Hoe staat jouw bedrijf er financieel voor? Met een winst- en verliesrekening maak je inzichtelijk hoe jouw bedrijf in een bepaalde periode draait. Zo'n rekening heet ook wel resultatenrekening of exploitatierekening.
De winst- en verliesrekening, ook wel resultatenrekening, laat zien of het bedrijf winst of verlies heeft gemaakt over een bepaalde periode. Hierin worden alle verkopen (totale omzet) en de totale kosten tegenover elkaar gezet.
Waarom de resultatenrekening? De resultatenrekening toont het resultaat van een bedrijf en geeft antwoord op de vraag of er in een boekjaar winst of verlies is gedraaid. Verder geeft de resultatenrekening weer welke kosten en opbrengsten het bedrijf had voordat het tot winst of verlies kwam.
Je stelt een winst- en verliesrekening op door alle opbrengsten van een boekjaar bij elkaar op te tellen. Vervolgens verminder je deze opbrengsten met alle kosten die je voor je bedrijf hebt gemaakt.
De balans geeft op een bepaald tijdstip de financiële positie van een onderneming weer. Het is een overzicht van de bezittingen, de schulden en het eigen vermogen. De winst-en-verliesrekening (ook wel resultatenrekening genoemd) geeft het financiële resultaat weer over een bepaalde periode.
Ieder bedrijf heeft winst nodig om een gezond bedrijf te bouwen. Daardoor moeten we twee dingen gescheiden houden: Bedrijven die winstmaximalisatie als grootste doel hebben om zichzelf en hun bestuurders te verrijken en sociale ondernemers die streven naar winstmaximalisatie om hun maatschappelijke doel te bereiken.
De jaarrekening bestaat uit een balans, een resultatenrekening en een bijhorende toelichting. Ze geeft een gedetailleerd overzicht van de financiële situatie van je bedrijf.
De balans heeft altijd een linker- en rechterkant. Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva.
Een winst- en verliesrekening wordt ook wel een resultatenrekening of exploitatierekening genoemd. Het geeft een overzicht van de opbrengsten en kosten van een rechtspersoon over een bepaalde periode. Meestal is dit een jaar. Dit overzicht eindigt met de over die periode behaalde winst of verlies.
De balans en de winst- en verliesrekening (ook wel de 'resultatenrekening') vormen de belangrijkste onderdelen van de jaarrekening. Hierin vindt u informatie waarmee u kunt bepalen hoe een bedrijf er financieel voor staat. De balans is een overzicht van bezittingen, schulden en eigen vermogen.
Een ander woord voor winst/verlies is bedrijfsresultaat. Deze begrippen duiden dus hetzelfde onderdeel aan, al klinkt het woord resultaat wat neutraler dan winst of verlies.
Omzet, dat zijn de opbrengsten inclusief de btw. De winst van je bedrijf bereken je door de kosten van de opbrengsten af te trekken. De kosten zijn dus belangrijk als je de winst van je bedrijf berekent.
De winst zelf zal waarschijnlijk op de bank staan en komt hierdoor aan de debetzijde van je balans te staan. De debetzijde bestaat immers uit je bezittingen: de activa. De winst moet ergens in geïnvesteerd zijn of op het banksaldo staan.
Een winst-en-verliesrekening, ook wel resultatenrekening, exploitatierekening of staat van baten en lasten genaamd, is naast de balans en het kasstroomoverzicht onderdeel van een jaarrekening.
Wat is het verschil tussen kosten en uitgaven? Uitgaven zijn uit- en ingaande geldstromen. Deze worden geboekt op het moment dat de daadwerkelijk de onderneming verlaten of inkomen. Kosten hebben betrekking op het resultaat in een bepaalde periode.
Je maakt een balans kloppend door al je bezittingen en schulden onder elkaar te zetten. Uiteindelijk moeten aan beide kanten dezelfde bedragen bij elkaar opgeteld staan. Het verschil tussen je bezittingen en je schulden is je eigen vermogen. Door dit bedrag op de balans in te vullen, maak je de balans kloppend.
Grootboekrekeningen kunnen worden gesplitst in twee categorieën: balansrekeningen en resultaatrekeningen. Een balansrekening vertegenwoordigt een bepaalde waarde of schuld, een resultaatrekening laat juist opbrengsten en kosten zien. Een resultaatrekening wordt daarom ook wel een winst-en-verliesrekening genoemd.
Als de omzet hoger is dan de kosten (en er sprake is van winst), dan staat deze winst op de debetzijde op de winst-en-verliesrekening. Op de balans komt dit bedrag dan ook terug op de creditzijde.
Een winst- en verliesrekening wordt ook wel resultatenrekening, exploitatierekening of staat van baten en lasten genoemd. Het saldo van de winst- en verliesrekening is over een bepaalde periode behaalde winst (positief saldo) of het geleden verlies (negatief saldo).
Activa zijn bezittingen en passiva zijn de schulden van een onderneming. Hoeveel zakelijk geld jouw bedrijf volgens de balans heeft staat op de activazijde. Daarnaast is op de passivazijde te zien wie de eigenaar van dat geld is.
Het positieve saldo kan als het ware worden gereserveerd voor de toekomst. Maar eigen vermogen kan ook afnemen door een negatief resultaat (verlies), dus als er in een jaar meer kosten zijn dan inkomsten. Eigen vermogen kan ook op andere manieren toenemen of afnemen.
Het eigen vermogen is gelijk aan alle bezittingingen minus alle schulden, ofwel de activa minus de passiva. Het eigen vermogen is onderdeel van de balans van de administratie van je bedrijf. De centrale vraag die je hierbij altijd kunt stellen is: "Wat is mijn bezit en wat is hiervan geleend?"
Een balans is een financieel overzicht van de bezittingen, het eigen vermogen en de schulden van bijvoorbeeld een bedrijf. Het toont de financiële stand van zaken op een bepaald moment en geeft inzicht in hoe een bedrijf is gefinancierd.
De balans is een verplicht onderdeel van de jaarrekening. In de jaarrekening staat zowel de begin- als eindbalans over een periode. Meestal is dat een jaar. De eindstand van het voorgaande jaar is de beginstand van het volgende jaar.