De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 jaar is geworden.
Traditionele schooltijden
De meeste basisscholen passen het traditionele schooltijdenmodel toe: de schooldag start tussen 8:30 en 8:45 uur en eindigt tussen 14:30 en 15:30 uur. Kinderen eten tussen de middag thuis of blijven over op school. Het overblijven is vrijwillig.
Als uw kind 5 jaar wordt moet het naar school. Soms is een volledige schoolweek nog te veel voor een kind. Uw kind mag dan 5 uur in de week thuisblijven.Dit mag tot uw kind 6 is.
Wennen vóór de vierde verjaardag mag maximaal 5 hele dagen. Scholen kunnen deze dagen verdelen in 10 halve dagen, of ze kunnen kiezen voor een kortere kennismakingsperiode. Basisscholen zijn niet verplicht om een wenperiode aan te bieden. En jij bent ook niet verplicht om je kind te laten wennen.
Groep 7 wordt wel gezien als het belangrijkste jaar van de basisschool. De moeilijkste stof van rekenen en taal wordt behandeld. Met deze bagage gaan de leerlingen naar groep 8 waar een groot deel wordt herhaald en iets verder uitgediept.
U kunt uw kind aanmelden voor de basisschool als het 3 jaar is. Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag uw kind naar de wendagen. Uw kind mag vanaf 4 jaar naar de basisschool. De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 jaar is geworden.
Bijna helft scholieren vindt vak wiskunde moeilijkst en meest stressvol - 10 juni '14. Uit onderzoek onder 10.114 scholieren blijkt dat bijna 50 procent van de scholieren het hardste leert voor zijn proefwerk wiskunde. 38 procent van de leerlingen ervaart daarnaast de meeste stress voor het vak wiskunde.
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas; 1 keer mogen zakken voor het examen; of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
Als ouder betaalt u geen lesgeld voor de basisschool van uw kind. De school kan wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten. Ook moet u betalen voor buitenschoolse opvang (BSO) en voor bepaalde kosten van het overblijven op school (tussenschoolse opvang).
Urennorm basisonderwijs
de eerste 4 schooljaren (onderbouw): minimaal 3.520 uur; de laatste 4 schooljaren (bovenbouw): 3.760 uur.
Een kind mag vanaf vier jaar naar de basisschool. Vanaf drie jaar en tien maanden mag een kind al een paar dagen wennen op de basisschool. Ouders bepalen zelf wanneer hun kind overstapt van de voorschool naar de basisschool. Maar vanaf vijf jaar geldt de leerplicht: dan moet een kind verplicht naar de basisschool.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig.
Sinds september vorig jaar worden de celstraffen tussen 2 en 3 jaar effectief uitgevoerd, vanaf 1 september 2023 zal dat ook zo zijn voor straffen onder de 2 jaar. Straffen onder de 6 maanden wil minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) afschaffen.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week).
Uit een nieuw rapport van Euridyce, een instelling van de Europese Commissie, blijkt dat Duitse kinderen het meest aantal dagen naar school gaan, namelijk 208. Daarmee is Duitsland veruit koploper in Europa. Al hangt het wel af van de graad waarin de jongeren zitten, zo varieert het aantal er van 188 tot 208 dagen.
De data voor de zomervakantie zijn vastgelegd door de overheid en scholen mogen hier niet van afwijken. De zomervakantie duurt in Nederland 6 weken. Regio Zuid heeft dus tot en met 18 augustus vakantie, regio Midden tot en met 25 augustus en regio Noord tot en met 1 september 2024.
In Nederland kost de basisschool bijna niets. De meeste kinderen gaan namelijk naar een basisschool die door de overheid wordt betaald. Dit heet ook wel bekostigd onderwijs. Zowel openbare als bijzondere scholen (scholen met een religieuze grondslag of een bijzonder concept) worden betaald door de overheid.
Basisschool 't Heuvelke in Lindenheuvel volgens RTL Nieuws beste van Nederland. Een mooie opsteker voor basisschool 't Heuvelke in de Geleense wijk Lindenheuvel. Uit het jaarlijkse scholenonderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de basisschool het beste presteert van heel Nederland.
Verplichte vakken
rekenen en wiskunde; oriëntatie op jezelf en de wereld: zoals aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, verkeersles en staatsinrichting; kunstzinnige oriëntatie: bijvoorbeeld muziek, tekenen en handvaardigheid; 2 lesuren bewegingsonderwijs: bijvoorbeeld gymlessen.
De kwalificatieplicht zegt dat jongeren zonder startkwalificatie tot hun achttiende verjaardag onderwijs moeten volgen. Een zeventienjarige leerling met een startkwalificatie hoeft niet meer naar school. Een startkwalificatie is een diploma op havo- of vwo-niveau of een diploma van niveau 2 van het mbo of hoger.
Groep 1. Groep 1 is officieel het eerste leerjaar van de basisschool. Vaak worden dit de jongste kleuters genoemd. Dit zijn over het algemeen kinderen van 4 en 5 jaar.
Bij een continurooster blijven alle kinderen verplicht op school om samen te lunchen. De pauze duurt meestal een half uur, verdeeld over 15 minuten om te eten en 15 minuten om te spelen. De schooldag duurt van ongeveer 8.30 tot ergens tussen 14.00 – 14.45 uur.
Ga naar www.onderwijsinspectie.nl, voer een schoolnaam in en je kunt het officiële opbrengstenoverzicht bekijken. Je kunt ook zelf direct een vraag stellen aan de inspectie.
Engels is verplicht
Sinds 1986 is het geven van onderwijs in Engels in het basisonderwijs verplicht vanaf groep 7. Steeds meer scholen bieden het echter al eerder aan. Het aantal uren Engels dat leerlingen gedurende hun basisschooltijd hebben gehad verschilt dan ook.
Scholen in het primair onderwijs worden verplicht om minimaal twee uur gym per week te verzorgen.