Is kaas een goed vegetarisch alternatief? Kaas wordt vaak gebruikt om te eten met minder of geen vlees. Maar kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Goed, want boordevol voedingsstoffen
Kaas is daardoor heel geconcentreerd en – goed nieuws – zit dan ook vol belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Eiwit: deze bouwstoffen heeft uw lichaam nodig voor onder andere uw spieren en uw botten.
Tahin-spread
Dit is een veganistisch alternatief voor zuivelkaas en kan worden gebruikt als dip, sandwichspread of zelfs saus. Tahin zit boordevol plantaardige eiwitten, gezonde vetten en essentiële vitaminen, bevordert de gezondheid van het hart en helpt bij de spijsvertering.
De plantaardige varianten op basis van amandelen, cashew- en/of macadamianoten zijn matiger in verzadigd vet en daarom een gezond alternatief voor reguliere (dierlijke) kaas. Plantaardige producten zijn diervriendelijker en zijn over het algemeen minder belastend voor het milieu dan dierlijke.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Kaas is een geweldige bron van eiwitten en calcium, maar bevat vaak veel verzadigd vet en zout. Dit betekent dat te veel eten kan leiden tot een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk, waardoor het risico op hart- en vaatziekten (CVD) toeneemt.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Wanneer je voortaan elke dag begint met twee of zelfs drie eieren, krijg je volgens het onderzoek een beter zicht, zal je huid er fris en jong uitzien en je geheugen verbeteren. Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd.
Naast wat gewichtsverlies, zult u merken dat u zich minder opgeblazen voelt als u zuivelproducten gaat schrappen. De reden hiervoor heeft te maken met hoe het lichaam zuivel verteert. Statistisch gezien hebben de meeste mensen moeite met het verteren van zuivelproducten zoals kaas, melk en yoghurt.
Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram.Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten, en veel zout. Daarom zien we kaas niet als een goed vegetarisch alternatief.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Verzadigde vetten, voornamelijk te vinden in rood vlees en volle zuivelproducten, verhogen uw totale cholesterol. Door uw consumptie van verzadigde vetten te verminderen, kunt u uw low-density lipoprotein (LDL) cholesterol verlagen — de "slechte" cholesterol.
En nu het slechte nieuws: deze kazen bevatten genoeg verzadigd vet en cholesterol om ze te beperken of te vermijden , zegt Routhenstein: Amerikaans: De volle versie bevat 28 mg cholesterol en 5 g verzadigd vet per plak. Brie: Deze Franse kaas bevat 28 mg cholesterol en 5 g verzadigd vet per ounce.
U hoeft misschien geen voedingsmiddelen zoals kaas, mager rundvlees, eieren en garnalen te vermijden als u een hartgezond dieet probeert te creëren dat gezonde cholesterolwaarden ondersteunt . Als u echter dieet- en andere veranderingen in uw levensstijl hebt doorgevoerd en uw cholesterolwaarden nog steeds hoog zijn, praat dan met uw zorgverlener.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit. Koop niet teveel hartige snacks. Koop niet teveel soepen en sauzen.
Een gezonder, voedzamer en plantaardig alternatief voor parmezaanse kaas is voedingsgist. Voedingsgist is een plantaardig alternatief dat een nootachtige en kaasachtige smaak geeft. In sommige gevallen kan sesamzaad ook een alternatief zijn voor parmezaanse kaas.
Uit nieuw Nederlands (uiteraard) en Chinees onderzoek blijkt namelijk dat kaas prima onderdeel kan zijn van een gezond dieet. De onderzoekers keken naar meer dan 20.000 mensen en ontdekten dat zij die meer kaas eten, 10% minder kans op een hartaanval hebben en 14% minder kans op vaatziekten.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.