Er zijn gelukkig wel genoeg andere dingen waarmee je eendjes blij maakt. Doormidden gesneden pitloze druiven, gekookte rijst, vogelzaad, erwten, maïs, havermout en gesneden sla zijn allemaal prima.
Volgens Peter Birch, medewerker bij de Canal and River Trust, kunnen mensen nog steeds gerust eenden voeren. Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits.
Bied de dieren variatie als u wilt bijvoeren: doperwten, mais of ander graan (kippenvoer). Er is zelfs speciaal eendenvoer en watervogelvoer te koop. Voer niet te veel, het moet opgaan waar u bij staat. Help de eenden verder door een sneeuwvrije plek te maken, zodat ze bij het gras kunnen.
In brood, crackers, beschuit en ander koolhydraatrijk voedsel zitten te eenzijdige voedingsstoffen. Dit is niet goed voor de eenden. Het vult de eend wel, maar doordat brood zo eenzijdig is, krijgen de eenden te weinig voedingsstoffen binnen. Ook zet brood uit in de maag wat voor vergisting kan zorgen.
Eenden eten 's winters vooral gras en waterplanten en dat kunnen ze hartstikke goed zelf vinden. Maar het kan geen kwaad om, zeker tijdens koude dagen, in het park of in de tuin een beetje bij te voeren. Mais, granen en broodkruimels zijn prima voer voor vogels en eenden.
Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden.
Maar wat vaak niet gerealiseerd wordt, is dat het beter is om eenden geen brood te voeren. Brood is te eenzijdig voedsel met veel zout en doordat ze ander voedsel laten staan, missen ze veel voedingsstoffen.
Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden. Ze eten meer grotere insecten zoals dikke naaktslakken, torren en vliegen en in mindere mate vegetatie. Dat maakt dat je ze, in tegenstelling tot kippen, rustig los in je tuin kan laten lopen.
Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal ze je niet veel hoeven bijvoeren en voldoet kippenvoer als bijvoeding. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Eerst en vooral kunnen de dieren er ziek van worden. Het voedsel zou namelijk niet de juiste voedingsstoffen bevatten die de eenden nodig hebben om warm te blijven tijdens de wintermaanden. Daarnaast vervuilen de broodkruimels ook het water, wat schadelijke algen kan veroorzaken aan het oppervlak.
Het hoofdvoedsel van eenden is waterplanten
Als u een eend met zijn achterste omhoog onder water ziet duiken dan is hij aan het grazen van de planten. Uw vijverplanten gaan er binnen de kortste keren allemaal aan, niet in de laatste plaats doordat de eend ze ook gewoon in hun geheel uit de bodem trekt of woelt.
Wilde eenden eten zowel waterplanten als grassen en kleine waterdiertjes. De soort is omnivoor en eet wat er voor handen is. In het water zoeken ze naar voedsel door gedeeltelijk onder water te duiken, op het land grazen ze gras.
Er zijn gelukkig wel genoeg andere dingen waarmee je eendjes blij maakt. Doormidden gesneden pitloze druiven, gekookte rijst, vogelzaad, erwten, maïs, havermout en gesneden sla zijn allemaal prima.
Ze voeden zichzelf met kleine insecten, granen en waterplaatjes zoals kroos. Als je een baby eendje zonder moeder hebt gevonden of met eenden aan het fokken bent dan is er ander voer beschikbaar. Speciaal voer voor watervogels.
In vergelijking met het ei van een kip is de dooier groter en heeft het dus meer eigeel. Het eiwit is wat dikker. Ze schijnen erg goed te zijn voor het bereiden van banketproducten en gehaktballen. Maar uiteraard smaken ze gebakken, gekookt, gevuld of in een eiersalade ook prima!
Een vijver is niet noodzakelijk maar zullen ze zeker op prijs stellen om zo nu en dan hun veren nat te kunnen maken. Loopeenden vragen voor hun bescherming een beschutting tegen extreem weer en roofdieren. Denk hierbij aan een schuurtje of een eendenhok. Je kunt ze voer voor watervogels geven als basis.
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Je zult dit water dan wel zeer regelmatig moeten verversen, want loopeenden poepen overal, dus ook in het water.
Loopeenden hebben een weitje nodig waar ze hun gang kunnen gaan. Een vijver is niet noodzakelijk, maar je doet ze er wel een plezier mee. Een nachthok is voor de veiligheid aan te bevelen. Geef je eenden elke dag wat kippenvoer (graan, gebroken maïs).
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.