De verleden tijd van beleven is 'beleefde'.Het voltooid deelwoord is 'heeft beleefd'.
beleven = het ervaren van iets vb: ik hoop dat ik dit nog mag beleven! Synoniemen: meemaken ondergaan doormakenhet op een bepaalde manier voelen vb: ik beleefde de oorlog als een spannende tijd Synoniemen: ervaren ondervinden...
Wat is de verleden tijd van beleven? De verleden tijd van beleven is 'beleefde'. Het voltooid deelwoord is 'heeft beleefd'.
beleven, doorleven, ervaren, gevoelen, gewaarworden, leren, lijden, meemaken, ondergaan, opsteken. ontmoeten (ww) : aantreffen, beleven, ervaren, gewaarworden, ondervinden, stoten op, stuiten op, vinden, voelen.
De meest gebruikelijke slotgroet is: Met vriendelijke groet(en). Te formeel is een slotgroet als: Hoogachtend, of Met hoogachting. Te informeel is een slotgroet als: Groetjes, of Hartelijks.
In formele brieven en e-mails is de aanhef bij voorkeur Geachte heer Jansen of Geachte mevrouw Pauwels of Geachte in combinatie met een ander zelfstandig naamwoord, bijvoorbeeld Geachte lezer, Geacht bestuur.
Een formele brief: de indeling
Geef hierbij het bedrijf (eventueel), de naam, straatnaam en de postcode weer. Een enter hieronder zet je de gegevens van de geadresseerde. Een enter hieronder zet je de plaats en datum van verzending. Een enter hieronder geef je weer waar de brief over gaat.
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast. Mails naar vrienden kunnen gerust met minder formele afsluitzinnen beëindigd worden.
Beste wordt gecombineerd met een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord. In de praktijk wordt Beste vaak zelfstandig als aanhef gebruikt, maar niet iedereen wordt graag op die manier aangeschreven. Het is daarom aan te raden om Beste altijd te laten volgen door een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord.
Gebruik deze klassieke slotzinnen als eventuele inspiratie: Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn geweest. Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.
Maak bij het schrijven van je mail gebruik van reguliere briefconventies. Denk hierbij aan een aanhef zoals 'Beste meneer/mevrouw,' of 'Geachte meneer/mevrouw,' en een afsluiting als 'Met vriendelijke groet,'.
In een slotzin geef je aan wat je van de lezer verwacht, hoe iets verder gaat of welke actie jij gaat ondernemen. Net als bij openingszinnen is het soms lastig een goede slotzin te vinden. Ook een slotzin moet passen bij de inhoud van de brief of e-mail die je schrijft.
Maak samen van de volgende zinnen beleefde vragen: Voorbeeld: - Ik wil dat je het raam dichtdoet: Wil je (misschien) het raam even dicht doen? - Ik vraag of je een potlood voor me hebt. Mag ik (misschien) je potlood even lenen?
"Alvast bedankt," of "op voorhand bedankt," blijken dé manier om een antwoord los te krijgen. "Dankjewel," en "bedankt," prijkten op een mooie tweede plaats.
Selecteer een overtuigend onderwerp voor je e-mail. Adresseer en begroet de ontvanger op een gepaste manier. Vermeld de belangrijkste informatie aan het begin. Structureer de inhoud op een compacte en overzichtelijke manier.
De officiële spelling is PS, zonder punten. P.S. met punten komt in de praktijk ook geregeld voor. Een postscriptum is een naschrift onderaan een brief, nog onder de ondertekening. De afkorting ervan is volgens de officiële spelling PS, met hoofdletters en zonder punten.
Om je brief op een meer formele manier af te sluiten kun je kiezen voor "Met vriendelijke groeten," "Hartelijke groeten," of "Beste groet." Een meer informele brief kun je afsluiten met "Veel liefs," "Groetjes," of "Het beste."
Woorden die je meent. Als jij een e-mail naar een klant verstuurt met een oplossing voor een probleem of als je een offerte verstrekt hebt, dan kan het beëindigen van de correspondentie met 'neem gerust contact op als u vragen heeft' bijzonder veel nut hebben, en zijn het tevens woorden die je absoluut meent.
liefst bijwoord Uitspraak: [lifst] 1) het meest graag van alles Voorbeeld: `We komen het liefst vandaag en niet pas morgen.
Het lijkt erop dat de uitgangs-e een aparte betekenis krijgt, een die gebruikt wordt in aanspreekvormen. Er zijn kennelijk verschillen tussen bijvoeglijk naamwoorden (geacht bestuur is beter dan best bestuur) en zelfstandig naamwoorden (best bestuur is beter dan best team).