Chloor is een chemische stof die wordt gebruikt om zwembaden veilig en hygiënisch te houden. Maar hoewel het bacteriën kan doden, kan het ons haar ook beschadigen. Chloor ontdoet haar van haar natuurlijke oliën, en breekt de beschermende laag op ons haar uit elkaar.
Zwembadwater kan irritatie van de ogen uitlokken, maar geen haaruitval. Het zwembad heeft vaak een slechte reputatie door de antibacteriële producten die er gebruikt worden, of door het chloorwater.
Het is echter vrij gemakkelijk om chloor uit je haar te krijgen. Je kunt het chloor onder je eigen douche uit je haar spoelen met een speciaal product voor zwemmers of met een huismiddeltje als appelazijn of zuiveringszout.
Chloor, zout zeewater en gekleurd haar
Ook chloor en zout zeewater doen weinig goeds voor gekleurd haar. Chloor houdt een zwembad dan misschien wel schoon, maar het verwijdert ook de natuurlijke oliën en vocht uit het haar. Daardoor wordt het haar droog, broos en gaat het makkelijk klitten.
Chloor is helemaal niet goed voor het haar en zeker niet voor gekleurd haar. Het zorgt er soms zelfs voor dat je lokken een groene ondertoon krijgen en dat wil je natuurlijk niet hebben. Een oplossing is om minder vaak te gaan zwemmen.
Was je haar de eerste 24 uur na een kleuring niet, zodat de pigmenten zich goed kunnen hechten. De pigmenten hechten zich de eerste 24 uur en als je dan gaat wassen, verlies je pigment.
Olie of 'leave-in' conditioner
Nadat je het haar nat hebt gemaakt, kun je wat olie of 'leave-in' conditioner aanbrengen om het extra goed te beschermen. De olie zal het water namelijk afstoten. Een nadeel hiervan is dat het je haar vettig maakt en daardoor kan zorgen dat je badmuts eerder afglijdt.
Om je haar na het wassen en zwemmen goed te verzorgen kan je het beste gebruik maken van een voedende leave-in conditioner. Een leave-in conditioner zorgt ervoor dat het vocht van het haar dat door het chloor weg is gegaan weer wordt aangevuld.
Het grootste voordeel van een badmuts is dat je makkelijker en sneller kan zwemmen. Hierdoor ben je dan meer gestroomlijnd met het water en heb je minder weerstand. Daarnaast voel je, je hoofd ook minder zwaar aan bij het zwemmen.
Een badmuts is bij sommige zwembaden verplicht, denk hier ook aan als je op vakantie gaat, omdat haar de filters van het zwembad kan vervuilen. Bovendien beschermt een badmuts ons hoofdhaar en zorgt het voor minder weerstand in het water, omdat je gestroomlijnd door het water beweegt.
Vlecht zo strak als je wilt en je kan er prima mee zwemmen. Tip: bescherm je hoofdhuid wel tegen de zon, of zet een hoed op. Kan je haar absoluut niet tegen vocht en wil je het resoluut beschermen tegen de zon? Kies dan voor een tulband of een zomers sjaaltje dat je op een bepaalde manier om je hoofd bindt.
Helaas zijn blond geverfd haar en het zwembad geen ideale combinatie. Door de algicides in het zwembadwater, die de vorming van algen tegengaan, kan je mooie blond geverfde haar groen uitslaan. Dit betekent niet dat je helemaal niet het zwembad in kan.
Veel experts geloven dat herhaalde blootstelling aan chloor het effect ervan op de huid kan doen verergeren. Als je regelmatig zwemt kan je dus best af en toe een pauze van een paar dagen inlassen. Vermijd zwemmen als je een opstoot hebt van eczeem, psoriasis, acne of als je merkt dat je huid nogal droog aanvoelt.
Breng daarom eerst een spoeling of kleurmousse met rood pigment aan in je haar (voorpigmenteren). Breng je daarna de natuurtint aan? Dan zal het rode pigment de groene kleur neutraliseren en blijft alleen de gewenste natuurtint over.
Chloor is giftig bij niveaus van 0,5 ppm en langdurige blootstelling aan niveaus van 50 ppm kan de dood tot gevolg hebben. Het gas is 2,5 keer zwaarder dan lucht, wat betekent dat het zich op grondniveau ophoopt.
Wil je het liever voorkomen? Dan is dit best handig om te weten: doe je haar voordat je het water inspringt in één of twee vlechten. Zo blijft je haar in place en heb je ook geen vervelende klitten als je je haar los doet. Sterker nog, als je haar droogt heb je nog prachtige beach waves ook.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.
Het zout in zeewater en met name chloor in zwembadwater zijn funest voor je haar. Het maakt je haar droog en kan zelfs geblondeerd haar groen maken.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Om zijn hypothese te testen, vroeg Glover in 2007 maar liefst 523 mensen om zes weken lang hun haar niet te wassen – niet met shampoo, althans. Hoewel de uitkomsten van het onderzoek nergens precies te vinden zijn, schijnt 86 procent van de deelnemers na de 6 weken heel tevreden te zijn geweest met zijn haar.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
In principe mag je je haar iedere 5 tot 8 weken opnieuw kleuren. Met uitzondering van blond haar. Blond haar heeft vaak een beschadiging opgelopen waardoor het herstelproces langer duurt, in dat geval mag je het haar eventueel om de 12 tot 15 weken opnieuw kleuren.
Zwemmen. De combinatie tussen rood haar en een duik nemen in het zwembad is geen goed idee. Chloor en/of zoutwater is nu eenmaal slecht voor geverfde lokken. Na het zwemmen is de kans groot dat de intensiteit van je haarkleur is afgenomen.