Risico’s voor de zwangerschap De kans op schade wordt groter naarmate je heftiger en langer blootgesteld bent aan trillingen. In ernstige gevallen kan het leiden tot vroeggeboorte. Hard geluid op je werk kan ook een risico zijn. Het kan bijvoorbeeld stress bij je baby veroorzaken.
Vooral tijdens festivals, waar het geluid vaak erg hard staat, kan een baby in de buik al schade aan zijn gehoor oplopen. Hard geluid gaat namelijk dwars door de buikwand heen. Volgens de Universiteit van Gent worden er veel baby's geboren met gehoorproblemen, omdat de buikwand maar vijf decibel dempt.
Zwangere vrouwen mogen niet werken in een luide omgeving, dat wil zeggen 85 decibel of meer. Langer dan 8 uur aan 80 decibel blootgesteld worden wordt sowieso afgeraden.
dr. Bart Vinck in De morgen en Het laatste Nieuws. Vinck is augioloog aan de Universiteit van Gent. Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap overmatig worden blootgesteld aan hoge lawaainiveaus (boven de 85 decibel), kan de baby daar al in de buik gehoorschade door oplopen.
Overrompel hem niet door nu naar een concert te gaan waar de muziek en de trillingen van de muziek te hard doordringen in je buik.Dat soort harde geluiden kun je vanaf nu beter vermijden.
Wordt een zwangere vrouw blootgesteld aan 102 decibel, wat niet ongewoon is op een festival, dan krijgen de oortjes van haar ongeboren kind, die zich al na drie à vier maanden ontwikkelen, nog 97 decibel te verwerken. Algemeen gaat men ervan uit dat je niet langer dan 8 uur aan 80 decibel mag blootgesteld worden.
Langer dan 8 uur blootgesteld worden aan een volume van meer dan 80 dB wordt afgeraden als je zwanger bent. Geluiden boven 110 dB zijn zelfs onmiddellijk schadelijk voor je baby.
Uw baby wordt omgeven door vruchtwater. Het vruchtwater beschermt uw baby tegen stoten en duwen van buitenaf. Uw baby ligt in een gebogen houding en wordt begrensd door de baarmoeder. Als uw baby geboren wordt, komt het in een omgeving met veel licht, geluid en activiteiten.
Mag ik in de zwangerschap werken in een omgeving met veel geluid? Als je zwanger bent mag niet langdurig worden blootgesteld aan geluiden harder dan 80 decibel.
Harde geluiden, vanaf 80 decibel, kunnen gehoorbeschadiging veroorzaken. Bij kinderoren is dat zelfs al eerder het geval.
Eerste levensjaar
Vlak na de geboorte zullen kinderen reflexmatig op geluiden reageren door bijvoorbeeld met de ogen te knipperen of ze wijder te openen. Wanneer geluiden zich plotseling voordoen en ook hard zijn, kan een kind ervan schrikken. Dit is vaak te zien aan de plotselinge bewegingen met armen en of benen.
Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is. Maar het gebeurt ook als je te vaak of te lang naar harde geluiden luistert.
Veel stress zorgt voor een minder goed functionerende placenta die dus ook minder kan doorgeven of juist tegenhouden. Baby's kunnen dan te vroeg geboren worden, omdat ze op een gegeven moment niet meer de voeding krijgen die ze nodig hebben.” Je hoeft je geen zorgen te maken als je af en toe gestresst bent.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan een drukke weg met auto's of drukke kroeg. Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen.
Je baby reageert op geluiden door zelf geluidjes te maken en het hoofd en de ogen te bewegen naar waar het geluid vandaan komt. Jonge baby's maken vaak nog niet veel oogcontact, maar al na een paar weken verandert dat. Je kind gaat je steeds meer en langer aankijken. Dit reageren kost je baby nog wel veel energie.
Dit doe je door door twee warme handen om je buik te leggen en de buik zachtjes heen en weer te wiegen. Dit doe je zachtjes en ontspannen, waardoor de baby rustig zal worden en jij zelf ook. Hoe vaker je dit doet, hoe groter de kans is dat je baby hierop zal reageren.
Het advies onderscheidt daarom afzonderlijke grenswaarden voor jonge kinderen tot en met 13 jaar (gemiddeld 91 decibel over een kwartier), kinderen van 14 en 15 jaar (gemiddeld 96 decibel over een kwartier) en mensen vanaf 16 jaar (gemiddeld 102 decibel over een kwartier).
Zij legt uit: 'Een luidkeels huilende baby kan ongeveer 80 decibel produceren. Geluid vanaf 80 decibel kan schadelijk zijn voor het gehoor, afhankelijk van hoe lang je ernaar luistert. In principe kun je 8 uur per dag 'veilig' naar 80 decibel luisteren.
130 decibel is de absolute pijngrens van het gehoor. Dit geluidsniveau wordt bereikt door bijvoorbeeld een laagvliegende straaljager. Extreem luid en schadelijk zijn harde klappen of vuurwerk onmiddellijk in de buurt van het gehoor: deze bereiken waarden van 180 decibel.
Bij blootstelling aan luid geluid kan het gehoor van een baby gemakkelijk beschadigd raken. Het gehoor van baby's is namelijk nog in ontwikkeling en bijzonder gevoelig. Daarom is het van essentieel belang om gehoorbescherming te gebruiken in situaties waarin je baby aan luid geluid kan worden blootgesteld.
Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.
Heet baden is gevaarlijk.
Neem tijdens het einde van de zwangerschap enkel een bad op lichaamstemperatuur (niet meer dan 37°). Warm water kan een verhoogde hartslag bij de baby veroorzaken.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Er wordt beweerd dat gedurende de zwangerschap zware fysieke inspanning zoals trekken, duwen, tillen of bukken nadelig kan zijn. Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt.