'Het zand bepaalt alleen de kleur, niet hoe schoon het water is. In het heldere water kan meer vervuiling, bijvoorbeeld fosfaat of nitraat, zitten dan in het donkere water. Om dit echt zeker te weten, moet het water geanalyseerd worden', legt Willem uit.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
De zee, slibdeeltjes en plankton nemen namelijk alle rode lichtstralen op en blauwe lichtstralen worden teruggekaatst. De kleur die we zien, is altijd de kleur die terugkaatst in je ogen en niet de kleur die opgenomen wordt.
De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.
De Nederlandse stranden aan de Noordzee worden steeds schoner. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat er een kwart minder afval op de stranden ligt dan tien jaar geleden. De stichting analyseerde data van twintig jaar onderzoek naar strandafval op niet-toeristische stranden.
Antwoord: Dat onze Noordzee niet helder blauw is komt door de breking van het licht. De zon straalt licht in alle kleuren van het lichtspectrum. Deze kleuren gaan het water in.
Het is Goeree-Overflakkee gelukt, het strand in Ouddorp is uitgeroepen tot het Schoonste Strand van Nederland. Het uitgestrekt strand in gemeente Goeree-Overflakkee is de landelijke winnaar van de Schoonste Strandverkiezing 2022.
Natuurstranden zijn niet eens 'echte' stranden, want de hele Kroatisch kust bestaat van nature uit rotsen, waardoor iedere plek met helder zeewater een goede zwemplek is, of je er nu een echt strand aantreft of niet.
Dat is dus ook het geval bij de Noordzee. De bodem wordt steeds omgewoeld door golven en daardoor wordt er veel bruin zand en kleideeltjes in het water zweven. Licht dat tegen die deeltjes botst en dus wordt teruggekaatst ziet er dus bruin uit.
Slibdeeltjes blijven circuleren
Langs de Belgische (en ook de Nederlandse) kust kan je vanuit de lucht een hele strook van troebel water waarnemen, die veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van slib.
Een blauwe zee kan dus ook vervuild zijn, maar de vervuiling bestaat uit kleinere deeltjes dan de vervuiling in een zee die er bruin of groen uitziet. Je denkt nu misschien: maar hoe zit het dan met een plas regenwater? Die is echt wel vervuild, maar toch doorzichtig.
Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.
Als het water schoon is worden de blauwe stralen gereflecteerd, waardoor het water blauw lijkt. Hoe dieper en groter het water is, hoe blauwer de zee lijkt. Dit komt doordat er midden in de zee bijna geen vervuiling is, waardoor de blauwe stralen helemaal terugkaatsen.
Het water van de Ijslandse gletsjers.
Ijsland heeft zijn naam niet gestolen met zijn 13 gletsjers, waarvan 2 ook nog eens de grootste zijn van Europa. Het water in ijsland is uitzonderlijk zuiver. Dit komt door de luchtkwaliteit, het filterend effect van de vulkanische rotsen en de Ijslandse regenbuien.
Het eiland Cozume ligt in de Caribische Zee, net voor de kust van Mexico. Duik je hier de zee in, dan zul je versteld staan van hoe helder het water hier is.
Met stip op nummer één: Bora Bora. Daar hoeven we eigenlijk geen woorden aan vuil te maken, maar we zullen je toch wat vertellen over deze sprookjesachtige bestemming. Bora Bora is een klein eiland dat bij Frans-Polynesië hoort.
Het water van de Middellandse zee is helder omdat er weinig of geen sediment (zand en klei) in aanwezig is en dit in tegenstelling tot de Noordzee waar de zeebodem uit zand (en klei op sommige plaatsen) bestaat dat omgewoeld wordt door de golven. De kleur van het water reflecteert trouwens de kleur van de lucht.
Waar komt het slib vandaan? De slibdeeltjes in de Nederlandse kustzone zijn afkomstig uit het Franse en Belgische kustgebied, door erosie van de klifkusten en de zeebodem, maar ook van rivieren zoals de Schelde, de Maas en de Rijn, en van baggerspecie die in de kustzone wordt gedumpt.
De enorme hoeveelheid plastic in het water maakt de Middellandse Zee een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Doordat de zee vrijwel geheel door land wordt omringd en slechts enkele beperkte doorstromingen naar andere wateren heeft, spoelt zo'n 80 procent van het afval na zo'n tien jaar weer ergens rond de zee aan.
In Kroatië wordt langs een groot deel van het kustgebied, als ook langs de stranden in het binnenland, regelmatig de kwaliteit van het zeewater gemeten, de uitkomsten worden voor het publiek bekendgemaakt. In Kroatië gelden over het algemeen een hoge kwaliteit van het zeewater en geschikt om in te zwemmen.
Vooral tijdens zwoele zomeravonden kan de zee gaan lichten op plekken waar het water beweegt, zoals in de golven. Dat is heel bijzonder om te zien! Het blauwachtige licht wordt veroorzaakt door zeevonk, een bolvormig, ééncellig organisme.
Het strand van Sluis is uitgeroepen tot het Schoonste Strand van Nederland.
Schiermonnikoog: breedste strand van Europa
Het Noordzeestrand is gigantisch en op het breedste punt maar liefst één kilometer breed. Zover het zicht reikt zie je alleen maar zand, zand en nog eens zand.
Bovendien is het rond de Middellandse Zee lekker warm en dampt deze als het ware uit. Hierdoor is het zoutgehalte in de Middellandse Zeel heel wat hoger dan in de Noordzee. In de Noordzee is er immers heel wat stroming en wordt het zeewater constant gemengd en "ververst".