Door een looptraining worden dus niet alleen je spieren sterker, ook je longen verbeteren en ontwikkelen zich en je ademhalingsspieren worden krachtiger. Daar heb je profijt van tijdens het hardlopen.
De zuurstof wordt in de longen aan het bloed gebonden en vervolgens als zuurstofrijk bloed naar de spieren getransporteerd. Als je harder loopt, heb je meer zuurstof nodig. Moeten de longen bij meer inspanning harder werken, dan kun je zelfs het punt bereiken dat je letterlijk adem tekort komt.
Lange wandelingen zijn goed voor je conditie, daar is geen misverstand over. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Je traint namelijk je longcapaciteit om zuurstof optimaal op te nemen en te transporteren via het hart en bloedvaten.
Mocht je onverhoopt toch benauwd raken, dan heb je altijd iets bij de hand. Vooral sporten die het uithoudingsvermogen verbeteren zijn goed, denk hierbij aan joggen, fietsen en zwemmen. Vertel je sportbegeleider of sportgenoten van je astma. Mocht er wat gebeuren, dan zijn zij in ieder geval op de hoogte.
Waarom begin je te hoesten na een looptraining? Dat je begint met hoesten na een training komt voornamelijk door een vernauwing van de luchtwegen. Deze vernauwing kan het gevolg zijn van een inspanning die veel zwaarder is dan je gewend bent. Hierdoor raken de kleine spieren langs je longen in een kramp.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken. Je hoest meer slijm op.
Een hoest als gevolg van een verkoudheid kan als een 'onschuldig hoestje' worden afgedaan. Als het hoesten echter pijnlijk of hardnekkig wordt, wanneer het hoesten resulteert in ademnood, of als er bloed of bloederig slijm wordt opgehoest, dient er te allen tijde een arts te worden geraadpleegd.
We weten het allemaal: roken is voor niemand goed. Het beschadigt de longen onherstelbaar. Ook meeroken kan longziekten veroorzaken. Het is nooit te laat om te stoppen.
Enkel je buikspieren en middenrif moeten een inspanning doen, hou je gezicht volledig ontspannen. Probeer een viertal keer na elkaar zeer langzaam uit te ademen met een gelijkmatige luchtstroom. Door regelmatig deze oefening te doen, kan je longen goed trainen.
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken.
De longfunctietest kan bij je huisarts worden uitgevoerd, maar ook in het ziekenhuis, of een speciaal laboratorium. Een longfunctietest is een soort blaastest. Deze wordt ook wel spirometrie genoemd. De arts weet door deze test hoe goed je longen werken en of er sprake is van vernauwing van je luchtwegen.
Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
U kunt langere tijd last houden van: hoesten, dyspnoe, vermoeidheid en/of pijn. Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren.
Tijdens het hardlopen komen bovendien stoffen vrij die hart beschermende effecten hebben en wordt de aanval van het goede HDL-cholesterol gestimuleerd. En dat rennen zorgt bovendien voor een afname in de bloeddruk en het lichaamsgewicht en dat betekent: minder risico op hart- en vaatziekten.
Functie longen verbetert
Als je stopt met roken kan de longfunctie tot wel 30 procent verbeteren(1). Hoe langer je bent gestopt, hoe meer de kans op longkanker afneemt. De kans op longkanker is 10-15 jaar na het stoppen ongeveer 50 procent minder. De schade die er al is in je longen door het roken, is blijvend.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Door voldoende te bewegen, regelmatig in de buitenlucht te zijn, te ontspannen en ijzerrijk voedsel te eten hou je het zuurstofgehalte in je bloed op peil. Als je rookt, helpt het om te stoppen of in ieder geval te minderen. Soms komt een te laag zuurstofgehalte door een ziekte (zoals de longziekte COPD).
Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u acetylcysteïne gebruiken. Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar.
In het kort
U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica).
' Als je een longontsteking doormaakt, gaan je longen minder goed werken. Mede omdat een deel van de longblaasjes beschadigt raakt. Bij gezonde mensen herstellen de longblaasjes en de longfunctie binnen een paar weken.
Een korte, scherpe pijn die verergert bij het ademhalen. Pijn bovenin uw rug of schouderbladen waardoor u het gevoel heeft niet goed te kunnen zuchten. Benauwdheid (afhankelijk van hoe ver de long is ingeklapt; dit wordt vaak vanzelf minder). drukt geeft dit een 'knisperend' gevoel.
Bij een gezonde persoon is het helder van kleur. Mensen die veel vervuilde lucht inademen, bijvoorbeeld in de stad, of die roken kunnen echter te maken krijgen met een bruine kleur snot, terwijl zij verder gezond zijn. Is de kleur echter zwart, dan kan dit duiden op roetdeeltjes of een schimmelinfectie.
Slijm is een normaal product van de longen en zorgt voor de afvoer van stof en dergelijke. Wanneer de slijmproductie verhoogd is, zit het slijm in de weg.
Iemand kan jarenlang COPD hebben, zonder het te weten. De eerste klachten zijn meestal hoesten en kortademigheid. De kortademigheid neemt vaak geleidelijk toe, waardoor inspanning steeds moeilijker gaat. Bij COPD kunnen mist, temperatuurwisselingen en sterke geuren het hoesten en de kortademigheid opwekken.