Dacht in eerste instantie aan een roofblei, echter na 5 minuten bleek het te gaan om een Diklip Harder. Nu is algemeen bekend dat deze van origine zeevis soort regelmatig het zoete water opzoekt.
Harder is een stevige vis, dus ook geschikt om te grillen op de barbecue. Gerookte harderfilet is ook een optie. Of marineer stukjes harderfilet in citroensap en serveer het als ceviche (rauwe-visschotel). Harder wordt in de zuidelijke landen veelvuldig gebruikt.
Ze komen voor in alle wereldzeeën, in zowel de tropische als in gematigde klimaatgebieden. Harders hebben een voorkeur voor kustwateren en komen ook voor in brak water. Er zijn ook soorten die in zoet water leven. Harders kunnen maximaal 90cm lang worden maar de gemiddelde maat ligt tussen de 40 en 55cm.
Het meest gebruikt aas om te vissen op harder is wit brood. Je kan het brood als een bolletje kneden en op je haak doen, ook een vlok of een korstje werkt soms goed. Naast brood kun je bijvoorbeeld ook met maden op harders vissen. Soms negeert de harder een bepaalde aassoort namelijk.
Harders zijn typische scholenvissen en je treft ze dan ook nooit alleen aan. Ze voeden zich voornamelijk met algen en kleine organismen die ze met hun borstelvormige tandjes en lippen als het ware van stenen en palen afgrazen.
Harder is een relatief onbekende vis die over de hele wereld voorkomt. Deze vis lijkt op de zeebaars en is te herkennen aan de twee korte gescheiden rugvinnen. Harders eten met name algen en kleine bodemdieren. In totaal zijn er ongeveer 100 soorten harders.
Harder heeft een heerlijk romige smaak en een stevige structuur. De harder bezit weinig graten en wordt ook weleens 'witte zalm' genoemd.
Harder in het Engels mullet, striped mullet, flat head grey mullet.
Ze zwemmen vaak in scholen in de bovenste waterlagen. Diklipharders voeden zich met algen, dood organisch materiaal en klein dierlijk voedsel. Ze schrapen dit met hun stevige lippen van zandbodems, kademuren en rotsen waarbij ze een duidelijk graasspoor achter kunnen laten.
Verspreiding en leefgebied
Harders komen voor in alle wereldzeeën, zowel in de tropische als gematigde klimaatgebieden. Ze komen voornamelijk voor in kustwater en ook in brak water. Sommige soorten komen ook voor in zoet water (Liza abu bijvoorbeeld alleen in zoet water en estuaria).
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Vis eten is goed voor de gezondheid van zowel moeder als kind. Het advies is daarom om 2 keer per week vis te eten. En dan gaat het om 1 keer in de week vette vis, zoals zalm en forel te nemen, en 1 keer per week magere vis, zoals tilapia en schol. Een portie is ongeveer 100 gram.
De rode mul is een soort uit de familie van de zeebarbelen die voorkomt in het oosten van de Atlantische oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. De vis is ook wel te vinden in de Noordzee en Het Kanaal maar wordt sporadisch gevangen langs de kusten van de Lage Landen.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Hierdoor zijn de wildvangnakweek vissen vaak van goede kwaliteit. Wildvangnakweek worden ook wel F1 exemplaren genoemd. F1 staat voor: eerste generatie. In Duitsland spreekt men over NZWF (Nacht Zeught Wiltfang).
Koi zijn geen kogelvissen en ze zijn op geen enkele manier giftig. Hun vlees bevat ook geen giftige stoffen. Dus in die zin zijn koi volkomen veilig om te eten, hoewel het een heel ander verhaal is of je het echt wilt of niet.
In de avond en nacht (van 19.00 tot 06.00 uur), mag u op sommige snelwegen 120 kilometer per uur of 130 kilometer per uur rijden. De maximumsnelheid in de avond en nacht is dus op veel snelwegen hoger dan overdag.
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/h, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
Maximumsnelheid: 80 kilometer per uur
Zodra je de bebouwde kom verlaat geldt, tenzij anders aangegeven, een limiet van 80 kilometer per uur voor de doorgaande provinciale wegen. Toch zijn er tegenwoordig ook veel wegen waar je 60 kilometer per uur mag.
Als je verdriet maar niet overgaat, of als je vaak zomaar verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, dan ben je misschien depressief. Doe de depressietest om te ontdekken of dat zo is.
Mentaal sterk zijn betekent niet dat je je emoties uitschakelt. Het gaat er juist om dat je je in evenwicht bent, op zowel emotioneel gebied als verstandelijk gebied. Het gaat erom dat je om kunt gaan met gevoelens en weet wanneer je naar je gevoelens handelt en wanneer naar wat je hoofd je ingeeft.