Meestal neemt het college een beslissing binnen 105 of 120 dagen na de datum van het volledigheidsbewijs.Uitzonderlijk wordt de termijn verlengd tot 165 of 180 dagen. Binnen 10 dagen versturen we een brief met de beslissing: Je krijgt een vergunning.
Hoeveel bedragen de verkavelingskosten? Als jij de verkoper bent van de bouwgrond is het ook aan jou om de verkavelingskosten te betalen. Deze bedragen meestal tussen de 200 en de 500 euro.
Verkavelingsvoorschriften vormden tot 30 december 2017 een weigeringsgrond voor vergunningsaanvragen. Voortaan is dat enkel nog zo in verkavelingen jonger dan 15 jaar. Dit betekent niet dat de verkavelingsvoorschriften van verkavelingen, ouder dan 15 jaar, "verdwijnen". Ze verliezen echter hun dwingend karakter.
Iedere gemeente beslist zelf over haar regelgeving omtrent het verkavelen en splitsen van gronden. Het is dus belangrijk om zelf steeds bij de gemeente na te gaan welke vereisten worden gesteld.
De termijn hangt af van het type dossier. Meestal neemt het college een beslissing binnen 105 of 120 dagen na de datum van het volledigheidsbewijs. Uitzonderlijk wordt de termijn verlengd tot 165 of 180 dagen.
Bij een gewone procedure valt de beslissing binnen een termijn van 105 dagen, tenzij een advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is. In dit geval moet binnen een termijn van 120 dagen een beslissing genomen worden.
De definitie is door de jaren heen in essentie weinig gewijzigd, wel werden er bepaalde regels toegevoegd zoals bijvoorbeeld de vervalregeling in de Wijzigingswet van 22 december 1970. Hiermee kan een kavel in een verkaveling vervallen indien deze niet tijdig vervreemd raakt.
Voor het splitsen van een grond in minstens 2 loten om minstens één van die loten te verkopen als bouwgrond is een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden nodig.
Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft u een jaar voordat de grond moet worden overgedragen bij de notaris. Op dat moment moet de bouwvergunning zijn verleend. Daarna hebt u nog twee jaar voor het bouwen van uw huis.
Je mag als eigenaar van een bouwgrond die gerust jaren laten liggen zonder er op te bouwen. Het is dus niet zo dat je wettelijk verplicht wordt binnen een bepaalde termijn iets te doen met de grond in kwestie. Je krijgt daarvoor normaal ook geen enkele sanctie.
Wilt u een grond (al dan niet bebouwd) splitsen in minstens 2 loten om minstens één van de onbebouwde loten te verkopen als bouwgrond? Dan hebt u een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden nodig.
De vergunning combineert in één akte de individuele situatie van de verkavelaar en het reglementair statuut van het verkavelde goed. Daardoor is verkavelen een goedkope manier om een project vorm te geven. De verkavelingsvergunning biedt rechtszekerheid voor de daaropvolgende stedenbouwkundige vergunningsaanvragen.
Er is dus geen vast bedrag te noemen, gezien de werkelijke kosten van een verkaveling variëren van geval tot geval, maar doorgaans gaat het om een bedrag van om en bij de 250 euro per lot (bouwgrond).
Splitsen of verkavelen? Een perceel kan gesplitst of verkaveld worden. Voor het splitsen is er geen omgevingsvergunning nodig, voor het verkavelen wel.
De aanvrager betaalt de kosten. Bij een grensbetwisting kunnen de kosten ook gedeeld worden door de aanpalers mits hun akkoord.
Normaal is de bouwdiepte op de verdieping beperkt en strekt deze zich niet uit over de volledige diepte van het gelijkvloers. In de verkavelingsvoorschriften wordt vaak bepaald dat de bouwdiepte op de verdieping beperkt moet worden tot maximaal 10 tot 14 meter.
De bouw van een nieuwbouwwoning in een project duurt gemiddeld een jaar. Het is even geduld hebben dus. Wat gebeurt er allemaal in die twaalf maanden? Het bouwproces doorloopt 3 fases: de ruwbouwfase, de afbouwfase en de oplevering.
Als eigenaar van een perceel mag je je perceel zonder enige vorm van vergunning splitsen in één of meerdere percelen. Belangrijk is dat de bestemming die het gesplitste deel heeft, blijft bestaan. Wat tuin of erf was, blijft tuin of erf.
Kan dat? Het kan, maar de kans is erg klein. Je kunt zelf erg weinig ondernemen om agrarisch gebied om te zetten in bouwgrond. De Vlaamse regering kan zoiets in principe regelen via een gewestplanwijziging, maar zulke hervormingen zijn zeldzaam.
IS HET GEBOUW VERGUND? Een gebouw is vergund als de gemeente beschikt over de vergunning. Hierbij zit een bouwplan. Als de bestaande toestand overeenkomt met de toestand op het vergunde plan is het gebouw vergund.
Landmeter-expert - verkaveling. In gewone taal betekent dit dat een verkavelingsvergunning is vereist wanneer een eigenaar zijn terrein wenst op te splitsen met de bedoeling delen ervan te bestemmen voor woningbouw. De eigenaar kan zonder verkavelingvergunning de nieuwe percelen niet verkopen als bouwgrond.
Als de gemeente de vergunning niet op tijd verstrekt, wordt deze automatisch verleend. Is er aanvullende informatie nodig of wordt de aanvraag langer bekeken, dan wordt de termijn hierop aangepast en kan de aanvraag langer duren. Als dit zo is, wordt u ingelicht.
De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) kent een reguliere procedure en een uitgebreide procedure. De reguliere procedure mag 8 weken duren en kan éénmaal met 6 weken worden verlengd. De uitgebreide procedure mag 6 maanden duren en kan ook éénmaal met 6 weken worden verlengd.
Als u de vergunning niet krijgt, kunt u het besluit aanvechten. Grofweg drie procedures zijn mogelijk om alsnog de gewenste vergunning te krijgen: Indiening bezwaarschrift. Op basis van uw bezwaren moet het bestuursorgaan een nieuwe beslissing nemen.