Tip 2: gebruik volle melk De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Om een latte met schuim te maken
De melksoorten die je goed kunt stomen voor je latte zijn onder andere magere melk, halfvolle melk, volle melk, biologische melk en lactosevrije melk. Voor een heerlijke latte kun je echter ook goed plantaardige melkvervangers gebruiken, zoals soja-, amandel-, rijst- of kokosdrink.
BEWERKTE MELK SCHUIMT BETER
hoe meer de melk verwerkt is, hoe beter die schuimt. Dus houdbare, gesteriliseerde melk schuimt als een trein, gepasteuriseerde melk schuimt minder. Hoe homogener de melk, hoe meer die zal schuimen.
Je kunt magere, halfvolle of volle melk, biologische, lactosevrije en notenmelk gebruiken om een geweldig schuim te krijgen. Als je een beginner bent, is magere of halfvolle melk misschien de beste optie voor gemakkelijk opschuimen. Maar wat betreft smaak is volle melk over het algemeen het beste type melk om op te schuimen.
Wel is het zo dat de ene melk makkelijker opschuimt dan de andere. In volle koemelk zit zo'n 3,5% vet, in halfvolle koemelk zit 1,5% vet en magere melk bevat slechts 0,5% vet. Vette melk zorgt voor een romige smaak en fluwelig mondgevoel. Hoe meer vet er in de melk zit, hoe zachter de koffie zal smaken.
Het beste is om te beginnen met verse halfvolle melk rechtstreeks uit de koelkast. Giet halfvolle melk in je melkkan, waarbij je genoeg ruimte aan de bovenkant overlaat zodat de vloeistof niet tot de bodem van de schenktuit komt (je hebt die ruimte nodig zodat de melk schuim kan maken!).
Voor dik melkschuim heb je een melkopschuimer nodig. Dit kan een elektrische melkopschuimer zijn, een stoompijpje van een espressomachine, of zelfs een handmatige melkopschuimer. Elk heeft zijn eigen techniek, maar met de juiste aanpak kun je met allemaal dik schuim creëren.
Alle soorten melk kunnen schuim produceren, ongeacht hun vetgehalte . Het is niet zozeer de hoeveelheid als wel de kwaliteit van het schuim die sterk zal verschillen van het ene type melk tot het andere.
Soort melk voor perfecte melkschuim
Je kunt kiezen voor volle melk, magere melk, geitenmelk of schapenmelk. Zelfs sojamelk kan worden opgeschuimd. Het soort melk en het vetgehalte van melk hebben namelijk vrijwel geen invloed op het melkschuim.
Om melk op te schuimen voor een cappuccino, gebruikt u koude, verse, volle melk en stoomt u deze op met het stoompijpje van een espressomachine.
Welke melk gebruikt een barista? Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk.
Doe de melk in een hoge kop en houd deze in een hoek van 45 graden.Plaats de opschuimer en zet hem aan.Schuim 20 tot 45 seconden op, of totdat u de gewenste dikte hebt bereikt (voor een cappuccino wilt u meer schuim dan, laten we zeggen, een latte). Zorg ervoor dat u de opschuimer op en neer beweegt terwijl u opschuimt.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Je wilt namelijk een mooi lobbig microfoam met zo klein mogelijke luchtbelletjes. Dat blijft ook veel langer in tact en lekker. Dus ga voor vette melk. Mag of wil je geen vet, ga dan liefst voor halfvolle in plaats van magere melk.
2% Melk: Schuimt gemakkelijk op met een minder luchtig schuim en heeft wat vet voor een rijkere smaak dan magere melk. Volle melk: Schuimt gemakkelijk op en heeft een rijke, volle smaak die een authentieker koffiehuisresultaat oplevert .
Melkproducten bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium, vitamine B2 en B12. Bovendien verkleint het gebruik van zuivel het risico op darmkanker. Om niet te veel verzadigd vet binnen te krijgen is het advies om magere of halfvolle zuivel te gebruiken in plaats van volle, ook voor kinderen.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
Ze werken anders, maar als ze worden verhit, reageren ze hetzelfde en zijn ze stabiel op ongeveer 140 graden. Daarna worden ze vatbaar voor denaturering, wat de vorm en textuur van het schuim verandert. Waarschuwing: U krijgt een minderwaardig schuim als u melk een tweede keer stoomt .
De beste melk voor in een koffiemachine is volle melk. Volle melk zorgt voor een goede schuimlaag en de beste smaak. Dit komt door de hoge hoeveelheid vet die in volle melk zit. Halfvolle en magere melk zijn ook geschikt voor koffiemachines, maar zorgen wel voor een minder goede smaak en structuur.
Aan de ene kant zul je niet die dikke, romige textuur kunnen opkloppen die je met volle melk kunt. Aan de andere kant zul je merken dat het schuim gemakkelijker te manipuleren en stabieler is. Daarom zal het gebruik van halfvolle en magere melk het veel gemakkelijker voor je maken om je latte art te oefenen .
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak.
Warm, de President's Choice biologische melk produceerde acceptabel schuim, hoewel met minder volume dan gewone melk. De Liberté biologische melk schuimde helemaal niet. Waarom? Eiwitten in melk zijn essentieel voor schuimvorming .
Tijdens het stomen fungeren de luchtstralen van de stoompijp eigenlijk als geïmproviseerde garde. Deze voegen meer lucht toe aan de melk, waardoor er meer bubbels ontstaan. Als de punt van de stoompijp te ver boven het oppervlak van de melk uitsteekt, zullen de grotere luchtstoten leiden tot grotere bubbels en een inconsistente textuur .
Volle melk geeft over het algemeen meer smaak aan het schuim dan magere melk. De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is.
De melk die wij adviseren is verse volle melk. De smaak van volle melk is wat ons betreft de lekkerste combinatie met koffie. Het volle romige van de melk combineert uitstekend met een espresso. Ieder merk melk heeft ook zo zijn eigen smaak.