Onze weizener is zeker niet zomaar een tarwebier. het verenigt het beste van twee heel verschillende soorten bier die traditioneel met tarwe gebrouwen worden. Van het belgische witbier heeft het de frisse belgische gist en de mooie kruiden. Dat zorgt voor de frisheid en het tikkeltje exotische.
Verschil Witbier en Weizen
Weizen mag geen andere grondstoffen bevatten dan graan, hop en natuurlijk water. Deze eis wordt niet aan witbier gesteld. Daarnaast geldt de eis van minimaal 50% tarwemout in het recept niet voor witbier.
Hertog Jan Weizener is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 5.7%. Weizener wordt beschouwd als het beste van Weizen en Witbier.
Witbier is een bovengistend tarwebier. Het wordt vaak gebrouwen met een klein deel gerstemout, ongemoute tarwe en soms een beetje haver. Doordat het bier ongefilterd is heeft het een troebel uiterlijk. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 5 en 6 procent.
Witbier of tarwebier is bier van hoge gisting dat niet alleen met gerstemout maar ook met ongemoute tarwe (soms tarwemout ) en soms ook met haver wordt gebrouwen. Het bier is meestal ongefilterd en daardoor troebel en het alcoholpercentage ligt meestal tussen 5 en 6 procent.
Weizenbier is een tarwebier met een Duitse oorsprong. Het bestaat uit minimaal 50 % tarwemout. Bij een witbier, wat van Belgische oorsprong is, is het gehalte tarwemout maximaal 50%. Daarnaast kan je bij een witbier veel andere ingrediënten toevoegen naast de basis ingrediënten; water, mout, gist en hop.
Paulaner Hefe Weissbier is een Weizen volgens klassiek Duits recept en gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het ongefilterde tarwebier is vol van smaak en heeft aroma's van bananen en bananenschuimpjes. Dit fruitige en frisse bier smaakt het beste op het terras in de zon.
Pils is ontstaan in het Tsjechische Pilsen en vooral gebaseerd op gerstemout, hop en ondergist.” Witbier daarentegen komt uit België en is al eeuwenoud. “Het is gebrouwen met ongemoute tarwe, dat is een ander solide graantype naast gerst. Dat zorgt ook voor de vertroebeling.
1: Erdinger weissbier (Erdinger Weisbrau Hefe) 50CL
Op nummer 1 staat een bier die, niet geheel verrassend, zijn oorsprong heeft in Beieren. Al vanaf 1886 wordt de erdinger weissbier daar gebrouwen. Het is dan ook een klassieker. Het bier bevat 5.3% alcohol.
Hertog Jan Pilsener is een Pils met 5,1% alcohol. Hertog Jan Pilsener wordt gebrouwen door Hertog Jan Brouwerij in Arcen.
Het bevat 5.1% alcohol en is te herkennen aan z'n rijke smaak en de aangenaam bittere afdronk. Drink 'm liefst bij een temperatuur van 3 graden Celsius, dan smaakt ons Pilsener het best, en schenk 'm als het even kan in ons eigen Hertog Jan Pilsener glas.
Een bier waarvan je de wereld gaat herbeoordelen en de belangrijke dingen weer van gaat waarderen en dat is het Bourgondische leven. En het is nog super gezond ook, volgens de brouwer; vitaminen, mineralen en sporen elementen. Wel een klein beetje alcohol 5% maar dat is weer goed voor hart en bloedvaten.
Witbier heeft niets met de kleur te maken. Wit is de verbastering van 'weit' dat staat voor tarwe. Het bier is bleekgeel tot blond, is troebel en heeft een romige inzakkende schuimkraag.
Bekijk de actuele prijzen van Warsteiner alcoholvrij witbier bij 8 supermarkten.
De betekenis van Weisse is geen wit wat de meeste mensen denken. De betekenis van Weisse is namelijk tarwe. En tarwe zit volop in dit bier. Naast gerst bestaat een Weissebier voor minimaal 55% uit tarwe.
Smaak en ingrediënten
Witbier is een fris biertje met veel koolzuur. Dit maakt het een echt zomers bier. Deze smaken komen naar voren doordat ongebrande mouten als basis worden gebruikt. Daarnaast wordt er ook vaak tarwe, kruiden en citrus zoals sinaasappelschil toegevoegd.
Witbier en Weizen: de kleur
Ook Witbier dankt zijn naam aan tarwe. Vroeger heette tarwe 'weit'. Na een kleine verbastering werd 'weit' 'wit'. Witbier is bleekgeel en is daarmee lichter van kleur dan de Duitse Weizen.
Het populairste biermerk uit Duitsland is Oettinger. Dit is een pils waar 4,7% alcohol in zit. Het wordt gebrouwen door Oettinger Brauerei en is een betaalbaar blond biertje. Het heeft een hoppig karakter dat ervoor zorgt dat het een licht kruidig karakter heeft en een frisse, bittere afdronk.
De oorsprong van dit biermerk ligt in 1886 toen in Erding een weizenbierbrouwerij werd geopend. In 1949 gaf bedrijfsleider Frans Brombach de brouwerij de naam Erdinger Weissbrau. Het meest bekende product van Erdinger is Weissbier. Geen witbier, maar een weizenbier.
Een Weizen mag bijvoorbeeld maximaal maar vier ingrediënten bevatten. Deze vier ingrediënten zijn: een graansoort (tarwe), gist, water en hop. De hop is in een Weizen veel minder aanwezig dan bij een India Pale Ale (IPA) en soms wordt er zelfs helemaal geen hop gebruikt bij het brouwen van een Weizen.
Zoals ieder witbier gebrouwen met een deel tarwemout, waar het bier zijn naam aan ontleent (“wit” is oud Nederlands woord voor tarwe). De tarwemout geeft een heerlijk frisse smaak aan het bier. De toevoeging van korianderzaad en citroen tijdens het brouwen zorgt voor de licht kruidige en citrusachtige tonen.