Gipsplaatschroeven lijken op universele schroeven, maar zijn uitsluitend geschikt voor het bevestigen van gipsplaten. Gipsplaatschroeven zijn gefosfateerd en daardoor zwart. Dit betekent dat deze schroeven niet roesten als je stucwerk of latexverf aanbrengt, en zorgt er ook voor dat het stucwerk of de verf beter hecht.
Gipsplaatschroeven zijn verkrijgbaar met een fijne of een grove schroefdraad. Wanneer u de gipsplaten op een metalen ondergrond wilt bevestigen, is de fijne schroefdraad aan te bevelen. Voor houten ondergronden werkt de grove schroefdraad beter.
Gipsplaatschroeven worden gebruikt zoals de naam al doet vermoeden voor het monteren van gipsplaten. Doordat ze roestvast zijn zullen er bij het afwerken van de gipsplaten met latex of stuc geen lelijke vlekken ontstaan. Zoals gezegd heeft u de keuze tussen een fijne of een grovere schroefdraad.
Gebruik bij het monteren van gipsplaten altijd gipsplaatschroeven, deze zijn gefosfateerd dit zorgt ervoor dat ze na het stucen niet roesten. U kunt kiezen tussen een fijne draad en een grove draad op de schroef of zelfs op band.
Voor het bevestigen van gipsplaten op een houten of metalen achterwand kan het beste gebruik gemaakt worden van gipsplaatschroeven. De gipsplaatschroeven zijn verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen: met dubbele of met grove schroefdraad.
De 9 mm dikke gipsplaat wordt toegepast voor plafonds en de 12.5 mm plaat over het algemeen voor wanden. Ook komt dubbel gips wel voor, vooral bij brandvertragende toepassingen (60 min). Deze factoren bepalen de lengte van de schroef.
Dit GAMMA-schroefbit is speciaal geschikt voor het monteren van gipsplaatschroeven in hout. U plaatst dit schroefbit op een boormachine, zodat u de gipsplaatschroef met grotere kracht kunt vastschroeven. Zo plaatst u snel en met gemak gipsplaten tegen een houten ondergrond.
De gipsplaatschroeven worden om de 25- 30 centimeter in de plaat geschroefd. Hierbij dient erop gelet te worden dat de schroeven niet te diep in de plaat geschroefd worden. Een speciale schroefbit kan te ver doorschroeven voorkomen.
te bevestigen zijn schilderijhaakjes het meest geschikt. Gebruik schroefpluggen voor gipskartonplaten. Hiermee kunnen belastingen tot ongeveer 20 kg tegen de wand worden bevestigd. Middelzware voorwerpen tussen de 20 en 30 kg kunt u met metalen wandpluggen (paraplupluggen) voor gipsplaten bevestigen.
Schroeven doe je met gipsplaatschroeven met een lengte tussen de 25 en 35 mm. Dit zijn zwarte, roestvrije schroeven met een scherpe, harde punt. Het is gemakkelijk om een elektrische schroevendraaier te gebruiken.
Meestal volstaan voor het gipsplaten monteren gipsschroeven van 25 mm lengte. De 35 mm gipsschroeven gebruik je bij het bevestigen van gipsplaten van 12,5 mm dikte op een houten regelwerk. Gipsschroeven zijn zelfborend. Je hoeft de metalen profielen dus niet voor te boren, dat bespaart je weer een boormachine!
4.2 De schroeven
Bevestig de stucplaten met gipsplaatschroeven van minimaal 25 mm lang bij metalen regelwerk en minimaal 35 mm lang bij houten regelwerk. Gebruik per stucplaat met een breedte van 400 mm minimaal 4 schroeven. Gebruik per stucplaat met een breedte van 600 mm minimaal 6 schroeven.
Voordelen van fijne schroefdraad
Fijne schroefdraad is makkelijker te tappen in harde materialen en dunwandige buizen. Fijne schroefdraden hebben minder koppel nodig voor gelijkwaardige boutvoorspanningen. Fijne schroefdraden hebben minder de neiging om los te raken omdat de draadhelling kleiner is.
Hoe kies je de juiste lengte voor een schroef? Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm.
De universele schroef (of spaanplaatschroef) is veruit de meest gebruikte schroef. Niet alleen voor alle houtsoorten, maar ook voor plaatmateriaal, zoals spaanplaat en houtvezelplaat. Door de dunne schacht, de diepe schroefdraad en de extra scherpe punt, draait deze schroef recht en vlot het materiaal in.
Kan ik mijn TV ophangen aan gipsplaat of holle wand? Zeker! Je kunt je televisie veilig ophangen aan een holle wand die is gemaakt van gipsplaten. Hou wel rekening met de dikte van de gipsplaat en het type muurbeugel.
Ze zijn ideaal om lichte objecten zoals bijvoorbeeld schilderijen, lampen, planken en plinten te monteren. Afhankelijk van het soort wand kan een hollewandplug een gewicht van 10 tot 15 kilo dragen.
Gipsplaten moeten minimum op 1cm van de rand worden vastgeschroefd. Duw de gipsplaat daarbij altijd goed tegen de onderstructuur. Gipsplaten moeten met een afstand van maximum 25cm tussen de schroeven (verspringend van de ene plaat op de andere) worden vastgeschroefd. Gipsplaatschroeven zijn zelfborend.
Bij een dikke laag stucwerk gebruik ik nagelpluggen/slagpluggen, die kunnen ook gewoon geschroefd worden, alleen even de schuine kant eraf snijden en de pluggen eerst in de muur drukken, dus de nagel eruit draaien voor het plaatsen. Deze pluggen zijn in verhouding tot de gewone pluggen langer.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Kruiskop Philips (PH)
Deze schroef kent twee varianten; de Philips (PH) en Pozidriv (PZ). Het verschil is dat de Philips kruiskopschroef geen extra inkepingen heeft. Zoals je al verwacht heeft een kruiskopschroef een kruis in de kop zitten. Logischerwijs heb je hier ook een speciale kruiskop bit voor nodig.
De schroevendraaier is geschikt voor kruiskopschroeven, de zogenoemde Pozidriv-schroeven. Hiervoor staat de afkorting PZ. De Pozidriv-schroevendraaier is geschikt voor schroeven met maat PZ2. Dat zijn meestal schroeven met een diameter van 3,5mm tot 5mm.
De T-star is een Torx-aansluiting met een gaatje midden in de zeskant, zodat je meer grip hebt. Je kunt voor deze schroef een gewoon Torx-bitje gebruiken en met één hand schroeven zonder de schroef vast te houden.