Sprokkel of Sprokkeling. Op bunzingen, hermelijnen en wezels werd vroeger veel gejaagd.
Het woord 'gaorenklopper' wordt vandaag de dag dan ook gebruikt voor 'sufferd, lummel, onbenul, domme, onhandige, vreemde maar ook eigenwijze vent, halve gare of grappenmakker'.
Lijst van Drentse gezegden en spreuken. Wie niks omhanden heeft, heeft altijd wat te klagen1 / De beste stuurlui staan aan wal. Beter een kaal hoofd als geen hoofd. Beter iets dan niets.
Het woord 'knooien' betekent 'slecht werken' of 'niet opschieten'.
knoeisters (meerv.)
Wat is een latrelatie? Lat staat voor living apart together, wat in het Nederlands zoveel betekent als ´samen apart wonen´.
Meisje is een interessant woord in het Drents. Omdat der zu'n dudelijke scheiding is tussen wat of de verschillende regio's zeggen. Noord, midden en zuudoost zeg wicht of wichie. Diever, De Smilde en Dwingel zeggen maegie en Hoogevee, De Wolden zeg maagie.
Het woord 'schier' heeft in Groningen en Drenthe de betekenis 'mooi'.
Hai wil der tussenuut ~!") - dank u wel!
'Tudebekje' is een koosnaam, voor je schatje, lieveling of lieverd.
Moi is dus zowel te gebruiken als begroeting als bij het afscheid, en het kan het variëren tussen Moi, Moin, Moie en zelfs Morrie. Dat hangt er maar net vanaf waar in Drenthe je precies bent.
Nederlands - Drents woordenboek bevat 1 vertalingen van gefeliciteerd , de meest populaire zijn: fellisiteert .
Vorig jaar stonden de woorden 'knooien', 'mieghummel' (mier), 'prugeltie' (klein kind), 'tolter' (schommel) en 'kopstubber' (ragebol) in de finale.
Jongens zijn jongens en wichter zijn meisjes. Maar wichter is als verzamelnaam voor 'kinderen' tevens bekend. Een wicht of een wichien is een meisje, maar een wicht kan ook een jongen zijn.
Als je dat lang genoeg doet, word je dronken en dronken is in het Gronings doen. Het woord doen komt volgens Schreiber van het Nedersaksische woord dunen. Dat betekent het opzwellen van het aangezicht. De term stormdronken wordt in het Gronings ook wel 'din en doen' genoemd.
Het is 'het Twents', want Twents is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat Twents'.
Dreinen = 1) Aanhoudend zeuren 2) Dremmen 3) Drenzen 4) Huilerig klagen 5) Huilerig zeuren 6) Jengelen 7) Lastig zijn door zeurderig klagen 8) Neuzelen 9) Plagen 10) pruilen 11) Temen 12) Treiteren 13) Zaniken 14) Zeuren 15) Zeurend om...
Achterdocht betekent letterlijk dat je dóórzoekt achter de gebeurtenissen en het gedrag van anderen. Vaak verder dan nodig. Wanneer je overal iets achter zoekt, heb je onvoldoende vertrouwen in je omgeving.
Moi is de alledaagse groet waarmee bewoners van de noordelijke en oostelijke provincies van Nederland, ofwel de streken waar Nedersaksische dialecten worden gesproken, elkaar begroeten. Het woord wordt op zijn Nederlands uitgesproken, dus als [mɔj], en moet niet verward worden met het Franse woord voor mij.
Zo is 'tot ziens' of 'daag' in het Gronings gewoon 'moi! '.